Radio Keskisuomalainen parahti käyntiin, katso video studion jännittävistä ensihetkistä – kanavan kiekkolähetykset selostaa Tuomas Heikkilä

Päätoimittaja Henri Berg (vas.) ja juontaja Jari Lindström olivat juhlatunnelmissa ensimmäisen lähetyksen alkaessa. Marko Kauko

Niko Karvanen

Keskiviikkona radioaalloilla saatiin todistaa uuden kanavan syntymää, kun Radio Keskisuomalainen aloitti lähetyksensä kuuden tunnin erikoislähetyksellä.

Puoliltapäivin lähtölaskennan päästyä nollaan ilmoille kajahti syntymätilaisuuteen sopivasti vauvan itkua ja juontajat Henri Berg sekä Jari Lindström saattoivat ylpeinä vanhempina uuden tulokkaan maailmaan.

Ennen lähetysten alkua kuulijat olivat kuumeisesti arvuutelleet, mikä kappale soi ensimmäisenä uuden kanavan ensilähetyksessä. Männikkömetsien ja rantojen raitojen kajahtaessa ilmoille selvisi, että paikallisradiolle ominaisesti kyseessä oli Keski-Suomen kotiseutulaulu Siiri Kankaan esittämänä.

Lähetyksessä paljastettiin myös, että kokenut jääkiekkotoimittaja Tuomas Heikkilä toimii ensi kaudella kanavalla kuultavien JYPin otteluiden selostajana. Mies pitää 80-luvulla pikkupoikana kuuntelemiaan Radio Jyväskylän lätkälähetyksiä sysäyksenä kohti media-alan ammattia.

– JYPin matsien selostajan paikkaa olen yrittänyt saada ensimmäisen kerran joskus 90-luvun lopussa ja sen jälkeen useamminkin kerran. Nyt on 23 vuotta mediauraa takana ja olen hyvin valmistautunut jos ei muuta.

Heikkilä on toiminut selostajana niin televisiossa URHOtv:n ja Nelosen liigalähetyksissä kuin Yleisradiossa Kiekkokierroksen parissa. Kaikkiaan kokemusta löytyy noin 500 lähetyksen verran ja mies tiedostaa televisio- ja radioselostajien eri vaatimukset.

– Radiossa selostajan pitää olla kuuntelijan silmät. Pitää pystyä luomaan kuva, missä kohdassa kaukaloa mennään, kenellä kiekko on ja mitä seuraavaksi on tapahtumassa, koska kuuntelija ei näe sitä.

Televisiossa selostajalla on pelin tiimellyksessä enemmän aikaa kertoa esimerkiksi pelaajien taustoista, mutta radiossa keskittymisen täytyy pysyä pelitapahtumissa.

– Jos radiossa rupeaa horisemaan nippelitietoja, niin pelissä menee sillä aikaa monta asiaa ohi ja selostaja saattaa itsekin tippua pelin virtauksesta. Jos kerrot pelaajasta jotain tarinaa, niin sen on pakko tapahtua pelikatkolla, Heikkilä pohtii.

Mies on ylpeä päästessään osaksi Jyväskylän perinteikästä paikallisradiohistoriaa ja kulkemaan 80-luvulla aloittaneiden selostajapioneerien, kuten Radio Jyväskylän Kari Tynin ja pitkän uran tehneen JP Jalon jalanjäljissä.

– Kyllä tässä pääsee jättiläisten olkapäillä seisomaan, kun saa näitä hommia tehdä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.