Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

USA:n valtiovarainministeri uskoo talouden nopeaan elpymiseen –New Yorkin kuvernöörin mukaan osavaltio on nyt selviytynyt yli pahimmasta

New Yorkin kuvernöörin Andrew Cuomon mukaan epidemian pahin vaihe on nyt ohitettu. Kuva: Lehtikuva/AFP

STT

Yhdysvaltojen valtiovarainministeri Steven Mnuchin sanoi sunnuntaina uskovansa, että Yhdysvaltojen taloudelta kestää vain joitakin kuukausia toipua koronaviruspandemian seurauksista.

–  Uskon siihen kuluvan kuukausia, ei todellakaan vuosia, Mnuchin sanoi uutiskanava CNN:n haastattelussa.

Mnuchinin mukaan talouden avaamista seuraa nopea kasvupyrähdys.

New Yorkin osavaltiossa, jota koronakriisi on runnellut pahasti Yhdysvalloissa, viranomaiset kertoivat sunnuntaina 507 ihmisen kuolleen vuorokauden aikana koronaviruksen seurauksena. Luku oli hieman alempi kuin lauantaina, jolloin kerrottiin 540 koronavainajasta.

–  Kyse ei ole vain suuresta luvusta. Jokaisella numerolla on kasvot: perhe, veli, sisko, isä ja äiti. Ihmiset jotka kärsivät nyt, tulevat kärsimään vielä pitkään. Siksi muistamme heitä ajatuksissamme ja rukouksissamme, sanoi osavaltion kuvernööri Andrew Cuomo.

Cuomon mukaan epidemian pahin vaihe on nyt ohitettu ja lukujen pitäisi tulevaisuudessa laskea lisää.

USA:ssa jo yli 40 000 koronavainajaa

Yhdysvalloissa on kuollut uuden koronaviruksen aiheuttamaan tautiin jo yli 40  000 ihmistä, kertoo Johns Hopkins -yliopiston laskuri.

Liki puolet covid 19 -taudin uhreista on New Yorkin osavaltiossa.

Vahvistettuja tartuntoja Yhdysvalloissa on Worldometer -tilastosivuston mukaan liki 760  000.

Trumpin hallinto kehui osavaltioiden voivan aloittaa paluun kohti normaalia

Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence sanoi sunnuntaina, että jokaisella Yhdysvaltain osavaltiolla on niin paljon testauskapasiteettia, että ne voivat aloittaa koronavirusepidemian vuoksi määrättyjen rajoitusten vähittäisen purkamisen ja siirtyä presidentti Donald Trumpin kolmivaiheisen paluusuunnitelman ensimmäiseen vaiheeseen.

– Olemme hyvin luottavaisia sen suhteen, että meillä on riittävästi testivälineistöä, jotta voimme aloittaa Yhdysvaltojen avaamisen, Pence sanoi Fox-televisiokanavan haastattelussa.

Ykkösvaiheessa terveitä ihmisiä koskevat liikkumisrajoitukset loppuvat, ja muun muassa ravintolat, elokuvateatterit, kirkot ja kuntosalit avataan. Ihmisten on kuitenkin pidettävä riittävästi etäisyyttä toisiinsa ollessaan ulkona ja sisätiloissa.

"Harhaisia puheita"

Virginian osavaltion kuvernööri Ralph Northam tyrmäsi kuitenkin presidentin hallinnon puheet "harhaisina". Northamin mukaan Trump keskittyy virustorjunnan sijasta usuttamaan mielenosoittajia osavaltioiden hallinnon kimppuun.

– Koska presidenttimme ei selvästikään pysty toimittamaan lisää testejä, hän keskittyy protesteihin, Northam sivalsi.

Trump on Twitterissä tukenut mielenosoittajia, jotka ovat vaatineet koronaviruksen vuoksi määrättyjen rajoitusten purkamista. Presidentti muun muassa kehotti "vapauttamaan" Michiganin, Minnesotan ja Virginian määräyksistä. Kaikissa kolmessa osavaltiossa on demokraattikuvernöörit.

–  Kun Yhdysvaltain presidentti kehottaa ihmisiä rikkomaan lakia, se on vaarallista, kiteytti Washingtonin osavaltion demokraattikuvernööri Jay Inslee.

Trumpin tviiteille ei herunut tukea myöskään kaikilta puoluetovereilta.

–  Ei ole kyllä mitään järkeä kehottaa ihmisiä protestoimaan sellaista suunnitelmaa vastaan, jota juuri itse olet suositellut, kummasteli Marylandin republikaanikuvernööri Larry Hogan.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut