Pikapääkirjoitus: Keskustan ensimmäinen voitto – maakuntamalli toteutuu

Hallitusneuvotteluihin murskaavan vaalitappion jälkeen lähtenyt keskusta on saanut ensimmäisen näkyvän neuvotteluvoiton. SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne kertoi tänään aamulla, että sote-uudistus toteutetaan 18 maakunnan pohjalta. Maakunnallisuuden edistäminen on ollut keskustan tärkeä tavoite jo vuosikymmeniä.

Keskusta vei edellisessä hallituksessa maakuntapohjaista sotea eteenpäin. Kokoomus myöntyi siihen edellisessä hallituksessa, vaikka puolue ehkä olisi halunnut edetä suurten kaupunkien voimilla. Jos keskustan sijaan hallitusneuvotteluihin olisi nyt lähtenyt kokoomus, maakuntapohjaisuus olisi sotesta todennäköisesti kadonnut.

Rinteen mukaan nyt on sovittu, että sote toteutetaan 18 itsehallintoalueena, joita kutsutaan maakunniksi. Pääkaupunkiseudun mahdollinen erillisasema selvitetään vuoden loppuun mennessä.

Kokoomuksen vaalima valinnanvapaus putoaa pois sotesta. Pääjärjestäjänä ja palvelujen tuottajana tulee olemaan julkinen sektori.

Kun keskusta pohti vaalien jälkeen kriittisesti hallitusneuvotteluihin lähtöä, nyt näyttää, että puolue tulee saamaan neuvotteluissa merkittäviä pitkän ajan tavoitteitaan lävitse. Maakunnallinen jaottelu nähdään useimmissa Suomen maakunnissa toimivimmaksi malliksi valtion toiminnoissa ja ylipäätään julkisissa toiminnoissa.

Keski-Suomen kannalta maakunnallinen sote on hyvä malli. Se korostaa maakunnan yhtenäisyyttä ja vahvistaa tällaisella aluejaolla koko Keski-Suomen elinvoimaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskusta sai maakuntansa, pääkaupunkiseutu oman ratkaisunsa – Sote-malli jätti muut isot kaupungit nuolemaan näppejään

Säätytalolla on sovittu 18 maakunnan sote-uudistuksesta – pääkaupunkiseudun asema selvitetään erikseen