Soittourakka Jyväskylässä ohi: Lähes kaikki 16 000 yli 70-vuotiasta jyväskyläläistä tavoitettu – yksinäisyys isoin ongelma, myös kauppa-apu osoittautui tarpeelliseksi

Jyväskylän kaupungin kauppa-apupalvelua oli käytetty reilun kuukauden aikana 220 kertaa. Kuvituskuva. Timo Mustalampi

Heli Paananen

Jyväskylän kaupungin soittourakka kaikkien yli 70-vuotiaiden kaupunkilaisten palvelutarpeiden kartoittamiseksi koronatilanteen vuoksi saatiin päätökseen perjantaina. Kuukauden aikana puhelimitse tavoitettiin lähes kaikki noin 16 000 jyväskyläläistä. 740 ikäihmistä jäi tavoittamatta, ja heille kaupunki lähettää kirjeitse tietopaketin käytettävissä olevista palveluista.

– Pääsääntöisesti kuntalaiset olivat yhteydenotosta kiitollisia ja halusivat jutella tilanteesta. Osa oli jo odottanutkin soittoa, palveluesimies Riitta Pylvänen Jyväskylän kaupungilta kertoi.

Soittokierroksella kävi ilmi, että valtaosa kuntalaisista pystyy hoitamaan asiansa koronakaranteenista huolimatta itsenäisesti tai läheistensä avustamana. Kauppa-apu on kuitenkin osoittanut tarpeellisuutensa, sillä reilun kuukauden sisällä kaupungin kauppa-apupalvelua oli käytetty 220 kertaa.

Kauppa-apua järjestetään yhteistyössä koulutettujen noin 50 vapaaehtoisen kanssa. Kauppapalvelua voi käyttää kaikki yli 70-vuotiaat jyväskyläläiset, joilla ei ole läheisiä auttamassa ostosten teossa tai jotka eivät pysty hyödyntämään kauppaliikkeiden tarjoamia kotiinkuljetuspalveluita.

Vappuviikon pyhäpäivät vaikuttavat kauppapalveluun siten, että apua on saatavilla koronapuhelimen kautta maanantaista keskiviikkoon klo 8–16 ja vappuaattona klo 8–14 numerossa 014 266 0550. Tarviketilaukset tulee toimittaa viimeistään torstaihin kello 14 mennessä. Isoissa ostoksissa toivotaan ennakointia ja tilausten jättämistä jo alkuviikon aikana.

Mikäli vapun aikaan tulee yllättäviä, kriittisiä avuntarpeita, apua saa sosiaalipäivystyksen kautta numerosta 014 266 0149. Numerosta voi pyytää apua useampaan kertaan.

Kauppa-avun ohella soittokierroksella merkittävästi nousi esiin myös koettu yksinäisyys nyt, kun hallitus on kehottanut välttämään sosiaalisia kontakteja ja etenkin yli 70-vuotiaita on kehotettu pysymään kotikaranteenissa tartuntojen ehkäisemiseksi.

– Suurimmalla osalla asiat ovat hyvin, mutta osa kokee tilanteen todella ahdistavaksi. Vaikka esimerkiksi ulkoilua ei ole kielletty, eivät kaikki uskalla poistua lainkaan kotoaan. Ahdistusta on aiheuttanut myös epätietoisuus siitä, ettei tilanteen kestosta ole tietoa, Pylvänen kuvasi.

Puhelimessa väkeä on ohjeistettu ottamaan tarvittaessa yhteyttä erilaisiin keskusteluapua tarjoaviin puhelimiin. Joitakin henkilöitä on ohjattu myös Oiva-keskuksen palveluiden piiriin palvelutarpeiden kattavampaa kartoittamista varten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut