Ovet ja ikkunat ovat Viitasaaren pandat

Matti Kaski löysi Viitasaarelta osaavan ovitehdasväen, joka ei arastellut ikkunoihin tarttumista, kirjoittaa Esa Kilponen.

Viitasaarellakin iloittiin Ähtärin saamasta julkisuudesta panda-pariskunnan saapuessa eläintarhaan. Pandat nostivat Ähtärin ihmisten huulille ja Suomen kartalle. Paikkakunta saa panda-ihmettelystä ison piristysruiskeen – oltiin niiden tuomisen ulkopoliittisesta mielekkyydestä ja taloudellisista riskeistä mitä mieltä hyvänsä.

Viitasaarella oli samoihin aikoihin oma syynsä suureen riemuun. Pääministeri Juha Sipilä leikkasi silkkinauhan Kaskipuu Oy:n ikkunatehtaan avajaisjuhlassa. Voihan olla ontuva vertaus, mutta teen sen kuitenkin: Kaskipuun ovet ja ikkunat ovat Viitasaaren ikiomat Hua Bao ja Jin Bao Bao.

Kaskipuu on toimitusjohtajansa Matti Kasken päättäväisellä rohkeudella nostanut Viitasaaren kuilun partaalta. Kun perinteinen ovitehdas Fenestra meni konkurssiin alkuvuonna 2013 ja yli 160 ihmistä jäi työttömäksi, täällä vallitsi hautajaistunnelma. Paikkakunta jumiutui.

Pohjoisesta saapui pelastaja, sillä ovi- ja ikkunatehdas Kaskipuu Oulun seudulta jatkoi ovien tuotantoa, aluksi pienellä liekillä tuotantoa tehostaen. Sitten julkistettiin suunnitelma 12 miljoonan euron ikkunatehtaasta ovituotannon kylkeen.

Optimismi alkoi versoa. Poliitikot tukivat Viitasaarta rakennemuutosrahoilla, jolloin muutkin yritykset alkoivat investoida. Syntyi positiivinen kierre.

Ensin Kaskipuulle palkattiin 15 työntekijää, sitten 30, 60, 100 – nyt tehtaalla on 130 työntekijää. Osaavaa väkeä koulutetaan ja palkataan lisää. Lisäksi väkeä on rekrytoitu asiakaspalveluun, myyntiin ja asennusverkostoon ympäri Suomea 100 ihmistä.

Viitasaaren työttömyysaste on laskenut yli 20 prosentista tämän hetken 14 prosenttiin. Voidaan puhua suuresta menestystarinasta, joka on säteillyt työllisyysvaikutuksia myös Viitasaaren naapurikuntiin.

Toimitusjohtaja Kaski kertoi avajaisissa, että yhdeksässä kymmenestä Suomessa tehtävästä talopaketissa on Kaskipuun ovet. Aika hieno luku! Mihin tehdas yltääkään, kun ikkunatuotanto rullaa parin vuoden päästä täysillä?

Kaski löysi Viitasaarelta osaavan ovitehdasväen, joka ei arastellut ikkunoihin tarttumista. Tehtaanjohtajasta varatoimitusjohtajaksi edenneen Timo Lehtisen roolia pitää kiitellä, hän on Kasken mukaan ”maailman paras tehtaanrakentaja”.

Seurasin televisiosta, kuinka satoja ihmisiä hurrasi tienvarressa kuorma-autolle, jonka kyydissä pandat saapuivat talvisessa pyryssä Ähtäriin. Olivat odottaneet tunteja, sillä retkikunta oli pahasti myöhässä.

Ensin mietin, miten hassua se oli: hurrata nyt rekalle näkemättä pandoja. Sitten tajusin, että paikkakunnan uudelle tulevaisuudelle siinä hurrattiin.

Eikö Viitasaarellakin pitäisi kansan kokoontua yhdessä tienvarteen hurraamaan ja heiluttamaan Suomen lippuja ja Viitasaaren viirejä, kun Kaskipuun rekat lähtevät täysissä ikkuna- ja ovilasteissaan maailmalle? Kyllä niiden tuomat työpaikat juhlinnan arvoisia ovat.

Kirjoittaja on aluetoimittaja ja Viitasaaren Seudun päätoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Kaksi seitsemästä pääsi vaaleihin

Matti Nykäsestä vielä yksi kuva

Keski-Suomi voi rynniä eurovaaleissa

Brexit-ähräämiselle ei vaan näy loppua

Vaalikoneet vievät toisiin puolueisiin

Hakalan saunan toinen tuleminen

Viimeiselle paikalle on monta ottajaa

Keskusta ja kokoomus kaipaavat isoa ottelua

Potilaan oltava kyvykäs jos hoitopolku katkeaa

Ei vauhtia kallossa, ei bensaa suonissa

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.