Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Marokossa armahdettiin tuhansia vankeja koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi

STT–AFP

Marokossa kuningas Mohammed VI armahti sunnuntaina yli 5 600 vankia ja määräsi nämä vapautettavaksi, jotta koronavirus ei pääsisi leviämään maan täpötäysissä vankiloissa.

Marokossa arvioidaan olevan noin 230 vankia 100 000:ta asukasta kohti.

Maan oikeusministeriön mukaan vapautettavat vangit valittiin näiden iän, terveyden, hyvän käytöksen ja vankeusajan pituuden mukaan. Vangit vapautetaan vaiheittain.

Päätös vankien vapauttamisesta tehtiin sen jälkeen, kun maassa oli virallisten tietojen mukaan kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 66 ihmistä. Vahvistettuja tartuntoja sanotaan olevan noin 960.

Koronaviruspandemian edetessä ihmisoikeusryhmät ovat vaatineet viranomaisia vapauttamaan kaikki poliittiset vangit. Heti ei kuitenkaan ollut selvää, ovatko armahdettujen joukossa esimerkiksi Hirak-protestiliikkeeseen kuuluvat vangit. Hirak-liike on taistellut muun muassa korruptiota vastaan.

Marokon vankilaviranomaiset ovat jo ryhtyneet koronaviruksen vastaisiin toimiin muun muassa vähentämällä vierailuja.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Michelle Bachelet sanoi viime kuussa, että valtioiden pitäisi harkita muun muassa vanhojen vankien vapauttamista. Tähän mennessä useissa maissa, kuten Iranissa, Afganistanissa ja Indonesiassa, on jo ryhdytty vapauttamaan vankeja, jotta koronaviruksen leviäminen vankiloissa voitaisiin estää.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut