Suuresta velasta voi tulla ikävä yllätys

Negatiiviset korot kertovat siitä, että talouskasvu ei ole ollut eikä ole lähimpään vuoteen tai pariin Euroopassa terveellä pohjalla, päätoimittaja Pekka Mervola kirjoittaa.

Suomen talous kasvaa ja sijoitusomaisuuksien arvo vain nousee. Myös asuntojen hinnat ovat menneet vuosia yläviistoon.

Yksiöistä on tullut sijoitustuotteita, joista on välillä markkinoilla suoranaista pulaa. Kokonaisia kerrostaloja rakennetaan sijoittajille. Tässä kehityksessä on paljon hyvää, sillä markkinoille on tullut uusia vuokra-asuntoja ja toisaalta normaaleista ihmisistä on tullut sijoitussäästäjiä.

Asialla on kuitenkin kääntöpuolensa.

Suomen Pankki varoitti kesällä tilanteesta. Suomalaisten kulutusmenot ylittävät tulot ja velkaantuminen jatkuu. Syyskuussa kotitalouksilla oli Suomen Pankin mukaan lainaa 127,6 miljardia euroa. Näiden lainojen keskikorko oli syyskuussa 1,54 prosenttia. Lainasumma on lähes 1,3 kertaa kotitalouksien vuodessa käytettävissä oleva rahamäärä.

Luvut eivät edes kerro täyttä totuutta, sillä niistä puuttuu osa kulutus- ja pikalainoista.

Kotitalouksien velkamäärä on ylittänyt jo kaksi Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n riskirajaa. Ensimmäinen on 35 prosenttia maan BKT:stä. Tämän rajan jälkeen velka ei teoriassa enää vauhdita maan taloutta vaan alkaa heikentää kasvuvoimaa. Toinen raja on 65 prosenttia BKT:stä. Kun velkamäärä ylittää tämän rajan, se alkaa vaarantaa maan rahoitusvakauden.

Suomessa kotitalouksien velkamäärä on jo ylittänyt 65 prosentin osuuden BKT:stä. Eikä velkojen kasvulle näy päätä, sillä matala korkotaso yllyttää ihmisiä velkaantumaan.

Korkomarkkina ei ole ollut vuosiin terve. Negatiiviset keskuspankkikorot ovat sairas ilmiö. Nyt rahalla ei ole hintaa vaan rahan ottajalle maksetaan pankkimarkkinassa. Kuluttajat ja normaalit velalliset toki maksavat todellista korkoa, mutta kustannusta ei käytännössä huomaa, kun korkotaso on niin alhaalla.

Negatiiviset korot kertovat siitä, että talouskasvu ei ole ollut eikä ole lähimpään vuoteen tai pariin Euroopassa terveellä pohjalla. Euroopan keskuspankki EKP pitää taloutta pyörimässä pumppaamalla markkinoille tolkuttomasti rahaa ja ajamalla sitä negatiivisella korolla sijoituksiin. Pörsseissä ja kiinteistömarkkinoilla hinnat ovatkin siksi kovin korkealla, liian korkealla. On vain ajan kysymys, milloin kohokas lässähtää.

Silloin velkarahalla sijoituksia vivuttaneiden tilanne on vaikea. Kun sijoituksen arvosta katoaa kolmannes tai puolet ja lainakorko kolminkertaistuu, yhtälö on monelle ylivoimainen. Sama koskee ylivelkaantuneita ihmisiä. Velan hoitaminen käy raskaaksi. Ja on turha odottaa silloin yhteiskuntaa apuun.

EKP:n matala korkopolitiikka onkin jo petollista ihmisten viettelemistä ylivelkaantumiseen.

Suomen talous kasvaa ja työllisyys paranee. Nyt olisi toivottavaa, että mahdollisimman monessa kotitaloudessa luotaisiin kestopohjaa tuleviin heikompiin vuosiin. Korot nousevat jossakin vaiheessa.

Kirjoittaja on päätoimittaja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Nimellä

Maskit ovat meilläkin kohta uusi normaali

Myös SDP ja kokoomus valitsevat puheenjohtajansa

Ehkä kisapuheet kirkastavat sanomaa

Keski-Suomi vastaa Laura Kolben toiveisiin

Työttömyysturva kaipaa tasa-arvoistamista

Korean niemimaalla palattiin lähtöruutuun

Kolumni: Terve tunnontuska on nyt paikallaan

Arvokkuuden kokemus on ihmisille tärkeää

Kolumni: Voisiko marjastus olla helpompaa?

Kankaan sauna pääsi heti kuumaan seuraan

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.