Kahdelle yritykselle ja viidelle ihmiselle syytteet yli 10 vuotta jatkuneista ympäristörikoksista Keski-Pohjanmaalla – poliisin mukaan jätevesiä johdettiin luontoon

Poliisi kertoi esitutkinnan aikana epäilevänsä, että jätevesiä oli johdettu luontoon ja vesistöihin. Kuvituskuva. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

STT

Keski-Pohjanmaalla tutkitussa ympäristörikosvyyhdessä on nostettu syytteitä. Kyse on tehty elintarvikeyhtiöiden jätevesien käsittelystä, ja syytteitä ovat saaneet kaksi yritystä ja viisi ihmistä. Epäillyt ympäristön turmelemiset ovat tapahtuneet vuosina 2005–2019.

Poliisi kertoi esitutkinnan aikana epäilevänsä, että jätevesiä oli johdettu luontoon ja vesistöihin. Ympäristösuojelulain mukaan jätevedet pitäisi käsitellä ja laitosmaiselle käsittelylle hankkia ympäristölupa. Tutkinnan perusteella lupaa jätevesien johtamiselle ei ollut poliisin mukaan hankittu eikä käsittelyä hoidettu asianmukaisesti.

Toiminnan seurauksena vesistöä oli poliisin epäilyn mukaan pilaantunut. Ympäristöviranomaisen mukaan pohjavesi oli vaarassa pilaantua, poliisi kertoi. Poliisin mukaan epäillystä rikollisesta toiminnasta on saatu huomattavaa taloudellista hyötyä.

Kaikki syytteen saaneet ovat kiistäneet rikokset.

Virvoitusjuomayhtiö kiistää aiheuttaneensa ympäristöhaittoja

Finn Spring -yhtiö kertoo tiedotteessaan, että osa syytteistä koskee sitä ja sen johtoa. Yhtiön mukaan ympäristöhaittoja eivät ole aiheuttaneet sen huuhteluvedet, vaan syynä on muiden yritysten toiminta.

Finn Springin mukaan sen metsäojaan laskemissa huuhteluvesissä on erittäin pieniä määriä sokeria ja muita virvoitusjuomien valmistusaineita. Ympäristöviranomainen on yhtiön mukaan kuitenkin todennut vesistönäytteistä, että vesi on tyypillistä ja normaalia. Kymmenen vuotta sitten tapahtuneet näytteenoton jälkeen yhtiön toiminta ei ole Finn Springin mukaan juuri muuttunut.

Finn Spring katsoo, että syyttäjä ei ole ymmärtänyt veden ja mehujen pullottamisesta aiheutuvien päästöjen vaikutusta vesistöön.

–  Syyt vesistön pilaantumiseen löytyvät muualta, ja olemme vakuuttuneita, että pystymme osoittamaan tämän oikeudessa, yhtiö sanoo tiedotteessaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.