Toivo Kuula – Nuku virta helmassa meren

Kirsi Taivainen

Ylioppilaskunnan Laulajat juhlistaa 130-vuotista taivaltaan Toivo Kuula -levytyksellä Nuku virta helmassa meren, johon on kerätty säveltäjän mieskuorolaulut, kaikkiaan 38 sävellystä. Kuluva vuosi on myös Kuulan (1883–1918) 130-vuotisjuhlavuosi.

YL on vanhin suomenkielinen kuoro, joka on pitänyt mieskuorotaiteen lippua ja kehitystä yllä menestyksekkäästi. YL levytti Kuulan mieskuorolaulut edellisen kerran 1983 johtajanaan Matti Hyökki. Perintöä on jatkanut vuodesta 2010 Pasi Hyökki.

Kuoro saa Kuulan herkkyyden ja suomalaisuuden ytimen liikehtimään väkevästi. Solistiosuuksissa kuullan baritoni Ville Rusasta. Säveltämisen palo syttyi yhtä lailla Kantelettaresta ja eloisista kansanlauluista kuin aikalaisrunoilijoista, keskeisimpinä Eino Leino ja Eero Eerola. Metsät ja mannut, elämän symboliikka ja tapahtumat innoittivat Kuulaa monipuoliseen sävellystyöhön.

Vappu Viipurin Seurahuoneella 1918 koitui Kuulan kohtaloksi; ilta päättyi ampumavälikohtaukseen ja säveltäjän elämä 18 päivää myöhemmin. Kuulan mieskuoromusiikki on elänyt vuosikymmenet mieleenpainuvana. Leinon Virta venhettä vie pysäyttää aina, mutta vappuun virittää Larin Kyöstin tekstiin sävelletty Vappulaulu: ”Nyt iloitkaa, nyt laulakaa, niin kaunis taas on maa, mut kauniimpi se toivo on, min kevät kasvattaa!”

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.