Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Epäonnen perjantai synnytti halun auttaa – valtakunnallinen kampanja lähti vyörymään tutun asiakkaan käynnistä jyväskyläläisessä kukkakaupassa

Oli perjantai ja 13. päivä. Telian paikallisjohtaja Milla Hänninen meni hieman myöhässä iltaviiden jälkeen hakemaan kukkapakettia Minnan Ruusupuusta Jyväskylästä. Kaupassa hän kohtasi järkyttyneen yrittäjän, jolta olivat peruuntuneet lähes kaikki tilaukset yhdessä päivässä.

Hännisen ja yrittäjä Minna Rintalan kohtaaminen sai kuitenkin liikkeelle isoja asioita, jotka näkyvät lähiviikkoina koko Suomessa.

– Hätä oli suuri ja lähdin paikalta sydän raskaana, kukkieni kanssa. Otin yhteyttä johtoryhmäkollegoihini samana iltana ja sanoin, että meidän on tehtävä jotain nyt heti. Ei pelkästään yksilöinä, vaan yrityksenä, Hänninen kertoo.

– Mietimme, mitä meillä on ja mitä voimme antaa vastikkeetta avuksi.

Viikkoa myöhemmin perjantaina Hänninen meni taas hakemaan viikkobukettiaaan.

– Kysyin Minnalta, onko hän valmis lähtemään mukaan kampanjaan, jonka olemme luoneet yrittäjille ympäri Suomen. Annamme kanavamme, osaamisemme, mainostilamme yrittäjien käyttöön, Hänninen kertoo.

Tämän viikon maanantaina kampanja alkoi verkossa ja televisiossa, joista se laajenee printtimediaan.

 

Mutta palataan välillä perjantaihin ja 13. päivään.

– Olin kuin maani myynyt. Yritykset, yhteisöt, yliopisto ja kaupunki olivat peruneet tilauksensa. Häitä oli siirretty. Oli vain joitakin kukkatilauksia yksityishenkilöille, Rintala kertoo.

Hän joutui lomauttamaan molemmat työntekijänsä. Nyt hän pyörittää kukkakauppaansa perheen voimin.

Hankaluuksien keskelle on kuitenkin tullut myös monia valoisia asioita.

– Nyt tuntuu, että kaikki asiakkaat haluavat pelastaa Ruusupuun, hän iloitsee.

Puhetta on helppo uskoa, sillä kesken ulkona tehtävän haastattelun kukkakaupan pihaan alkaa kertyä jonoa.

Ruusupuu on muuttanut koronaviruksen takia toimintojaan. Asiakas voi tilata kukkia puhelimitse tai näyttämällä ikkunan läpi, mitä kukkia haluaa. Maksaminen hoituu tuulikaapissa.

Ruusupuulla on myös autokaista: ennakkoon tilatut kukat toimitetaan asiakkaan autoon.

Kauppaan on toistaiseksi saatu kukkia, vaikka pääasiassa Hollannissa toimivat kukkatukut ovat vaikeuksissa. Tulppaanit tulevat kotimaasta ja ruusuja on tulossa kotimaiselta viljelijältä.

– Jatkossa kotimaisuus on ehdottomasti aiempaa suuremmassa roolissa, Rintala kertoo.

 

 

 

Suuren pienyrittäjäjoukon tilanne on huonompi kuin koskaan olisi osattu kuvitella. Pienyrittäjät tsemppaavat toisiaan ja asiakkailta tulee sympatiaa, mutta selviytyminen kriisin yli on vaikeaa.

– Yrittäjät ovat tosi väsyneitä ja shokissa, Rintala kertoo.

Valtion pelastuspaketistakaan ei ole Ruusupuulle apua.

– En voi ottaa pankkilainaa, hän sanoo.

Vaikka Milla Hännisen tarjous valtakunnallisesta julkisuudesta pienyrittäjille tuntui hyvältä, Rintala epäröi ensin.

– Ensin ajattelin, mitä tämä maksaa.

Telejätin kampanja on kuitenkin yrittäjille maksuton ja vastikkeeton.

– Yritämme auttaa niin monia yrityksiä kuin mahdollista. Yksin emme pysty kaikkeen, mutta toimimalla yhdessä ja näyttämällä esimerkkiä voimme auttaa satoja pienyrityksiä vaikeiden aikojen yli, Hänninen sanoo.

– Toivomme, että muutkin lähtevät tähän mukaan. On ruvennut tapahtumaan, mutta ei vielä tarpeeksi.

 

Hännisen mielestä jokaisen ison yrityksen pitäisi nyt miettiä, miten auttaa pienyrittäjiä.

– Hyvinvointiyhteiskunnassa autetaan heikompaa. Nyt on isojen aika auttaa pieniä,

– Mitä voimme antaa omastamme niille, jotka kamppailevat nyt päivästä toiseen selviämisessä. Myös yksilöinä jokaisen pitäisi tehdä valintoja, joilla suosivat paikallisia, pieniä yrittäjiä.

Hän on asettanut tavoitteekseen tehdä viisi ostosta paikallisyrittäjältä viikossa.

– Olen ostanut synttärikakun pienestä leipomosta, hakenut takeaway-annoksia tutusta ravintolasta sekä ostanut lahjakortteja tulevaisuuden käyttöä varten tutuilta yrittäjiltä.

Jyväskylässä toimiva Telian tytäryhtiö Inmics-Nebula tarjoaa yrittäjille kotisivu- ja verkkokauppatyökalun kuudeksi kuukaudeksi veloituksetta.

Oletko sinä tai onko läheisesi sairastanut koronaviruksen? Miten valmiuslain käyttöönotto on vaikuttanut elämääsi? Miten Uudenmaan maakunnan eristäminen vaikuttaa elämääsi? Onko sinulla jonkin muu koronavirukseen liittyvä uutisaihe?

Kommentoi tällä lomakkeella.

Katso myös tilastokeskuksen ja THL:n avointa dataa hyödyntävä koronasimulaatio.