Yön uutiskooste: Huumekuolleisuus on Suomessa kasvussa – Subutexina tunnettu buprenorfiini edelleen suurin syypää

Poliisin takavarikoimia Subutex-tabletteja ja ekstaasitabletteja. Poliisi

Mari Areva ja Minna Pulli / STT

Huumekuolleisuus on kasvanut Suomessa, kertoo yhteispohjoismainen tutkimus. Tutkimuksessa verrattiin huumeiden ongelmakäyttäjien myrkytyskuolemia Pohjoismaissa vuosina 2017 ja 2012.

Tutkimuksen mukaan vuonna 2017 Suomessa tapahtui 5,8 huumemyrkytyskuolemaa sataatuhatta asukasta kohden. Vuonna 2012 vastaava kuolleisuusluku oli 4,6.

Muihin Pohjoismaihin verrattuna suurempi kuolleisuus oli Islannissa ja Ruotsissa, mutta pienempi Norjassa ja Tanskassa.

Kauppanimellä Subutex paremmin tunnettu opioidi buprenorfiini aiheuttaa edelleen suurimman osan Suomen huumekuolemista. Buprenorfiinikuolemiin liittyy lähes aina muiden huumeiden tai alkoholin yhteiskäyttöä.

Korona-aika on lisännyt tarvetta työttömyysturvan lisäksi Kelan maksamalle perustoimeentulotuelle ja yleiselle asumistuelle, kertoo Uutissuomalainen.

Perustoimeentulotukea sai huhtikuussa yli 11 000 kotitaloutta, jotka eivät olleet saaneet sitä edellisten 12 kuukauden aikana. Määrä kasvoi noin 2 500 kotitaloudella eli 29 prosentilla maaliskuusta.

Yhä useampi on koronakriisin aikana hakenut Kelasta myös yleistä asumistukea. Hakemusten määrä pomppasi reilusti ylöspäin heti maaliskuun puolivälissä, jolloin epidemian poikkeusolot alkoivat, Uutissuomalainen kertoo.

Euroopan komissio julkistaa tänään esityksensä elpymisrahastosta ja päivitetystä monivuotisesta rahoituskehyksestä. Käytännössä esityksen odotetaan antavan uusia askelmerkkejä siihen, miten EU-maiden toipumista koronaviruskriisistä pystytään tukemaan.

Viime viikolla suuret jäsenmaat Saksa ja Ranska ehdottivat 500 miljardin euron elpymisrahaston perustamista. Ehdotuksessa rahasto rahoitettaisiin EU:n ottamalla lainalla ja varat jaettaisiin tukina niitä tarvitseville. Osa jäsenmaista on suhtautunut Saksan ja Ranskan ehdotukseen epäillen.

Komissio ei ole paljastanut etukäteen, kuinka suuri elpymisrahasto sen esityksessä on.

Tänään saadaan tuoretta tilastotietoa siitä, miten koronakriisi on vaikuttanut työllisyyteen Suomessa. Tilastokeskus julkistaa aamulla huhtikuun työllisyysluvut.

Työllisyys kääntyi laskuun jo maaliskuussa, mutta koronakriisi ei vielä tuolloin näkynyt työllisyystilastoissa täydellä voimalla. Esimerkiksi ilmoituksia uusista lomautuksista tuli runsaasti juuri huhtikuun aikana.

Tilastokeskuksen mukaan työllisyysasteen trendi oli maaliskuussa 72,9 prosenttia ja työttömyysasteen 6,6 prosenttia. Työllisiä oli 21 000 vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Yhteisöpalvelu Twitter on ensimmäistä kertaa tarttunut faktantarkistuksessaan Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin tviitteihin, kertovat useat kansainväliset mediat.

Twitter merkkasi kaksi Trumpin äänestyskäytäntöjä koskevaa viestiä perättömiksi. Trump oli väittänyt viesteissä postitse lähetettävien äänestyslippujen johtavan vaalituloksen manipulointiin.

Twitteriä on jo pitkään vaadittu puuttumaan sellaisiin Trumpin tviitteihin, jotka eivät ole olleet totuudenmukaisia.

Trump vastasi merkintöihin niin ikään tviiteillä. Hän sanoi Twitterin yrittävän sekaantua Yhdysvaltojen tämän vuoden presidentinvaaleihin.

Trump väitti lisäksi viestipalvelun tukahduttavan sananvapautta. Hän kirjoitti, ettei aio presidenttinä sallia sitä.

Yhdysvalloissa jännitetään tänään maan paluuta miehitettyjen avaruuslentojen tekijäksi lähes vuosikymmenen tauon jälkeen. Astronautit Robert Behnken ja Douglas Hurley on määrä laukaista kohti Maata kiertävää kansainvälistä ISS-avaruusasemaa illalla puoli kahdeltatoista Suomen aikaa.

Sääennusteiden perusteella lähtöä saatetaan joutua lykkäämään lauantaihin.

Astronautteja ei enää kuljeta avaruushallinto Nasan kalusto vaan SpaceX-yhtiön Falcon 9 -kantoraketti ja sen kärjessä oleva Crew Dragon -miehistöalus.

Yhdysvaltain miehitetyt avaruuslennot päättyivät vuonna 2011, kun avaruussukkulat poistettiin käytöstä. Sen jälkeen amerikkalaiset ovat lentäneet kansainväliselle avaruusasemalle venäläisillä raketeilla. (Lähde: AFP)

Espanjassa alkaa tänään kymmenen päivän mittainen suruaika koronavirusepidemian kuolonuhrien muistoksi. Suruajasta kertoi eilen maan hallitus, joka hyväksyi suruajan tiistaisessa kokouksessaan.

Kaikkien julkisten rakennusten liput lasketaan tänään puolitankoon suruajan vuoksi.

Espanjassa on määrä järjestää myöhemmin myös virallinen seremonia koronan kuolonuhrien muistoksi. Kuningas Felipe VI:n johtaman seremonian tarkkaa ajankohtaa ei kerrottu vielä tiistaina.

Espanjassa oli kirjattu tiistaihin mennessä yli 27 100 koronaan liittyvää kuolemaa. (Lähde: AFP)

Hongkongissa käsitellään tänään kiistanalaista lakiehdotusta, joka tekisi Kiinan kansallislaulun pilkkaamisesta laitonta. Käsittelyn on ennakoitu aiheuttavan levottomuuksia, ja poliisi on lisännyt turvatoimia lainsäädäntövaliokunnan rakennuksen ympärillä.

Lakiehdotuksen mukaan kansallislaulun pilkkaamisesta voisi joutua vankilaan jopa kolmeksi vuodeksi. Buuaaminen kansallislaululle on yleistä Hongkongissa, etenkin jalkapallofanien keskuudessa.

Aktivistien mukaan toteutuessaan laki rajoittaisi sanan- ja ilmaisunvapautta. (Lähde: AFP)

Maailman ykkösjääkiekkoliiga NHL aikoo jatkaa kauttaan suoraan 24 joukkueen pudotuspeleillä, kertoi liigan komissaari Gary Bettman myöhään tiistaina Suomen aikaa.

NHL on ollut keskeytyksissä maaliskuusta lähtien koronavirustilanteen takia. Bettman ei kertonut pudotuspelien alkamiselle tarkkaa päivämäärää tai paikkaa, kertoo NHL.com. Hän kuitenkin sanoi odottavansa, että pelejä on kesän ja syksyn aikana. Liigan jatkumisen ajankohtaan ja valittaviin pelikaupunkeihin vaikuttaa koronavirustilanteen kehittyminen.

Molempien konferenssien neljä parasta joukkuetta pääsevät suoraan toiselle kierrokselle. Yhteensä seitsemän joukkueen kausi puolestaan päättyy jo runkosarjaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.