Kun vielä luulin, että Soininvaara on älykkö

Osmo Soininvaara herätti suurta kunnioitusta 1990-luvulla, kun hänestä tuli vihreän markkinatalouden ykkösajattelija ja sitten vihreiden puheenjohtaja vuosina 2001–2005. ”Odea” pidettiin älykkönä ja aivoina.

Soininvaara turhautui politiikan viihteellistymiseen eikä asettunut enää vuoden 2007 vaaleissa ehdolle mutta palasi myöhemmin eduskuntaan vielä yhdeksi kaudeksi. Hän vetäytyi kirjoittamaan kirjoja. Teoksia on kertynyt 15 ja lisäksi osallisuuksia yhteiskirjoissa. Siinä ohessa hän on tehnyt asiantuntijaselvityksiä yhteiskunnalle.

Nykyinen Twitter-yhteiskunta riisuu älyköt paljaiksi.

Kekkosen aikana yli 300 000 suomalaista pakeni Kekkosen hirmuhallintoa Ruotsiin. Monen ruotsalaisen silmissä he olivat kuitenkin vain viheliäisiä elintasopakolaisia”, Soininvaara tviittasi lauantaina.

Kekkosen hirmuhallinnosta puhuminen on epätäsmällistä kielenkäyttöä, sillä hirmuhallinnolla tarkoitetaan normaalissa kielessä Josif Stalinin, Pol Potin tai Idi Aminin kaltaisia johtajia, jotka ovat teloituttaneet tai surmauttaneet kymmeniä tuhansia oman maansa kansalaisia.

 

Soininvaara ehkä halusi olla ironinen, mutta sanat voi tulkita myös poliittiseksi vihapuheeksi – tai aivan tavalliseksi kaljakuppiloiden jorinaksi.

Soininvaaran tviittejä seuraamalla huomaakin pian, että hän puhuu kuin kuka tahansa hieman kärjekäs tai ajattelematon ihminen.

Hän on parin viime päivän aikana kirjoittanut Kekkosen hirmuhallinnon ja elintasopakolaisuuden lisäksi siitä, että formuloissa Mercedes alkaa kohta varmaankin tahallaan töppäillä, jotta formulabisnekseen tulisi jännitystä, tai että hän jatkaa Ilta-Sanomien ostoboikottia, koska toimittaja Seppo Varjuksen kolumni loukkasi häntä kutsumalla Maria Ohisaloa jääprinsessaksi.

Jääprinsessa olikin rumasti sanottu ja se sai Twitterissä kohun aikaan viime viikonloppuna. Edistykselliset ihmiset moittivat toimittaja Varjusta kolumninsa kohteen sukupuolittamisesta ja nimittelystä.

Samaan aikaan Kauppalehdessä toimittaja Cilla Bhose kirjoitti, että ”Pihtiputaan setämiehen autoilun lopettaminen ei maailmaa pelasta, mutta voi vähän edes yrittää”.

Sukupuolittamisesta ja Pihtiputaan miesten osoittelusta eivät Twitterin edistykselliset ihmiset älähtäneet. Toimittaja oli ilmeisesti oikealla asialla (kuten otsikostakin käy ilmi).

 

Jos olet joskus miettinyt, miten viisaita ja filmaattisia tunnetut ihmiset ovat, niin Twitterin seuraaminen voi olla terveellinen tasa-arvoistaja.

Edistykselliset yliopistoälyköt, näkyvästi esille nousevat poliitikot ja suurten yritysten johtajat eivät välttämättä olekaan sitä, mitä olet heidän luullut olevan.

Yritysten viestintäosastot ja mainostoimistot luovat johtajista julkisuuteen kuvaa erinomaisina ihmisinä. Twitter-todellisuus on toista, sillä osa johtavista ihmisistä tviittaa vielä aivan itse eivätkä tekstit ole pr-ammattilaisten luomaa illuusiota.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Nimellä

Internet, internjet – vai ehdollinen da?

Suomessa tarvitaan yhteistuntoa

Hups – pääministeri tuli erotettua

Näin ei voi tehdä montaa kertaa

Karstulan notkeasti palveleva paikallislehti

Pelkoa, eripuraa ja tuloksia ohjuksilla

Kolumni: Rinne – työväen sankari vai entinen pääministeri?

Yhden päivän talvisota

Miksi kulttuurieliitti väisti totuutta?

Tarjolla haasteita sisältä ja ulkoa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.