Koronakriisi alkaa muuntua poliittiseksi kriisiksi Espanjassa – vähemmistöhallituksen toimia vastaan protestoidaan laajalti

Pääministeri Pedro Sanchezin vähemmistöhallituksen on ollut vaikea saada tukea esittämilleen toimille. Kuvassa mielenosoittajia vastustamassa rajoituksia. LEHTIKUVA/AFP

STT

Espanjassa koronavirusrajoitukset ja hallituksen epidemiatoimet ovat alkaneet herättää kapinahenkeä kansalaisissa. Useissa kaupungeissa tavaksi on tullut osoittaa mieltä ilta-aikaan äänekkäästi kattiloita kolistaen ja vapauksia peräänkuuluttaen.

Pääministeri Pedro Sanchezin vähemmistöhallitus on Euroopassa poikkeuksellisessa tilanteessa, sillä sen kannatuksessa koronakriisi ei ole näkynyt. Sen sijaan sen on ollut vaikea saada tukea esittämilleen toimille. Matkustusrajoituksien jatkoa koskenut esitys keräsi nipin napin enemmistön tuen keskiviikkona.

Sanchezin asemaa onkin kuvattu nyrkkeilyksi kahdessa kehässä: toisessa on vastassa viruspandemia, toisessa poliittinen oppositio. Närkästystä ovat lisänneet pääministerin jälkikäteen paljastuneet pienpuolueiden kanssa tehdyt lehmänkaupat, joilla on pyritty varmistamaan tarvittava tuki tärkeissä äänestyksissä.

Äärioikeistolainen Vox-puolue on avoimesti osoittanut tukeaan pääministerin eroa vaativille mielenosoittajille. Se aikoo myös järjestää oman automielenosoituksensa lauantaina, jolloin suurten autosaattueiden on määrä ilmaista mieltä useissa Espanjan kaupungeissa.

Espanja on yksi eteläisen Euroopan maista, joissa koronavirustilanne on ollut poikkeuksellisen paha. Virukseen liittyviä kuolemia on lähes 28  000. Miljoonaa asukasta kohti on kuollut lähes 600 ihmistä.

Italiassa koronavirukseen liittyviä kuolemia saattaa olla jopa 19 000 ilmoitettua enemmän

Italiassa koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia saattaa olla lähes 19  000 enemmän kuin on aiemmin ilmoitettu, arvioi maan keskeinen sosiaaliturvalaitos INPS.

Italia on yksi pahiten koronaviruksesta kärsineistä maista maailmassa. Virallisten lukujen mukaan maassa on ollut koronavirukseen liittyviä kuolemia noin 32  500.

INPS vertaili tilastoitujen kuolemien määrää eri vuosilta. Tämän vuoden maalis-huhtikuussa Italiassa oli tilastoitu lähes 47  000 kuolemaa enemmän kuin yleensä samalla aikavälillä viiden viime vuoden aikana. Kuitenkin vain noin 28  000 kuoleman oli kerrottu liittyvän koronavirukseen.

Laitoksen mukaan on syytä olettaa, että myös muut keskiarvomääristä poikkeavat noin 19  000 kuolemaa liittyvät suurelta osin epidemiaan. Kaikki kuolemat eivät välttämättä selity suoraan koronavirustartunnalla, vaan esimerkiksi sillä, että epidemian aikana ihmiset eivät ole aina saaneet hoitoa muihin sairauksiin. Osa maan sairaaloista ylikuormittui epidemian pahimpina viikkoina.

Selvityksen perusteella "ylimääräisistä" noin 19  000 kuolemasta valtaosa oli tilastoitu maan pohjoisosassa, johon epidemia osui erityisen rajusti.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan noin 60 miljoonan asukkaan Italiassa kuolemien määrä suhteessa väestön kokoon on yksi maailman synkimpiä. Miljoonaa asukasta kohden Italiassa on kuollut virukseen liittyen 537 ihmistä.

Suomessa vastaava suhdeluku oli perjantaiaamuna 55.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut