Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Korona Euroopassa: Ranskassa kiistellään puistojen avaamisesta, Tanska ei usko uuteen korona-aaltoon

Ranskassa maan hallinto on torpannut Pariisin kaupungin pormestarin pyynnön puistojen ja puutarhojen avaamiseksi. Pormestari Anne Hidalgo kertoi tiistaina Twitterissä uusineensa pyynnön.

Hidalgon mukaan puistoihin ja puutarhoihin pääseminen edellyttäisi kasvomaskin pitämistä. Pormestarin mukaan kasvosuojainten käytön pitäisi tulla pakolliseksi myös Pariisin kaduilla.

Terveysministeri Olivier Veran kuitenkin torjui Hidalgon esittämän toiveen.

–  Ei, me emme avaa puistoja ja puutarhoja Pariisissa ja Ile-de-Francessa, eikä muilla alueilla, jotka on luokiteltu punaisiksi alueiksi, ministeri sanoi.

Ministerin mielestä auringon tultua esiin voisi sankoin joukoin kokoontuminen olla liian houkuttelevaa.

Maan sisäministeri Christophe Castaner hermostui aiemmin koronarajoitusten purkamisesta innostuneille pariisilaisille. Ranskassa höllennettiin osaa rajoituksista maanantaina. Tämä sai sadat pariisilaiset nauttimaan aurinkoisesta kevätpäivästä ulkosalla vesistöjen varrella.

Castaner kutsui käytöstä vastuuttomaksi Twitterissä. Hän kehotti myös Pariisin viranomaisia kieltämään alkoholin myynnin tietyillä alueilla.

Rajoitusten purusta vastaava Jean Castex taas varoitti, että rajoituksia voidaan jälleen kiristää, jos koronatartunnat lähtevät nousuun.

Espanjassa maahantulijat kahden viikon karanteeniin

Espanjan mukaan kaikkien maahan saapuvien on jäätävä pakolliseen kahden viikon karanteeniin koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi.

Karanteenin aikana voi käydä ainoastaan ostamassa välttämättömyystarvikkeita tai hakeutua lääkärinhoitoon. Terveysviranomaiset voivat karanteeniaikana käydä paikan päällä varmistamassa, että karanteenimääräyksiä noudatetaan.

Määräys astuu voimaan perjantaina, ja se koskee lähes kaikkia maahantulijoita ja pysyy voimassa ainakin 24. toukokuuta saakka, jolloin koronaviruksen vuoksi julistettu poikkeustila päättyy.

Rajan yli kulkevat terveydenhuollon työntekijät, rahtiliikennettä hoitavat ihmiset ja lentohenkilökunta on vapautettu karanteenista.

Maassa on kuollut tarkkailusivusto Worldometerin mukaan koronan seurauksena runsaat 26  900 ihmistä. Väkilukuun suhteutettuna on kuollut 576 ihmistä miljoonaa asukasta kohti. Suomessa vastaava luku oli tiistai-iltana 50.

Terveysasiantuntija ei usko toiseen korona-aaltoon Tanskassa

Tanskan johtava terveysasiantuntija ei pidä toisen koronaepidemia-aallon tuloa maahan todennäköisenä. Statens Serum Institut -laitoksen (SSI) johtajan Kåre Molbakin mukaan tartuttavuusluku ei ole noussut rajoitusten purkamisesta huolimatta vaan se on laskenut edelleen 0,7:ään.

Alle yhden oleva R0-luku merkitsee sitä, että virusta kantava henkilö tartuttaa alle yhden toisen henkilön.

–  Jos viruksen annettaisiin levitä vapaasti emmekä tekisi mitään, olisi todennäköistä että meille tulisi toinen covid-19-aalto. Mutta me olemme oppineet tulemaan toimeen tämän sairauden kanssa, Molbak sanoi.

Tanska määräsi tiukkoja rajoituksia maaliskuun puolivälissä, mutta oli ensimmäisiä maita Euroopassa, jossa muun muassa päiväkoteja ja alakouluja avattiin huhtikuun puolivälissä. Höllennyksiä on jatkettu tämän jälkeenkin.

Väkiluvultaan vain hieman Suomea suuremmassa Tanskassa on rekisteröity 10  600 koronatartuntaa, Suomessa noin 6  000. Koronakuolemia Tanskassa oli kirjattu tiistai-iltaan mennessä 533, Suomessa 275.