Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Pertti Paasio on kuollut

SDP:n pitkäaikainen kansanedustaja Pertti Paasio on kuollut. Paasio kuoli lauantaina 4. huhtikuuta 81-vuotiaana. Hän oli syntynyt 2. huhtikuuta 1939 Turussa.

Suru-uutisen vahvisti STT:lle Paasion tytär Heli Paasio.

Pertti Paasion ura politiikassa on mittava. Hän oli SDP:n kansanedustajana vuodet 1975–79 ja 1982–96. SDP:n puheenjohtaja hän oli vuosina 1987–91. Paasio oli Harri Holkerin hallituksessa ulkoministerinä vuosina 1989–91.

Kansanedustajuuden jälkeen Paasio valittiin Euroopan parlamenttiin vuonna 1996, jossa hän oli vuoteen 1999 asti.

Turun kunnallispolitiikassa hän oli mukana vuosikymmeniä. Niistä tehtävistä hän luopui vuonna 2008.

Veri olisi vetänyt politiikan pariin kuitenkin vielä sen jälkeenkin. Paasio kertoi STT:lle 70-vuotishaastattelussaan vuonna 2009, että vieläkin tuli hetkiä, jolloin teki mieli osallistua päätöksentekoon.

–  Joudun toisinaan puhuttelemaan itseäni, että ei ole enää sinun asiasi puuttua asioihin. Eniten vieroitusoireita on aiheuttanut juuri kunnallispolitiikka, Paasio kertoi tuolloin.

Paasio esitti myös huolensa suomalaisten äänestysinnottomuudesta, vaikka demokratian kehittymisen kannalta hänestä tulevaisuus näytti ainakin osaksi myönteiseltä.

–  Esimerkiksi EU:n kohdalla ei oivalleta, että tavallisen eurooppalaisen tai suomalaisen kannalta ei ole lainkaan yhdentekevää, millaisin poliittisin voimin siellä päätöksiä tehdään, entinen Euroopan parlamentin jäsen sanoi tuolloin.

Paasio oli tunnettua poliitikkosukua, sillä hänen isänsä Rafael Paasio (1903–1980) oli pitkäaikainen SDP:n kansanedustaja ja toimi lisäksi kahdesti pääministerinä 60- ja 70-luvuilla. Pertti Paasion tytär Heli Paasio oli SDP:n kansanedustajana vuosina 1999–2015.

Toinen ulkoministerin pesti jäi haaveeksi

Paasio oli valmistunut valtiotieteen maisteriksi. Muistelmateoksessaan Punatulkku ja sikarodeo Paasio palasi Paavo Lipposen (sd.) ensimmäisen hallituksen syntyhetkiin keväällä 1995. Kirjan mukaan Lipponen oli luvannut hänelle ulkoministerin paikan, mutta antoi sen Tarja Haloselle (sd.) kertomatta Paasiolle. Sen sijaan Lipponen tarjosi Paasiolle työministerin salkkua, mutta Paasio kieltäytyi siitä.

Tavallaan kyse oli tasapelistä, sillä aikanaan Paasio ei hyväksynyt Lipposta SDP:n puoluesihteeriksi. Kirjassaan Paasio vakuutti, ettei ollut jäänyt katumaan kieltäytymistään.

Erkki Tuomioja: Lämpimiä ja läheisiä muistoja

SDP:n kansanedustaja Erkki Tuomioja, 73, tunsi Paasion hyvin. Tuomioja muisteli STT:lle lauantaina lämmöllä Paasion huumorintajua.

–  Minulla on Pertti Paasiosta hyvin lämpimiä ja läheisiä muistoja. Me olimme ystäviä. Arvostin hänen vaatimattomuuttaan, huumorintajuaan ja sitä, että hän oli positiivisessa merkityksessä vanhanliiton mies. Erityistä hänessä oli vaatimaton huumori, joka ei ollut mitään räiskyvää, mutta aina hyvin tilanteeseen sopivaa, Tuomioja sanoo.

Tuomioja on toiminut ulkoministerinä Paasion jälkeen 2000-luvulla useaan otteeseen. Tuomioja muistutti, että Paasio oli ministeripestissään 1989–91 aikana, jolloin Euroopassa tapahtui merkittäviä muutoksia.

–  Hän oli vastuullisissa tehtävissä vaikeina aikoina. Hän oli ulkoministerinä, kun maailmanjärjestys muuttui ja Neuvostoliitto romahti. Ehkä hänen ansioitaan ei ole riittävästi arvostettu, Tuomioja sanoo ja lisää:

–  Hän ei ollut säkenöivimpiä puhujia tai kansankiihottajia, mutta hän oli aina hyvin harkittu puhuja ja esiintyjä. Uskon, että hänen jälkimaineensa tulee paranemaan.

"Humaani poliitikko"

Paasiota on muistettu Twitterissä kuolinuutisen tultua julki.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) välitti surunvalittelunsa Paasion perheelle ja läheisille Twitterissä.

–  Arvostettu sosialidemokraatti, toveri Pertti Paasio on menehtynyt. Syvä osanottoni perheelle ja läheisille. Muistamme häntä lämmöllä ja jäämme kaipaamaan, Marin kirjoittaa.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) luonnehtii Paasiota ihmiseksi, joka huokui lämpöä ja inhimillisyyttä.

–  Suurmies on poissa, Haatainen kirjoittaa.

Myös aikalaiset ja nuoremman polven poliitikot muistelivat Paasiota Twitterissä. Päivänpolitiikan viime vuonna jättänyt keskustan pitkäaikainen kansanedustaja Seppo Kääriäinen luonnehtii Paasiota humaaniksi poliitikoksi.

–  Hän oli humaani poliitikko. Viljeli omintakeista huumoria. Tunsi edustamansa liikkeen läpikotaisin. Lämmin osanotto omaisille, Kääriäinen kirjoittaa.

–  Muistan Pertin hienona humaanina ihmisenä ja vaikuttajana, kirjoittaa myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.