Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hallituksen pöydällä on pitkä lista rajoituksia – katso tästä, mistä maanantaina voidaan odottaa ratkaisuja

Hallitus kokoontui neuvotteluihin Säätytalolle pääministeri Sanna Marinin johdolla. Laura Kotila / Lehtikuva

STT

– Suurin osa tämänhetkisistä liikkumis- ja kokoontumisrajoituksista on voimassa 13. toukokuuta asti. Hallituksen odotetaan tänään päättävän, mitä näistä rajoituksista jatketaan pidemmälle, mitä lievennetään ja puretaanko mahdollisesti jotkin rajoitukset.

– Kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ovat kiellettyjä sekä sisä- että ulkotiloissa. Tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla tulee välttää.

– Valtion ja kuntien museot, teatterit, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot ja järjestöjen kokoontumistilat on suljettu. Hallituksen ennakoidaan nyt päättävän siitä, voidaanko kirjastot avata kirjojen ja muun aineiston lainaamista varten.

– Kuntien uimahallit ja muut sisäliikuntatilat on suljettu. Yksityisten toiminnanharjoittajien suositellaan toimivan samoin. Ulkoliikuntapaikkoja voi käyttää seurojen ohjattuun ja valvottuun harjoitustoimintaan siten, että lähikontakteja ei synny.

– Vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset pidetään suljettuina.

– Suomen rajat on suljettu ja matkustajaliikenne pysäytetty. Tavara- ja rahtiliikenne kuitenkin jatkuu. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan vain välttämättömin työssäkäynti. Hallitus päättää mahdollisesti nyt siitä, sallitaanko työmatkustaminen myös Suomen ja Viron välillä.

– Ravintolat, kahvilat, anniskelupaikat ja muut ravitsemisliikkeet on suljettu koko maassa toukokuun loppuun asti. Ruokaa voi kuitenkin myydä ulos. Epävarmaa on, tekeekö hallitus ravintoloiden aukioloon liittyviä päätöksiä.

– Yli 70-vuotiaiden tulee pysyä karanteenia vastaavissa olosuhteissa. Määräys ei koske kansanedustajia, valtiojohtoa eikä kunnallisia luottamushenkilöitä. Vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä on kielletty. Ainakin vierailukielto olisi ennakkotietojen mukaan jatkumassa pidemmälle kuin toukokuun puoliväliin.

– Yli 500 ihmisen yleisötilaisuuksien kielto on nykymääräyksillä voimassa heinäkuun loppuun. Alustavien tietojen mukaan hallitus ei vielä päätä siitä, jatketaanko kieltoa pidemmälle.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut