Kuntavaalien teemana olivat nyt arvot

Vanhat suuret puolueet ovat arvojen vaaka-asetelmassa jääneet tasapainoilemaan hahmottomasti jonnekin puoliväliin.

Vihreät saivat kuntavaalivoiton keskittymällä koulutuskysymyksiin ja SDP hävisi vaalit ottamalla vaaliteemakseen sote-uudistuksen.

Tämä oli yleisin analyysi heti vaalien jälkeen.

Jyväskylän vihreiden vaalimenestykseen tämä selitys sopii vain osittain. Jyväskylässä vihreiden – ja koko kaupungin – ääniharavana oli puolueensa sote-asiantuntijana profiloitunut kansanedustaja Touko Aalto.

Aallon saama korkea äänimäärä (2 364) kielii siitä, että myös sote-kysymyksillä pystyi saamaan äänestäjät liikkeelle. Sama olisi siis ollut mahdollista myös demareille.

Demareiden kannattaneekin etsiä vaalitappionsa syitä myös muualta kuin vain vaaliteemoistaan. Jyväskylässä demarit menettivät peräti neljä valtuustopaikkaa. Vihreät tuplasivat paikkojensa määrän – vihreitä valtuutettuja on nyt 14.

Toki vihreiden menestystä Jyväskylässä siivitti koulutuskysymyksiin keskittyminen. Vihreiden uusista valtuutetuista opiskelijoita ovat ainakin Iida Asikainen, Bella Forsgrén, Rezai Jassin, Irina Tuokko ja tohtorikoulutettava Ilona Helle.

Koulutuksen parissa työskentelevät vihreistä myös ainakin rehtori Meri Lumela, koulukuraattori Tuija Mäkinen sekä uutena valtuustoon päässyt lastentarhanopettaja Leena Lyytinen.

Yhteiskuntatieteitä opiskeleva Forsgrén oli Jyväskylän äänikuningatar 1 279 äänellä. Taakse jäi niukasti edellisvaalien ääniharava SDP:n Riitta Mäkinen, joka sai nyt 1 231 ääntä.

Suomalaiseen politiikkaan on tyypillisesti kuulunut voimasuhteiden heilahtelu pääoppositiopuolueen ja hallituspuolueiden välillä: oppositiossa puolueen kannatus kasvaa ja hallituksessa vastuun kantaminen vähentää kannatusta. Nyt tämä vaa’an heilahtelu ei toiminut totutusti.

Tällä kertaa menettäjiä olivat sekä hallituspuolueet eli keskusta, kokoomus ja perussuomalaiset että pääoppositiopuolue SDP – siis vanhat suuret puolueet.

Vanhat puolueet menettivät valtakunnallisesti kannatustaan varsinkin vihreille mutta myös vasemmistoliitolle ja muille pienemmille puolueille kuten RKP:lle.

Jyväskylässä pienistä puolueista erottuu varsinkin kristillisdemokraatit: Marika Visakorpi ylsi kirkkaasti kaupungin ääniharavien joukkoon 1 046 äänellä.

Kristillisten puheenjohtaja Sari Essayah on onnistunut useissa vaalitenteissä hyvin, ja tämä näkynee myönteisesti puolueen valtakunnallisessa vaalituloksessa.

Vasemmistoliitto sai Jyväskylässä yhden valtuustopaikan lisää – nyt valtuutettuja on 7. Uusina vasemmistoliiton valtuutettuina aloittavat vähän päälle kaksikymppiset Taimo Halme, Sonja Karppinen ja Matleena Käppi.

Piraattipuolue sai Jyväskylässä läpi yhden ehdokkaan, Arto Lampilan.

Kommunistien Riitta Tynjä putosi valtuustosta, ja puolue menetti samalla ainoan paikkansa.

Kuntavaaleja ei yleensä olla mielletty arvovaaleina, mutta nyt käydyt vaalit olivat juuri sitä. Tämä tuli selkeästi esille vihreiden vaalivoitossa ja vastaavasti perussuomalaisten häviössä. Puolueet ovat arvojen suhteen toistensa vastakohtia.

Vanhat, suuret puolueet ovat tässä arvojen vaaka-asetelmassa jääneet tasapainoilemaan hahmottomasti jonnekin puoliväliin. Vihreiden kannattajiksi ovat tällöin hakeutuneet ne äänestäjät, jotka ovat halunneet selkeän irtioton perussuomalaisista arvoista.

Jyväskylässä perussuomalaiset menettivät kolme valtuustopaikkaa. Uutena perussuomalaisten valtuutettuna aloittaa puolueen nuorta polvea edustava Teemu Torssonen, joka on jo ehtinyt ilmoittautua puheenjohtajaehdokkaaksi ja myös vetää ehdokkuutensa pois.

Perussuomalaisten kannatus suli valtakunnallisesti 3,5 prosenttiyksikköä. Juuri saman verran puolue menetti kannatustaan Jyväskylässä. Koko Keski-Suomessa kannatus laski 4 prosenttiyksikköä.

Ääniharavina Jyväskylässä – mutta selkeästi Touko Aallon takana – olivat ripirinnan kansanedustajat Mauri Pekkarinen (kesk.) ja Sinuhe Wallinheimo (kok.). Pekkarinen keräsi 1 645 ääntä ja Wallinheimo 1 634.

Keskustan paikkamäärä Jyväskylän valtuustossa säilyi ennallaan, puolueella on 11 valtuutettua. Kokoomus puolestaan menetti yhden paikan, jatkossa kokoomusvaltuutettuja on 12.

Kokoomuksen nuorista kannattajista osa on vaihtanut vihreisiin, myös Jyväskylässä. Varsinkin nuoret äänestäjät ovat liikkuvia; siirtyminen kokoomuksen – tai demareiden – kannattamisesta vaikkapa vihreisiin on heille luontevaa.

Kokoomuksella on useita näkyviä nuoria kansanedustajia, joiden harteilla on torjua nuorten kannattajien valumista muihin puolueisiin. Nuorten kokoomuskellokkaiden imago tyköistuvine pukuineen ja jakkuineen voi monesta liikkuvasta nuoresta äänestäjästä tuntua kuitenkin melko vieraalta – jopa vanhahtavalta – eikä siis ikätovereiden edustamalta muutospolitiikalta.

Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.