Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansanedustaja Toimi Kankaanniemen kolumni: Itsenäisyys menee, liittovaltio tulee – ei käy!

Tyhmä ei ole se, joka pyytää, vaan se, joka maksaa. Onko Suomen hallitus niin järjetön, että ottaa meille uuden yli 12 mrd euron vastuun, jolla Euroopan unioni (EU) hoitaa Välimeren maiden velkoja euron pelastamiseksi?

EU:ssa on suuri hätä, kun saksalaisten ja ranskalaisten pankkien valtavat saatavat Italiasta ja Espanjasta jäävät maksamatta, jos Suomi ja muut EU-maat eivät suostu vastuuseen.

Tasavallan presidentti totesi viisaasti, että EU:ssa pitää palata ennen vuotta 2010 noudatettuun sääntöön, jonka mukaan jokainen maa vastaa omasta taloudestaan. Hän piti vaarallisena Euroopan keskuspankin (EKP) tapaa luoda tyhjästä uutta rahaa.

Kun suomalaiset äänestivät vuonna 1994 EU-jäsenyydestä, ei kerrottu, että alamme maksamaan muiden velkoja eikä sitä, että EKP on vaarallinen. Kansaa huijattiin.

 

Viime vuosikymmenen alussa euromaat perustivat etelän kriisimaiden pelastamiseksi Euroopan rahoitusvakausvälineen (ERVV) ja Euroopan vakausmekanismin (EVM), joissa Suomella on miljardien vastuut.

Ylivelkaantuneita maita tuetaan koronan varjolla uusista yhteisistä työttömyysrahastosta ja koronarahastosta, joille Sanna Marinin (sd.) hallitus jo antoi miljarditakaukset.

Nyt EU aikoo jakaa kriisimaita suosien 750 mrd euroa. Sekään ei eräiden asiantuntijoiden mukaan riitä. Tulonsiirtounioni etenee. Suomi on yhä isompi nettomaksaja. Tämä on täysin vastoin sitä periaatetta, että kukin maa vastaa omasta taloudestaan. Ylivelkaantumista ei voi hoitaa uudella velalla.

Euro olisi kaatunut jo vuonna 2012, ellei pääjohtaja Mario Draghi olisi ”omavaltaisesti” luvannut EKP:n pelastavan sen hinnalla millä hyvänsä.

EKP on ostanut euromaiden yritysten, pankkien ja välillisesti valtioiden ”roskalainoja” lähes 3000 mrd arvosta. Tämän se rahoittaa luomalla tyhjästä rahaa, mikä on lopulta vaarallista.

Suomen laskennallinen vastuu on kymmeniä miljardeja. Euroalueen talouskasvu on tästä huolimatta ollut heikkoa ja kriisi pahenee.

Eteläiset euromaat ovat vuosia käyttäneet EU:n ja EKP:n löysää politiikkaa häikäilemättä hyväkseen. Eurossa ne ovat saaneet rajattomasti lähes korotonta lainaa. Ne eivät ole tehneet rakenneuudistuksia, säästöjä eivätkä tehostaneet veronkantoa.

Suomi ja muut EU-maat ovat jatkuvasti sallineet Italian ja muiden kriisimaiden elää yli varojensa muiden kustannuksella. Moraalikato syvenee.

 

Suomi velkaantuu rajusti. Työttömyys, konkurssit ja köyhyys lisääntyvät. Edessä on tuhti velkaelvytys sekä veronkiristyksiä ja julkisten menojen ja palveluiden leikkauksia.

Jos punavihreä hallitus hyväksyy meille EU-komission ajaman uuden 12 mrd euron laskun, se iskee lujaa omaa kansaa. Itsenäisyys menee ja liittovaltio tulee.

EU:n velkaannuttaminen ja verotusoikeus vastoin perussopimusta on iso vallansiirto. Jäsenmaksu kasvaa reippaasti. Valtiovarainministeri Katri Kulmuni (kesk.) vain hymistelee.

Ruotsi on hyötynyt jäämisestä euron ulkopuolelle todella paljon ( Björn Olsson, Svenska Bankföreningen). Kruunu on vakaa. Siellä yritykset ja kotitaloudet sekä valtio saavat lainaa yhtä edullisesti kuin euromaat. Muiden velkoja Ruotsi ei ole maksanut.

Kun valtio hoitaa talouspolitiikkansa vastuullisesti ja työmarkkinat toimivat, oma kelluva valuutta takaa kilpailukyvyn ja luottokelpoisuuden. Kansa vaurastuu. Valuvikainen yhteisvaluutta johtaa kriisiin kuten eurotukipaketit osoittavat.

Perussuomalaiset vastustaa jyrkästi sitä, että Suomi ottaa vastuulleen holtittomasti talouttaan hoitaneiden EU-maiden vastuita ja niiden pankkien saatavia. Torjumme tulonsiirtounionin. Suomen kokonaisvastuut ovat jo kohtuuttomat. Kukin maksakoon omat velkansa!

Valvomme tarkoin Marinin punaviherhallituksen historiallisia ratkaisuja. On käsittämätöntä, jos kaikki viisi hallituspuoluetta kokoomuksen tuella myy suomalaiset veronmaksajat vuosikymmenten vastuuseen muiden puolesta.

Toivottavasti Suomi palaa itselliseksi ja aidosti kansainväliseksi sivistysvaltioksi, jota ei johdeta Brysselistä, Moskovasta eikä edes Tukholmasta.

 

Kirjoittaja on perussuomalaisten kansanedustaja Keski-Suomesta.