Sipilän jääviyskohu purkaa paineita

Ylen toimituksen sisäiset eripurat purskahtivat rajusti esille, kirjoittaa Pekka Mervola.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) jääviyskohu on muuttunut Yleisradion sisäisten paineiden purkamiseksi. Hätkäyttävimmin tämä tuli esille keskiviikkoiltana, kun toimittaja Susanne Päivärinta päätti A-studion sanoihin: ”Jos en saa potkuja”.

Hän oli juuri puristanut kovaotteisesti Ylen päätoimittajaa Atte Jääskeläistä. Jääskeläinen vastaili kysymyksiin Kööpenhaminasta ja näytti välillä harmistuneelta. Tilanne oli kuin hiiret olisivat hypänneet pöydälle, kun kissa oli ulkomailla.

Lisää painetta loi eilisessä Maaseudun Tulevaisuuden haastattelussa toimittaja Pekka Ervasti. Ervasti sai potkut Ylen poliittisen toimituksen päällikön paikalta viime keväänä. Eilen Ervasti sanoi, että Ylessä on hyllytetty juttuja ja annettu toimittajille varoituksia erityisesti tämän hallituksen aikana.

Myllytys jatkui eilen, kun Ylen toimittaja Salla Vuorikoski julkaisi Sipilän hänelle lähettämät sähköpostit omalla some-tilillään eikä suinkaan Ylen sivuilla. Veto on kummallinen, sillä hän lienee saanut viestit Ylen toimittajana, joten yksityinen julkaiseminen on aikamoista roolien sotkemista. Sekin kertoo siitä, että ilmoille on halutaan johdatella ajatus, että Ylen toimituksellinen johto olisi taipunut painostukseen ja toiminut väärin.

Palataan alkuun. Kohu lähti liikkeelle, kun Yle ja Kansan Uutiset kertoivat, että pääministerillä on ollut sukulaisjääviys Terrafamen valtiontukiin. Tässä asiassa media teki työtään ja jääviysepäily tuli esille. Todellisuudessa mahdollinen jääviysongelma oli pieni ja jokseenkin merkityksetön.

Sipilä hermostui Ylen uutisoinnista, koska hän ei päässyt mielestään kylliksi asiaa kommentoimaan. Sipilä lähetti viime perjantai-iltana viestiryöpyn Ylen toimittajalle ja johdolle. Se oli harkitsematonta. Jotkut halusivat tulkita sen painostukseksi.

Oliko se sitä? Ainakin se oli turhautuneen ja väsyneen pääministerin purkaus.

Media on usein ristiriitojen keskipisteessä. Vastaavaa palautetta tulee kaikkiin medioihin, myös Keskisuomalaiseen. Osassa tarkoitus voi olla painostaa ja Sipilän tapaus osoittaa, että painostaja ottaa aina riskin joutua julkisuuteen. Se on usein tappio painostajalle.

Lopulta tämä kohu on enemmän muiden paineiden purkua kuin aidosti isoista ongelmista puhumista. Ylen Jääskeläisellä on oikeus johtaa toimitustaan, ja pääministeri Sipilällä moittia mediaa. Jääviyden tutkii aikanaan eduskunnan oikeusasiamies.

Guggenheimia ei rakenneta Helsinkiin. Kaupunginvaltuusto hylkäsi äänin 53–32 hankkeen. Samalla paljastui, että Helsinki ei oikeasti ole valmis rakentamaan merkittävää kohdetta ilman valtion rahoja.

Guggenheim oli ensimmäinen suuri hanke, jonka Helsinki olisi joutunut maksamaan itse ja kaupallisten rahoittajien kanssa.

Helsinki on vuosia ollut aluepolitiikan suuri raharohmu ja pitänyt itseään itseoikeutettuna saajana.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Nimellä

Kolumni: SDP:n Marin purkaa Jyväskylän junamottia

Kolumni: Hävikkiviikon huipentaa nyt lähiruoan lauantai

Kolumni: Taantuuko Suomi entiseksi koulumaaksi?

Zelenskyin haasteet ovat ulkoisia ja sisäisiä

Kuusi kieroa konstia ja monta vielä jemmassa

Jakautuuko nuoriso sittenkään kahtia?

Tehtaisiin kasvoi kiinni

Sipilää kunnioitettiin, vastakohta valittiin

Kolumni: Kirja on suurenmoinen käyttöliittymä

Kopiokone on kuin afrikkalainen kaivo

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.