Pitkä kaava toimii sotessa

Olen suhtautunut kriittisesti hallituksen poukkoilevalta vaikuttaneeseen sote-uudistuksen valmisteluun. Viime aikoina olen kuitenkin miettinyt takin kääntämistä, sillä maakunnasta kantautuneiden uutisten ja hallituksen toimien välillä on alkanut näkyä jonkinlaista, osin jopa kiehtovaa logiikkaa.

Voi olla, että sote-uudistuksen valmistelu on sittenkin parasta, mitä kuntien sosiaali- ja terveystoimelle on koskaan tapahtunut. Tämä tietenkin sillä pienellä oletuksella, että sote-uudistus ei astu koskaan voimaan.

Selvennän näkökulmaani muutamalla esimerkillä.

Hankasalmen kunnanjohtaja Matti Mäkinen kirjoitti viime vuoden marraskuussa Kunnanjohtajan blogissaan, että ”Jos joku vielä uskoo, että maan hallituksella on sote- ja maakuntauudistuksessa millään lailla kokonaisuus hanskassa, niin tämän henkilön haluaisin tavata”.

No, olemmehan tavanneet useastikin.

Yksi tämän samaisen Mäkisen Hankasalmen tärkeistä sote-hankkeista on ollut Seniorikeskuksen perustaminen. Sen tarkoituksena on edistää ja tukea ikäihmisten hyvinvointia sekä selviytymistä kotona itsenäisesti mahdollisimman pitkään.

Seniorikeskus on osa sote-palveluita – ja sitä se tulee olemaan myös sote-uudistuksen jälkeen.

– Suunnitelmamme ovat linjassa valtakunnallisten palvelusuositusten kanssa. Maakunta tulee jatkamaan tätä linjaa topakasti – siitä me kaikki ammattilaiset olemme yhtä mieltä, painotti palvelujohtaja Tiina Koponen keväällä.

Joutsa puolestaan suunnittelee omaa laajan palvelun sote-keskusta. Hankkeella on tietysti kiire, koska muuten sosiaali- ja terveyspuolen kustannukset karkaavat käsistä lopullisesti.

 –Toivomme, että voisimme olla pilottikunta, jossa uudistusta alettaisiin toteuttaa yhden toimijan – seututerveyskeskuksen – voimin aiemmin kuin muualla, totesi kunnanhallituksen puheenjohtaja Jukka Huikko (kok.) jokin aika sitten.

Seututerveyskeskus on ollut aktiivisesti mukana Joutsan palvelurakennetyöryhmässä, joten tuskin sielläkään hanketta vastustetaan.

Toivakka valmistautuu sekin monin tavoin sote-uudistukseen. Viimeisin esimerkki on päätös vanhusten palvelukeskuksen tontin myymisestä Rakennusliike Lehto Oy:lle 425 500 eurolla. Tarjousehdoissa määrätään, että tontille on rakennettava vähintään 30-paikkainen tehostetun palveluasumisen yksikkö. Samalla kaupalla tehtiin varsin hyvä tili ja kehitettiin vanhuspalveluita kertarysäyksellä.

Kangasniemellä hoidetaan jo sielläkin soten lastentauteja, kun kunta liittyi aikoja sitten eteläsavolaisten sote-uudistukseen eli Essoteen.

Suapi sote tulla, tai olla tulemattakin...

Kun kaikki ovat samaa mieltä siitä, että sotelle on pakko tehdä jotain ja hallitus siirtää uudistuksen voimaantuloa aina eteenpäin, on kuntien tartuttava toimeen itse. Valmista ei siis tarvitse tulla, kunhan kunnat pelkäävät jatkossakin, että hallitus tekee juuri sen, mitä lupaakin.

Siinähän voisi mennä sekä rahat että terveys.

Kirjoittaja on aluetoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Nimellä

Suomi-kritiikillä oli myös ideologinen pohja

Ollapa joka pitäjässä oma Martti Mäkinen

Ohi on päästävä, vaikka sitten suojatien edessä

Avoimen väylä tulee olla tarjolla kaikille

Poliittinen paine someyhtiöitä kohtaan kasvaa

Italian poliittinen kokeilu loppui lyhyeen

Miksi erilaisuus pelottaa meitä?

Kaikki haluavat osansa kaikesta

Kilpailu opiskelupaikasta alkaa jo peruskoulussa

Sinun puolestasi uutisoitu

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.