Rinne yllätti epäilijät ja on nyt voittaja

Helsingin pääkirjastoon Oodin saapui helpottuneen näköinen Antti Rinne (sd.). Hetki oli Rinteen suuri henkilökohtainen voitto. Moni luuli tai halusi uskoa, että Rinne ei onnistu.

Rinne on ristiriitojen mies.

Hän nousi SDP:n puheenjohtajaksi Seinäjoen puoluekokouksessa toukokuussa 2014. Kokous oli yksi suomalaisen puoluekokoushistorian ristiriitaisimmista, repivimmistä ja itkuisimmista. Rinteen junttapiiri oli tehnyt työtä pitkään ja Rinne pudotti Jutta Urpilaisen. Istuvan puheenjohtajan pudottaminen oli demareissa ainutlaatuista. Urpilaisen kannattajia poistui kokouspaikalta itku silmässä. Lähtijöissä oli paljon naisia.

Rinteen johdolla SDP:n kannatus ei kuitenkaan heti lähtenyt nousuun ja lopulta tämän kevään eduskuntavaalien voitto oli äärimmäisen täpärä. Vähällä oli, että Rinteestä olisi tullut häviäjä.

Vanhat tukijoukot väänsivät Rinteen ja SDP:n voittoa muun muassa keräämällä ay-liikkeeltä 1,5 miljoonaa euroa, joka käytettiin vaalivaikuttamiseen. Nimeltään vaalivaikutusorganisaatio oli Vapaiden valtakunta. Suurimmat ammattiliitot laittoivat 400 000 euroa. Ne pääsivätkin sitten ”yllättäen” hallitusneuvottelupöytiin. Mukana tukijana oli Keski-Suomesta SAK:n Jyväskylän alueen paikallisjärjestö.

Vaalivoiton jälkeen moni epäili Rinteen kykyä koota hallitusta, sillä hallituksen syntyminen edellytti kokoomuksen, perussuomalaisten tai keskustan lähtöä hallitukseen. Perussuomalaisia vasemmisto ei hyväksynyt. Vaihtoehdoiksi jäi kokoomus ja keskusta.

Kokoomus oli tottunut olemaan hallituksissa oikea vallanpitäjäpuolue. Sille paikalle kokoomus nytkin halusi, mutta keskusta yllätti ja petti porvarit. Vaalitappiosta huolimatta keskusta lähti SDP:n matkaan neuvotteluihin. Rinne oli selättänyt Petteri Orpon kokoomuksen.

Eilen Juha Sipilä (kesk.) kertoi jäävänsä takarivin kansanedustajaksi. Hän ei lähde ministeriksi eikä eduskunnan puhemieheksi. Tulevassa hallituksessa valtaa käyttävät muut kuin keskustan oikeaa laitaa edustava Sipilä.

Keskusta siirtynee tulevaisuudessa vasemmalla. Siihen vienee syksyn puheenjohtajavaihdos ja hallitusyhteistyö SDP:n, vasemmistoliiton, vihreiden ja RKP:n kanssa.

Keskustalle hallitusyhteistyö näyttää voitolta. Se sai hallituksen ohjelmaan maakunnat ja paljon ajamiaan asioita maaseudun poliiseista tiehankkeisiin sekä yrittäjä-, maatalous- ja metsäasioihin. Keskusta esiintyy turvalukkona vasemmistovetoisessa hallituksessa.

Ministeriä ei Keski-Suomesta silti näytä olevan tulossa, vaikka Anne Kalmarin tai Petri Honkosen olisi pitänyt sopia keskustan ministerilistalle. Syrjiikö keskusta Keski-Suomea?

Rinne on nyt voittaja, mutta neljä vuotta on pitkä aika. Vakavan sairauden Espanjassa joulun aikaan kokenut Rinne kävi myös pallolaajennuksessa. Sairausloman aikaan nähtiin, että vaikka Sanna Marin tai Antti Lindtman voisi tuoreuttaa puoluetta. Sen aika ei ole ihan vielä.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.