Huhtasuon vanhusten palvelutalossa Jyväskylässä koronavirustartunta – myös yksityisessä vammaispalveluyksikössä tartuntoja

Huhtasuon palvelutalossa on ilmennyt koronavirustartunta. Timo Mustalampi

Katri Nieminen, Riikka Minkkinen

Jyväskylän kaupungin Huhtasuon palvelutalossa on ilmennyt keskiviikkona koronavirustartunta. Tartunta on ensimmäinen varmistunut tapaus ikääntyneiden asumispalveluissa Jyväskylässä.

Jyväskylän kaupungin vastaava lääkäri Ilkka Käsmä ei kuitenkaan yksilöi, onko tartunta ollut asukkaalla vai henkilökunnan jäsenellä.

– Tämä asia kuuluu yksilönsuojan piiriin, Käsmä sanoo.

Käsmän mukaan tartunnan saanut henkilö on tällä hetkellä hyvävointinen.

Tartunnan vuoksi karanteeniin on määrätty 13 asumisyksikön asukasta ja 9 työntekijää. Karanteeniin määrätään henkilöt, jotka ovat olleet tartunnan saaneen kanssa lähikontaktissa tai samassa tilassa yli 15 minuuttia.

Karanteeniin asetetut asukkaat on siirretty talon sisällä omaan erilliseen ryhmäkotiinsa karanteenin ajaksi. Heidän vointiaan seurataan tiiviisti mahdollisten oireiden varalta. Kaikki altistuneet olivat torstaina puoliltapäivin oireettomia.

 

Huhtasuolla sijaitsevassa tehostetun palveluasumisen yksikössä on yhteensä 101 asukasta ja 65 työntekijää. Valtaosa asukkaista ei ole ollut tekemisissä tartunnan saaneen henkilön kanssa.

Työntekijöihin ja karanteeniin asetettujen asukkaiden omaisiin on oltu yhteydessä keskiviikkoillan ja torstaiaamun aikana tartunnan varmistuttua. Omaiset ovat ottaneet tiedon pääosin rauhallisesti.

– Kaupungilta on oltu yhteydessä niihin omaisiin, joita tilanne koskee. Jos yhteydenottoa ei ole tullut, omaisten ei tarvitse olla huolissaan. Heidän läheisensä eivät tuolloin ole olleet kontaktissa tartunnan saaneen henkilön kanssa eivätkä siten ole altistuneet tartunnalle, rauhoittelee Käsmä.

 

 

Tartuntatapausta ja asetettua karanteenia on käyty läpi myös henkilökunnan kanssa työpaikan infotilaisuuksissa. Tilaisuuksissa kerrataan muun muassa ohjeistusta siitä, miten henkilöstö suojaa itseään karanteenissa olevien asukkaiden kanssa toimiessaan.

Muiden asukkaiden käyttämiin tiloihin eivät karanteeniyksikössä toimivat työntekijät tai asukkaat karanteenin aikana liiku. Näin estetään mahdollisten tartuntojen leviäminen palvelutalon tiloissa.

Koronavirustartuntojen leviäminen vanhusten hoivakoteihin olisi katastrofi, sillä vanhukset ovat jo ikänsä puolesta vaarassa sairastaa vaarallisemman taudin, lisäksi moni on valmiiksi heikossa kunnossa.

Monissa maissa virus onkin päässyt leviämään ikäihmisten hoivakodeissa. Uutissuomalainen kertoi maanantaina ainakin kolmessa hoivakodissa todetun tartuntoja Suomessa.

 

Käsmän mukaan ensimmäisiä koronavirustartuntoja on todettu jo noin pari viikkoa sitten myös eräässä Jyväskylässä toimivassa yksityisessä vammaisten asumispalveluyksikössä.

Käsmän mukaan tartuntoja on tässä yksikössä yli viisi kappaletta. Tartunnan saaneiden vointia Käsmä ei pysty kommentoimaan.

Asumisyksikkö on asetettu karanteeniin terveyspalveluiden ohjeistamana ja tilannetta seurataan tiiviisti.

Yksikön koon vuoksi sen tietoja ei julkaista tarkemmin. Asukkaiden omaisille on kuitenkin kerrottu tilanteesta jo karanteenin alettua.

Koronavirustartunnoista tiedotetaan Käsmän mukaan siinä tapauksessa, jos karanteeni on laaja tai jos se vaikuttaa merkittävästi palveluiden tuotantoon jonkun kaupungin yksikön kohdalla, vaikka kyseessä olisi pienempikin yksikkö.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut