Vuoden tärkein poliittinen teko

Seksuaalisen ahdistelun esille nostamisella on ollut ja sillä tulee olemaan merkittävä vaikutus, kirjoittaa Anita Kärki #metoo-kampanjasta.

Valtaosa miehistä ja naisista osaa olla ihmisiksi. Jotkut eivät osaa. Heistä olemme – onneksi – saaneet kuulla paljon tänä syksynä.

Kyse on #metoo-kampanjasta, jossa seksuaalinen ahdistelu nostetaan vihdoin näkyviin ja keskustelun aiheeksi.

Aihe nousi esille, kun joukko Hollywood-näyttelijöitä rohkeni kertoa elokuvatuottajamoguli Harvey Weinsteinin kroonisesta seksuaalisesta ahdistelusta.

Sosiaalisessa mediassa #metoo-tunnistetta käytti ensimmäisenä näyttelijä Alyssa Milano, joka kertoi omista kokemuksistaan ahdistelun kohteena.

#Metoo eli minä myös -tunnisteen kiteytys kertoo olennaisen: ahdistelu on yleistä, mutta siitä on vaiettu. Ahdistelijat ovat useimmiten valtasuhteessa ahdisteltavaansa, joka tietää, ettei hänen sanaansa kuitenkaan uskottaisi. Näin käy liian usein. Asia mitätöidään vähättelyllä.

Uhrit ovat vaienneet, koska asian esille nostaminen voi nyrjäyttää keskustelun aivan oudoille urille: pian uhri itse saa huomata olevansa syyllinen omaan ahdisteluunsa. Hänen pukeutumistaan, käytöstään tai menneisyyttään aletaan tulkita tavalla, jolla selitetään hänen itse varta vasten hankkiutuneen ahdisteltavaksi.

Tällä on pyritty viemään pohja pois uhrin kokemukselta.

Jopa raiskauksia pyritään selittämään uhrin omalla käytöksellä. Yksi tällainen Espanjaa ja myös muuta Eurooppaa suuresti kuohuttanut tapaus on parhaillaan oikeudessa. Viime vuonna Pamplonan härkäjuoksussa viisi miestä joukkoraiskasi 18-vuotiaan naisen – yksi raiskaajista oli ammatiltaan poliisi. He myös videoivat väkivallantekonsa.

Vastikään alkaneessa oikeudenkäynnissä videota on käytetty todisteena – mutta uhria vastaan: koska uhri ei ole huutanut ja näin ilmaissut vastustavansa tekoa, on puolustus tulkinnut naisen myöntyneen tekoon. Tämä tulkinta shokkitilassa olleesta uhrista on syystäkin raivostuttanut ihmisiä.

Pamplonan joukkoraiskaus ja #metoo-kampanja ovat käynnistäneet myös Espanjassa laajan liikehdinnän naisten kokemaa väkivaltaa vastaan. Lauantaina 25. marraskuuta Espanjassa vietettiin hallituksen tukemaa, valtakunnallista naisten väkivallan vastustamisen päivää.

Myös Suomessa poliitikot vähitellen alkavat havahtua keskustelemaan aiheesta.

#Metoo-kampanja on merkittävä poliittinen teko.

Seksuaalisen ahdistelun esille nostamisella on ollut ja sillä tulee olemaan merkittävä vaikutus. Se muuttaa perustavalla tavalla yhteisöjen – kuten koulujen ja työpaikkojen – ja yhteiskuntien vakiintuneita, vaiettuja käytäntöjä. Ahdistelun sallivan hiljaisen hyväksynnän aika on ohi – toivottavasti.

Maailma muuttuu väistämättä parempaan suuntaan, jos toista ei enää jatkossa pysty entiseen tapaan alistamaan seksuaalisen ahdistelun kohteeksi ”huumorin”, ”ihailun”, ”flirtin” tai kiristämisen varjolla.

Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Pääkaupunki on kelpo arvolahja eläköityjälle

Kohti kiertotaloutta kemistien kyydissä

Talous on tärkeää, ei päätä pensaaseen

Maahanmuutto ei jaa kansaa ääripäihin

Kaksi seitsemästä pääsi vaaleihin

Matti Nykäsestä vielä yksi kuva

Keski-Suomi voi rynniä eurovaaleissa

Brexit-ähräämiselle ei vaan näy loppua

Vaalikoneet vievät toisiin puolueisiin

Hakalan saunan toinen tuleminen

KSML.fi:n uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.