Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Oikeuskansleri hyväksyisi tietyin ehdoin kansalaisten tartuntojen jäljittämisen mobiilisovelluksella – "Olisi parempi kuin laajat yleisrajoitukset"

Oikeuskansleri Tuomas Pöystin mukaan valmiuslaissa on paljastunut epidemian aikana puutteita. LEHTIKUVA / Martti Kainulainen

STT

Korona-altistuksesta kertova mobiilisovellus olisi tiukoin ehdoin toteutettuna parempi vaihtoehto kuin laajat yleisrajoitukset, arvioi oikeuskansleri Tuomas Pöysti Ylen Ykkösaamussa.

Hallitus on valmistellut mobiilisovellusta korona-altistuneiden jäljittämiseen. Hallituksen mukaan se perustuisi vapaaehtoisuuteen.

Pöysti pitää sovellusta on hyväksyttävänä, jos se toteutetaan EU-komission suosituksiin perustuen eli minimoimalla henkilötietojen käsittely.

Sovellus antaisi Pöystin mukaan mahdollisuuksia lieventää liikkumisrajoituksiin liittyviä yleisrajoituksia, koska sen avulla voisi ilmoittaa ihmiselle, jos tämä on altistunut koronavirukselle.

Valmistuttuaan seurantajärjestelmä olisi Pöystin mukaan myös tarkoitus yhdistää terveydenhuollon palvelujärjestelmään, jolloin altistunut pääsisi esimerkiksi nopeasti testaukseen ja voisi karanteenissa ollessaan hakea tartuntapäivärahaa.

"Epidemia paljastanut valmiuslaissa puutteita"

Hallitus alkaa sunnuntaina pohtia, miten koronavirusepidemian aiheuttamista rajoituksia höllennetään.

Pöystin mukaan luvassa on sekä rajoitusten purkuja että jatkamisia, mutta hän ei kommentoinut vielä tarkemmin tulevia päätöksiä, koska kaikkea tausta-aineistoa ei ole vielä julkaistu.

Pöysti kuitenkin totesi, että eduskunta saanee ensi viikolla hallitukselta esityksen siitä, miten ravintoloille korvataan niille pakkosulkemisesta aiheutuneita menetyksiä. Ravintoloille annettavan tukipaketin suuruus on herättänyt erimielisyyttä hallituksessa.

Keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin johtaman valtiovarainministeriön on kerrottu pitävän työ- ja elinkeinoministeriön esitystä 150 miljoonan euron tukipaketista ravintoloille liian suurena.

Pöysti kommentoi Ykkösaamussa myös valmiuslainsäädäntöä. Hänen mukaansa valmiuslaissa on paljastunut epidemian aikana puutteita, mutta korjaamisen aika ei ole keskellä kriisioloja, vaan myöhemmin.

Yksi muutos olisi esimerkiksi se, että valmiuslakia ei ole varsinaisesti tehty vakavan tartuntataudin varalle, mitä olisi hyvä korjata.

Yksi parannus olisi myös se, että eduskunnassa tarvittaisiin määräenemmistö silloin, kun hallitukselle myönnetään valmiuslain nojalla toimivaltuuksia. Nyt eduskunnan valtuuksia voidaan luovuttaa hallitukselle yksinkertaisella enemmistöllä.

Valtiovarainministeriön toiminta poliisin esiselvityksessä

Pöysti kommentoi myös julkisuudessa esillä olleita tietoja valtiovarainministeriön virkamiesten mahdollisesta tietojen pimittämisestä.

Eduskunnan perustuslakivaliokunta päätti tiistaina aloittaa selvityksen eduskunnan tiedonsaantioikeuden toteutumiseen liittyvistä ongelmista. Pöysti vahvisti Ykkösaamussa, että sama asia on myös poliisin selvityksessä.

Asiasta jo aiemmin uutisoineen Ylen mukaan poliisille tehtiin keskiviikkona tutkintapyyntö, jossa poliisia pyydetään selvittämään, ovatko valtiovarainministeriön virkamiehet syyllistyneet alkuvuodesta 2019 virkarikokseen. Poliisi sanoo tutkintapyynnön koskevan tietoja, joiden mukaan virkamiehet eivät olisi toimittaneet eduskunnalle tietoja, joilla olisi voinut olla merkitystä päätöksenteossa.

Poliisi tekee asiassa esitutkintalain mukaisen esiselvityksen.

– Poliisi selvittää, onko asiassa syytä epäillä virka- tai jotain muuta rikosta, eli aloitetaanko esitutkinta vai jätetäänkö esitutkinta toimittamatta, totesi rikoskomisario Teemu Jokinen Helsingin poliisilaitokselta Ylelle.

Helsingin poliisi vahvisti lauantaina STT:lle, että asiasta tehdään esiselvitys.

Taustalla myös Nergiin liittyvät nimityskiemurat

Perustuslakivaliokunnan selvitys kytkeytyy myös valtiovarainministeriön kansliapäällikönnimitykseen. Virkaan on ollut ehdolla alivaltiosihteeri Päivi Nerg, mutta nimitys on viivästynyt useasti. Torstaina valtiovarainministeri Kulmuni veti esityksensä Nergin nimittämiseksi kansliapäälliköksi pois valtioneuvoston listoilta.

Esityksen poisvedon syynä on juuri perustuslakivaliokunnan aloittama selvitys. Nerg oli viime hallituskaudella keskeisessä roolissa sote-uudistuksen valmistelussa, johon liittyvä tiedonsaanti on yksi perustuslakivaliokunnan selvityspäätöksessä mainituista asioista.

Kulmuni sanoi päätyneensä ratkaisuun keskusteltuaan esittelijän kanssa. Ministeri sanoi haluavansa antaa perustuslakivaliokunnalle sen tarvitseman ajan tiedonsaantiasian käsittelyyn.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut