Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yrittäjille on tulossa oikeus hakea työttömyysturvaa koronakriisin aikana

Hallitus esittää yrittäjille oikeutta hakea työttömyysturvaa, jos koronakriisi on heikentänyt yritystoimintaa. Sitä voi hakea myös takautuvasti 16. maaliskuuta jälkeen tulleista menetyksistä. Yrittäjän tulee kuitenkin hakea työttömyysturvaa 15. huhtikuuta mennessä, jotta oikeus turvaan on takautuvasti.

Työttömyyspäivärahaan kytkeytyvää turvaa haetaan Kelalta. Jos hakemus tulee 15. huhtikuuta jälkeen, oikeus työttömyysturvaan on vain hakupäivästä lähtien.

Hallituksen esityksen mukaan oikeus koskee kaikkia yrittäjiä, myös työllistäviä yrittäjiä. Lakiesitys mahdollistaa sen, että koronasta kärsinyttä yritystoimintaa ei tarvitse lakkauttaa, jotta päätoimisella yrittäjällä olisi oikeus työttömyysturvaan, kuten tällä hetkellä pitäisi tehdä. Samalla yrittäjä voisi edelleen saada myös jonkin verran yrittäjätuloa yrityksestään menettämättä kokonaan etuuttaan.

Hallitus on varannut yrittäjien työttömyysturvaan 160 miljoonaa euroa. Tämä perustuu oletukseen, että 55  000 yrittäjää hakisi sitä.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) sanoo, että soveltamiskäytännössä lopulta arvioidaan se, miten yrityksen pitää todistaa, että nimenomaan korona on yrityksen ongelmien takana.

–  Ajallinen yhteys on varmasti hyvin keskeinen, että missä vaiheessa yritystoiminnan selkeä aleneminen tai loppuminen on tapahtunut, hän sanoo.

Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Se olisi voimassa kesäkuun loppuun asti.

Hallitus on jo aiemmin kertonut yrittäjille tarkoitetuista yritystuista, jotka on tarkoitettu yritystoiminnan pyörittämiseen koronakriisin aikana.

Lisäksi hallitus miettii muita kompensaatiojärjestelyitä.

–  Nyt on keskusteltu ravintola-alan kompensaatiosta eli käymme läpi, millaisella tuella voidaan edesauttaa sitä, että yritykset eivät turhaan ajaudu konkurssiin ja voidaan säilyttää myös työpaikkoja, hän sanoo.

Kausityöntekijäpulaan esitetään helpotusta

Helpotukseksi kausityöntekijöistä olevaan työvoimapulaan hallitus esittää väliaikaista lakimuutosta, jonka turvin maahanmuuttajat voivat vaihtaa työpaikkaa huoltovarmuuden kannalta kriittiselle alalle.

Hallituksen esityksen mukaan jo maassa olevat maahanmuuttajat, joilla on laillinen peruste olla maassa, ovat oikeutettuja vaihtamaan työpaikkaa, jos uusi työ kuuluu huoltovarmuuden tai työmarkkinoiden toimivuuden kannalta kriittiselle alalle.

Laki koskisi kaikkia voimassa olevia oleskelulupia, viisumeita ja kausityötodistuksia ja uusia myönnettäviä oleskelulupia, viisumeita ja kausityötodistuksia.

Maa- ja metsätalousministeriö arvioi viime viikolla, että esimerkiksi maatiloille ja puutarhoihin tarvitaan Suomessa pikaisesti 1  500 ulkomaista työntekijää.

Nykylain mukaan kausityöntekijä saa luvan työskennellä vain yhdellä tai muutamalla työnantajalla kerrallaan. Koronakriisin takia moni esimerkiksi ravintola-alalle palkattu maahanmuuttaja on voinut menettää työnsä. Saatavuusharkintajärjestelmä estää kuitenkin uudelleen työllistymisen, sillä lupa on kytketty työnantajaan tai tiettyyn alaan.

Työ- ja elinkeinoministeriö on arvioinut, että lakimuutos koskisi ainakin joitakin satoja maahanmuuttajia.

Muutoksen on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian, ja se olisi voimassa vuoden loppuun.