Keski-Suomi nuorten kärkimaakunnaksi

Tämän päivän nuoret ovat tulevaisuutemme tekijöitä; siksikin on tärkeää kuunnella heitä, kirjoittaa varapäätoimittaja Inkeri Pasanen.

Keski-Suomella menee nyt hyvin, monilla mittareilla jopa muuta Suomea paremmin. Rakentaminen, palvelut ja teollisuus ovat kovassa kasvussa; työllisyysaste on korkeimmalla tasolla 25 vuoteen.

Sosiaalisessa mediassa ja muuallakin Keski-Suomi tunnetaan kasvun maakuntana. Se on hyvä pohja uuden maakuntaohjelman luomiseen. Keskeisiksi osiksi luonnoksessa vuosille 2018–2021 on nostettu osaamistalous ja hyvinvointitalous – mutta mihin on unohdettu nuoret?

Valtakunnallisesti arvostettua työtä nuorten osallisuuden kehittämisessä tehnyt Nuorten Keski-Suomi -yhdistys ehdottaa, että maakuntaohjelmaan kirjataan tavoitteeksi tehdä Keski-Suomesta lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja osallisuuden kärkimaakunta. Lasten ja nuorten maakunnassa tunnistetaan hyvän lapsuuden ja nuoruuden arvo koko yhteiskunnan menestyksen ja tulevaisuuden kannalta.

Ehdotus on erinomainen! Keskisuomalaisen pääkirjoituksessa tätä toivottiin jo kesällä sanoin: Tehdään Keski-Suomesta esimerkillinen nuorten maakunta! (KSML 9.7.).

Keski-Suomeen on keskittynyt poikkeuksellisen paljon lasten ja nuorten hyvinvointiosaamisen toimijoita. Heitä löytyy Jyväskylän yliopistosta, Niilo Mäki -instituutista, Haukkalan säätiöstä ja monista eri järjestöistä, kuten vaikkapa Nuorten Keski-Suomesta ja Pesäpuu ry:n lastensuojelun osaamiskeskuksesta.

Nuorten Keski-Suomi on nuorten osallisuutta edistävä järjestö, joka tarjoaa nuorille innostavia tekemisen, oppimisen ja vaikuttamisen paikkoja. Järjestöllä on vahva tuntuma maakunnan nuorten arkeen ja siihen, kuinka aktiivisia ja osaavia toimijoita nuorten joukosta löytyy, kun heille vain annetaan mahdollisuus.

Toivottavasti Jämsässä perjantaina kokoontuva maakuntahallitus ymmärtää hyvinvoinnin laajemminkin kuin vain taloudellisena kasvuna. Maailman ensimmäiseksi lasten ja nuorten maakunnaksi julistautuminen toisi Keski-Suomelle myös kansainvälistä erottuvuutta – ja siitä tuskin olisi haittaa talouskasvullekaan.

Tämän päivän nuoret ovat tulevaisuutemme tekijöitä; siksikin on tärkeää kuunnella heitä.

Keskisuomalainen haluaa olla mukana kehittämässä nuorten osallisuutta maakunnassa. Avasimme eilen verkkolehdessä ja sosiaalisessa mediassa Suomi 100 -vuoden merkeissä suuren nuorisokyselyn yhdessä Tietoykkösen kanssa.

Kysely on tarkoitettu 16–30-vuotiaille. Kysymme nuorten tulevaisuudensuunnitelmista ja arvoista sekä siitä, mikä on heille Keski-Suomessa tärkeää. Kysymme myös, mitä nuorille tärkeitä asioita Keski-Suomesta puuttuu.

Kyselyyn voi vastata 20. marraskuuta saakka. Tulokset julkaistaan näyttävästi 6.12. itsenäisyyspäivän lehdessä.

Niin hyvin kuin Keski-Suomella meneekin, haasteena on väestön ikääntyminen. Jospa nuoria paremmin kuulemalla saisimme heistä entistä useamman pysymään Keski-Suomessa.

Kirjoittaja on varapäätoimittaja.

Nuori, vastaa kyselyyn ja voita – Miltä haluaisit maailman näyttävän huomenna?

Uusimmat

Nimellä

Kolumni: Minne hävisi alueellistaminen?

Demokratian ongelma pitäisi ratkaista itse

Nyt pitäisi tietää: Missä Jämsä on?

Keskisuomalaisessa eniten uutisvoittoja

Johtavan sosialistin lähtölaskenta käynnissä

Laki velvoittaa, mutta epäkohdista ei puhuta

Nimellä: Hoivasta kysyjä saa odottaa vastauksia

Jätökset mereen, lumi sulaksi öljyllä

Jos menee lypsyksi, Hippos voi jäädä

Nimellä: Suorittaminen voi lukita ajattelun

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.