Vihreät ottavat mittaa perussuomalaisista

Kuntavaalien yksi mielenkiintoisimpia asetelmista on vihreiden ja perussuomalaisten kamppailu suurten ja pienten puolueiden välimaastossa. Kaksissa eduskuntavaaleissa perussuomalaiset ovat olleet selvästi vahvempia kuin vihreät.

Viime kuntavaaleissa perussuomalaisten kannatus oli valtakunnallisesti 12,3 prosenttia ja vihreiden 8,5 prosenttia. Keski-Suomessa perussuomalaiset saivat 12,9 prosenttia äänistä ja vihreät 6,8 prosenttia.

Jyväskylässä perussuomalaisten ja vihreiden ottelu oli tiukka. Perussuomalaiset keräsivät 11,6 prosentin kannatuksen ja vihreät 11,1 prosenttia. Nyt tämä ottelu käydään uudestaan.

Nyt valtakunnalliset mielipidetiedustelut ennustavat voittoa vihreille tässä konservatiivien ja liberaalien ottelussa. Ylen perjantaina julkistaman mielipidetiedustelun mukaan vihreiden kannatus on 13,3 prosentin tasolla ja perussuomalaisten 10,3 prosenttia. Perussuomalaisten kannatus on aivan viime viikkoina lähtenyt nousuun mutta vihreiden pysynyt tasamaalla. Vihreiden kannatus on kovinta suurissa kaupungeissa. Vihreät pyrkivät Helsingissä kampeamaan kokoomuksen pois suurimman puolueen paikalta. Samanlaista henkeä puolueella on myös muissa suurissa yliopistokaupungeissa.

Ylen gallupissa kokoomus nousi maan suurimmaksi puolueeksi 19,1 prosentilla. SDP:n kannatus on puolestaan gallupin mukaan lähtenyt alamäkeen. Antti Rinteelle kannatuksen lasku on vakava paikka. Jos puolue putoaisi maassa kolmanneksi, se sytyttää taas kritiikin puoluejohtoa kohtaan.

SDP:n ja keskustan kannatus on prosenttiyksikön sisällä kokoomuksesta, joten vaalin voittajaa on vielä mahdotonta ennustaa.

Vihreillä on vahvoja kärkinimiä Jyväskylässä. Puolueen varapuheenjohtaja ja todennäköisesti tuleva puheenjohtajaehdokas Touko Aalto keräsi viime kuntavaaleissa 863 ääntä. Nyt hänen pitäisi yltää pitkälle yli tuhannen äänen. Aallolla on pieni mutta merkittävä etu. Hän on sukunimensä ansiosta vihreiden listan ensimmäinen ehdokas.

Viime vaalien kärkinimistä Meri Lumela on ehdolla ja lienee vahvoilla. Tuija Mäkinen on pitkän linjan vihreä ja puolueen työntekijä Veikko Ahola asialinjan mies.

Vasemmistoliiton kärkinimi lienee Eila Tiainen. Hän keräsi viimeksi 1 026 ääntä ja puolue 9,2 prosentin kannatuksen. Seuraavana tulivat kristilliset. Selkeä ykkösnimi oli 1 078 äänellä Marika Visakorpi. Hän lienee nytkin vahvoilla. Toinen kärki voi olla Rami Sipilä.

Kommunistien kannatus on perustunut Riitta Tynjään. Sunnuntai näyttää, vieläkö kommunisteille on paikka valtuustossa. Piraattipuolue on Jyväskylässä ollut aktiivinen, vaikka viime vaaleissa 0,4 prosentin kannatus ei riittänyt valtuustopaikkaan. Nuorikasvoisen ryhmän yritys on jälleen kova. Listoilla on kärkinimiä puolueen puheenjohtajasta Jonna Purojärvestä varapuheenjohtaja Arto Lampilaan.

Kirjoittaja on päätoimittaja.