Norssin huima raja on kuumemittari

Korkea keskiarvoraja on reaktio Jyväskylän lukio-ongelmiin, kirjoittaa päätoimittaja Pekka Mervola.

Jyväskylän Normaalikoulun lukioon oli tänä vuonna niin kovasti halukkaita, että sisäänpääsyn raja nousu kipusi niinkin korkealle kuin 9,42:een. Eli huikean hyvä pitää keskiarvon kaupungin suosituimpaan lukioon olla.

Koulutodistus on vain yksi asia nuorten elämässä ja kasvussa. Ahkera ja hyvä koulunkäynti on tärkeää, mutta pilviin nouseva lukion pääsyraja ei ole terve ilmiö.

Jyväskylän Normaalikoulun pääsyraja onkin Jyväskylän koulunpidon kuumemittari. Kun ysiluokkalaiset laittoivat hakemuksensa helmikuussa peruskoulun jälkeisiin opintoihin, Jyväskylän kaupungin lukioiden tilanne oli kärjistynyt kurjuushuippuunsa.

Lukiolaiset valittivat suurista opetusryhmistä, puutteellisista resursseista ja kurssitarjonnan niukkuudesta. Vanhemmat olivat huolestuneita lastensa puolesta. Lukio ja yleensä koulu on lasten ja nuorten tulevaisuuden kannalta erittäin tärkeä asia.

Jyväskylän lukiot eivät ole kaupungin omaa toimintaa vaan niistä huolehtii koulutuskuntayhtymä. Se on käyttänyt suurten ja keskisuurten kaupunkien vertailussa lukioiden ylläpitämiseen kovin vähän rahaa. Tilastot todistelivat viime talvena, että lukiokoulutus järjestetään Jyväskylässä ehkä maan vähimmällä rahalla.

Lukiokeskustelu on ollut pitkäaikaista: maan vanhimman suomenkielisen Lyseon lakkauttaminen ja koulurakennuksen jäänti tyhjäksi, suurlukioiden perustaminen ja rahaongelmat.

Jyväskylän kaupungin poliitikot reagoivat asiaan liian hitaasti. Vasta maaliskuussa juuri ennen kuntavaaleja kaupunki teki järkevät linjaukset kaupunginjohtaja Timo Koiviston esittämänä. Ne tulivat silti ainakin tämän vuoden lukiohakuun liian myöhään. Nuoret olivat jo valinneet, mihin hakivat.

Nyt pitää toivoa, että kaupunki todella panostaa kouluopetukseen. Jyväskylällä on ollut hyvä maine Suomen Ateenana. Sen ei pidä antaa tuhriutua viime vuosien koulusäästösekoiluilla.

Kaupunginhallituksen entinen puheenjohtaja Riitta Mäkinen (sd.) pohti kolumnissaan vaalien jälkeen syitä sosiaalidemokraattien vaalitappioon. Hän kiikaroi syitä kaukaa, kun todellisuudessa olisi ehkä pitänyt vaihtaa kiikarit peiliin. Sosiaalidemokraattien ja parin muun puolueen menetyksissä oli osaksi kyse siitä, että ne eivät olleet äänestäjien mielestä hoitaneet Jyväskylän kouluasioista kunnolla. Jyväskyläläiset taisivat siis kertoa kantansa kouluasioista ja lukiosäästöistä huhtikuun kuntavaaleissa.

Norssin lukion sisäänpääsyraja on koulunpidon kuumemittari tulevinakin vuosina. Todennäköisesti ja toivottavasti sisäänpääsyraja laskee jo ensi vuonna ja laskutrendi jälkeen jatkuu. Normaalikoulu on harjoittelukoulu. Opetusharjoittelijoilla saisi olla kohtuullisen normaali oppilaskunta.

Tiloja ja olosuhteita on jo parannettu Jyväskylän kaupungin lukioissa. Kun vielä panostetaan opetukseen, niidenkin pitäisi taas houkutella hyvin oppilaita.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Norssin huima keskiarvoraja olisi pääkaupunkiseudunkin korkein – katso lista

Norssin rima hurjan korkealla – katso kaikkien Keski-Suomen lukioiden keskiarvorajat

Uusimmat

Nimellä

Koulun retkipäivät osa oppimisen tasa-arvoa

Miksi Huawei joutui vasta nyt boikottiin?

Neuvottelut kääntyivät keskustan silittelyksi

Espanjassa moni ikävöi eilistä

Tympeä oppitunti oikeistopopulismia

Kohutilaisuuden avainlause

Propellit pyörivät pian Multialla ja Keuruulla?

Kokoomus ja vihreät ehkä suurimmiksi

Onko Sitrasta nyt tullut ilmastohörhö?

Nimellä: Tapahtumajärjestäjät ovat löytäneet toisensa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.