Surmatuksi ilmoitettua irakilaismiestä ei ehkä tapettukaan – KRP aloittanut esitutkinnan tapauksesta, joka toi Suomelle EIT:n langettavan päätöksen

Keskusrikospoliisi on tehnyt asiassa runsaasti yhteistyötä eri maiden viranomaisten kanssa. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Eeva Nikkilä-Kiipula / STT

Keskusrikospoliisi (KRP) on aloittanut esitutkinnan epäillyistä törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennöksestä liittyen Euroopan ihmisoikeustuomioistuimen (EIT) Suomea koskevaan langettavaan päätökseen.

EIT antoi 14. marraskuuta viime vuonna langettavan päätöksen Suomea koskevassa ihmisoikeusvalitusasiassa. Kyse oli siitä, että Suomesta kielteisen turvapaikkapäätöksen saanut henkilö olisi surmattu kotimaassaan Irakissa pian paluunsa jälkeen.

EIT:n käsittelyä pyysi kuolleeksi väitetyn henkilön lähiomainen.

Nyt poliisi epäilee, että langettavaan päätökseen johtaneet asiakirjat ovat väärennettyjä ja kantajan lähiomainen olisi elossa.

Rikoskomisario Jan Aarnisalo KRP:stä sanoo, että tänään on Suomessa pidätetty yksi ihminen, jota epäillään törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennöksestä.

– Tutkinta on hänen osaltaan vasta niin alkuvaiheessa, että tässä vaiheessa ei voi vielä avata, ketä epäillään, hän sanoi STT:lle.

"Onkohan tässä nyt ihan kaikki kohdallaan"

Kuulusteluja jatketaan Aarnisalon mukaan pidätetyn osalta tiiviisti rikoksesta epäiltynä.

– Korostan nimenomaan epäilyjä, hän painotti.

Aarnisalo sanoo, että asiasta on tehty myös muita kuulusteluja.

Jo pidemmän aikaa on hänen mukaansa tehty esiselvittelyä, jottei ketään aiheettomasti aseteta rikosepäilyjen kohteeksi.

– Kun on syytä epäillä (-kynnys) ylittyy, poliisille tulee tutkintapakko eli pitää kirjata rikosilmoitus ja selvittää asiat juurta jaksain.

Aarnisalon mukaan poliisille on tullut pitkin aikaa viitteitä, jotka viittaisivat siihen "että onkohan tässä nyt ihan kaikki kohdallaan."

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut