Ruotsin koronakuolemien määrä nousi lähelle 700:aa, koronaviruksen alkuperäkaupunki Wuhan avautui viimein kahden ja puolen kuukauden jälkeen

Puolessa Tukholman vanhainkodeista on havaittu koronavirustartuntoja. Lehtikuva/AFP

STT

Ruotsissa koronaviruksen aiheuttamaan tautiin kuolleiden määrä on noussut 687:ään. Uusia kuolemantapauksia kirjattiin vuorokaudessa 96 kappaletta. Vahvistettuja tartuntatapauksia on tähän mennessä rekisteröity vajaat 8  500.

Ruotsin asukasluku on reilut 10 miljoonaa eli noin kaksinkertainen Suomeen verrattuna.

Ruotsissa koronavirusepidemiasta aiheutuneista kuolemista noin neljäsosa on kirjattu Tukholman alueen vanhainkodeissa, kertoo Ruotsin radio. Alueen 300 vanhainkodista vajaassa puolessa on havaittu virustartuntoja. Kuolemia Tukholman vanhainkodeissa on kirjattu ainakin 159.

Ruotsissa on puhuttu tänä aamuna Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin viimeöisestä lehdistötilaisuudesta, jossa Trump nosti esiin "kovasti kärsivän" Ruotsin. Ruotsi nousi esiin vastauksessa toimittajan kysymykseen, mitä neuvoja Trumpilla olisi maille, joiden johtajat eivät suhtaudu epidemiaan ja sen vastatoimiin niin vakavasti kuin muut.

Yhdeksän kymmenestä oireettomia?

Ruotsissa puhuttaa myös uutinen, jossa Linköpingin yliopistosairaalan leikkausosasto kaikista 50 työntekijästä puolet osoittautui koronatestissä viruksen kantajiksi. Suurimmalla osalla heistä ei ollut lainkaan tai vain hyvin lieviä oireita.

Henkilökunta päätettiin testata sen jälkeen kun osastolla oli hoidettu koronaviruksen saaneita potilaita.

Valtionepidemiologi Anders Tegnell arvioi Ruotsin television haastattelussa, että jopa yhdeksän kymmenestä virustartunnan saaneesta ei ehkä huomaa sairastuneensa oireiden puuttuessa käytännössä kokonaan.

Wuhan oli 76 päivää suljettuna

Kiinassa koronaviruksen alkuperäinen lähtöpaikka Wuhan avautui keskiviikkona viimein ulkomaailmalle oltuaan suljettuna 76 päivän ajan.

Todistetusti terveet Wuhanin asukkaat saavat nyt poistua kaupungista, jonka juna- ja lentoyhteydet on jälleen avattu. Kaupunkiin vievät tietkin on avattu. Viranomaiset arvioivat CNN:n mukaan, että keskiviikkona Wuhanista matkustaa junalla 55  000 ihmistä.

Lentoja kaupungista arvioitiin sekä saapuvan että lähtevän noin 200.

Kahden lapsen yksinhuoltajaäiti Hao Mei oli riemuissaan siitä, että pääsi viimein palaamaan kotikaupunkiinsa Enshiin Wuhanista. Hänen lapsensa ovat olleet yksin kotona siitä lähtien, kun äiti jäi suljettuun Wuhaniin jumiin.

–  Heräsin jo neljältä aamulla. Olen niin iloinen. Lapseni ovat innoissaan, koska äiti on viimein tulossa kotiin, hän kertoi uutistoimisto AFP:lle junaa odottaessaan.

Yao-niminen mies taas oli matkalla takaisin työpaikalleen Shanghain kaupunkiin.

– Wuhan on menettänyt tässä epidemiassa paljon, ja wuhanilaiset ovat maksaneet asiasta korkean hinnan. Nyt kun eristystä on höllennetty, olemme kaikki iloisia, Yao sanoi AFP:lle.

Wuhan oli ensimmäinen koronan vuoksi suljettu kaupunki

Noin 11 miljoonan asukkaan Wuhan suljettiin ulkomaailmalta 23. tammikuuta koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Wuhan oli maailman ensimmäinen kaupunki, joka suljettiin koronaviruksen vuoksi.

Elämä kaupungissa on sen jälkeen ollut äärimmäisen rajoitettua. Rajoitukset käänsivät tartuntojen määrän Wuhanissa nopeasti laskuun.

Viime viikkoina rajoituksia on vähitellen poistettu. Ihmiset on päästetty töihin, kunhan he voivat todistaa olevansa terveitä. Myös kaupungin sisäinen bussi- ja metroliikenne on alkanut taas kulkea.

Vaikka liikenne ulospäin on nyt avattu, kaupungin sisällä monet rajoitukset pysyvät edelleen voimassa, ja esimerkiksi asukkaiden liikkumista rajoitetaan. Yksi ihminen taloutta kohti saa poistua kotoaan kahdeksi tunniksi päivässä asuinalueilla, joissa ei ole tavattu uusia virustartuntoja kahteen viikkoon. Ihmisiä kehotetaan edelleen välttämään tarpeetonta ulkona liikkumista.

Wuhanissa on kuollut epidemian aikana yli 2  500 ihmistä, mikä on 77 prosenttia kaikista Kiinan kuolemantapauksista.

"Ei tarkoita, että kaikki on ohi"

Kiinassa oli tiistaina ensimmäistä kertaa epidemian aikana päivä ilman yhtään koronaviruskuolemaa. Viime viikkoina paikallisten tartuntojen määrä on ollut hyvin pieni, ja suurin osa Kiinassa raportoiduista uusista tapauksista on havaittu ulkomailta palanneissa kiinalaisissa.

Esimerkiksi Suifenhen kaupunki Venäjän rajan tuntumassa on asettanut liikkumisrajoituksia sen jälkeen, kun kaupungissa on havaittu uusia tartuntoja Venäjältä palanneilta ihmisiltä.

Viranomaiset Kiinassa ovatkin yhä erittäin varuillaan sen suhteen, että tartunnat alkaisivat levitä uudelleen nyt, kun rajoituksia on poistettu. Paluu normaalielämään on siis vain osittainen.

–  Wuhanin avaaminen uudelleen ei tarkoita, että kaikki on ohi, eikä se tarkoita, että hölläisimme epidemian hillitsemistoimia, sanoi epidemiaa Wuhanissa kontrolloiva virkamies Luo Ping Kiinan valtiolliselle tv-kanavalle.

–  Toistaiseksi kehotamme edelleen kansalaisia olemaan valppaita epidemian suhteen. Älkää menkö ulos, ellei se ole tarpeellista, ja pitäkää kasvonaamioita ja suojatkaa itsenne silloin, kun menette.

Kiinassa on kannettu huolta myös siitä, että viruksen oireettomat kantajat voisivat levittää sitä huomaamatta.

Lähteenä myös AFP.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.