Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Haavisto sivaltaa lentoaseman johtajaa, sosiaali- ja terveysministeriötä ja THL:ää korona-alueilta palanneiden livahtamisesta karanteenin ohi – UM:n Tuominen: Vastuu ei ole ollut selkeä

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) hallituksen koronatilannekatsauksessa Helsingissä tänään. LEHTIKUVA / HANDOUT / JUSSI NUKARI

STT

Helsinki-Vantaan lentoasemalta pääsi taannoin livahtamaan ympäri maata iso joukko epidemia-alueilta tulleita suomalaisia ilman, että heillä olisi ollut tietoa esimerkiksi karanteeniin menemisestä.

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) mukaan seitsemän ministeriä totesivat keskiviikon kokouksessaan yhdessä, että lentoasemallakin on johtaja, joka voi antaa siellä samoja määräyksiä kuin muuallakin annetaan. Hänen mukaansa asiassa on myös muita vastuullisia.

–  En pysty sanomaan siitä varmasti. <Company>Finavia</Company> ja STM ja THL ovat niitä viranomaisia, joille asia kuuluu. Tärkeintä on nyt se, että asiat ovat nyt ymmärtääkseni kunnossa. Ja kuten sanoin, lentoasemalla on varmasti johtaja, joka pystyy nämä määräykset, joita on annettu kaikille kansalaisille, toimeenpanemaan myös lentoasemalla, Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa.

Haavisto kehottaa kotiin palaavia matkustajia pysymään ensin 14 päivää karanteenissa, välttämään julkisia liikennevälineitä lentokentältä kotiin matkustamisessa ja ilmoittamaan omaisille paluustaan kotimaahan, mutta välttämään fyysistä kontaktia.

Finavian toimitusjohtaja Kimmo Mäki sanoo, että Finavia ei ole viranomainen, eikä sillä toisin sanoen ole sellaisia toimivaltuuksia matkustajiin, jota julkisuudessa on paikoin vaadittu.

–  Me emme voi mitata matkustajilta kuumetta, puuttua heidän matkantekoon, järjestää tai viedä heitä karanteeniin. Saamaamme kritiikkiin on paikoin siten mahdotonta vastata. Olemme pyrkineet kaikin käytössä olevin keinoin ja saamamme ohjeistuksen mukaan ohjaamaan ja ohjeistamaan matkustajia koronaviruksen hillitsemiseksi ja näin tulemme toimimaan myös jatkossa, Mäki kommentoi STT:lle.

"Nyt haetaan Lahtista ja konekivääriä eikä syyllisiä"

Ulkoministeriön (UM) konsulipäällikkö Pasi Tuominen huomauttaa, että ulkoministeriö on tehnyt parhaansa, että ohjeita noudatettaisiin lentokentällä. Vastuu ei ole ollut selkeä, hän sanoo STT:lle.

–  Olen kuitenkin siinä käsityksessä, että enää sieltä ei pitäisi pystyä kävelemään ulos niin, että voi hyvällä omatunnolla sanoa, ettei kukaan ole sanonut karanteenista mitään tai ettei ole kuullut, että nyt pitäisi välttää julkisia kulkuvälineitä.

Hänen mielestään ihmisten kannattaa nyt itsekin käyttää järkeään.

–  Kyllä kai jokainen, joka tällä hetkellä ulkomailla on, on seurannut keskustelua ja itsekin ymmärtää, mitä tässä tilanteessa pitää tehdä. Ei tässä välttämättä tarvita viranomaisten ohjeita. Mielestäni se on jokaisen oma velvollisuuskin tässä vaiheessa jo tietää, mitä pitäisi tehdä.

Tuomisen mukaan viranomaiset varmasti yrittävät parhaansa, mutta viestin selkeys ei ole ehkä ollut ihan täydellinen.

–  Nyt haetaan Lahtista ja konekivääriä eikä syyllisiä, hän mukailee Tuntematonta sotilasta.

–  Syyllisiä voidaan hakea myöhemmin.

STM:n Kumpulainen puhui tietokatkosta

Viime päivinä julkisuudessa liikkui myös tieto, jonka mukaan epidemia-alueilta olisi jo tullut peräti 200  000 matkustajaa Suomeen ennen kuin karanteenimääräykset otettiin käyttöön, mutta todennäköisesti luku on vahvasti liioiteltu, sillä edes hiihtolomien aikaan epidemia-alueilla ei ollut läheskään noin suurta määrää suomalaismatkailijoita. Myös Haaviston mielestä luku kuulostaa kovin suurelta.

–  Ehkä lentoasemien kokonaisstatistiikasta voi jossain vaiheessa selvitä, paljonko väkeä on ylipäätään tullut lentokoneilla, mutta en usko, että noin suurista määristä on kyse.

Finavian Mäen mukaan saapuvien matkustajien määrä elää sen mukaisesti miten lentoyhtiöt, matkanjärjestäjät tai UM järjestävät lentoja.

–  Normaalitilanteessa matkustajia on päivittäin yhteensä noin 55–60  000, nyt heitä on noin 90 prosenttia normaalia vähemmän.

Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) johtaja Tuija Kumpulainen myönsi keskiviikkona Iltalehden haastattelussa, että ministeriöiden välillä on ollut asiassa tietokatkos.

–  Meillä on ollut tietokatko siinä, että sieltä oli tulossa sellainen määrä ihmisiä. Meillä ei ollut sosiaali- ja terveysministeriössä riittävää tietoa etukäteen niistä, mitä on tulossa, Kumpulainen sanoi.

Hänen mukaansa nyt tulijoista tiedetään STM:ssä hyvin etukäteen ja ohjeistuksia annetaan myös aktiivisemmin kentällä.

Muutama tuhat palaamassa tällä hetkellä

Haaviston mukaan muutama tuhat suomalaista matkailijaa on tällä hetkellä palaamassa Suomeen tai etsimässä paluuta kotimaahan ulkomailta. Hänen mukaansa ensimmäiset ministeriön järjestämät kotiutuslennot lennetään perjantaina Kyprokselta ja Portugalista. Matkustajien on maksettava lennot itse, mutta valtio tukee järjestämällä erityisiä kotiutuslentoja alueilta, joilta kaupalliset lennot on peruttu tai hotelleja suljetaan.

Haaviston mukaan siihen pyritään, että lennot ovat kohtuuhintaisia.

–  Pyrimme siihen, että saamme lennot täyteen, siksi rohkaisemme myös baltteja ja muiden Pohjoismaiden kansalaisia käyttämään näitä lentoja, joita Suomi järjestää, jotta saamme paikat niihin myytyä, Haavisto sanoi tiedotustilaisuudessa.

Tärkeintä on Haaviston mukaan kuitenkin saada Suomessa vakituisesti asuvat matkailijat takaisin kotiin. Haaviston mukaan perjantaina saapuvia kotiutuslentoja vastassa on hänen mukaansa terveydenhuollon ammattilaisia, jotka opastavat. Myös koneissa on määrä jakaa tietoa.

Kaupalliset lennot edelleen ensisijainen tapa palata

Hän painotti, että kaupalliset lennot ovat edelleen ensisijainen tapa tulla Suomeen. Haaviston mukaan esimerkiksi <Company>Finnair</Company> lentää vielä monista Euroopan kohteista Suomeen.

–  Ulkoministeriö voi järjestää tuettuja lentoja matkailijoille, jotka ovat erikoistilanteessa.

Haaviston mukaan esimerkiksi Kyproksella olevien suomalaisten paluulento oli siirretty syksyyn.

–  Jonkin verran on valitettavasti tullut myös sellaisia tietoja, että hotellit sulkeutuvat eurooppalaisilta. Ajatellaan, että eurooppalaiset ovat taudinkantajia. Toivoisin, että tällaisia tilanteita ei kukaan joutuisi kohtaamaan. Senkin takia matkailijoita kehotetaan palaamaan Suomeen.

Kotiutuslentojen hinnat ovat näkyvissä ja lennot varattavissa Finnairin sivuilla. Ulkoministeriön mukaan esimerkiksi lento Pafokselta (Kypros) maksaa noin 290 euroa.

"Ulkosuomalaisten ei kannata paniikissa pyrkiä Suomeen"

Ulkoministeri painottaa, että sellaisten suomalaisten, joilla on pysyvä asunto jossain toisessa maassa, ei kannata nyt paniikissa lähteä kohti Suomea.

–  Ulkosuomalaisilla, jotka ovat maailmalla hyvissä olosuhteissa ja joilla on terveydenhuolto ja asuminen siellä taattu, on varmasti parhaat olot juuri siellä, missä he ovat. Pyrimme auttamaan sellaisia matkailijoita, joilla on esimerkiksi hotellit suljettu tai lentoyhtiö perunut lennon.

Hän sanoo, että ulkomailla asuvat ovat pääasiassa vanhempaa väestöä, joilla voi olla erilaisia perussairauksia. Jos he palaavat, he saattavat kuormittaa suomalaista terveydenhuoltojärjestelmää.

–  Mikäli olot ovat hyvät, voi siellä toisessa kotimaassaan tämän koronakauden pysyä. Eurooppalaiset maat ovat sitoutuneet siihen, että toisten maiden kansalaisille toimii terveydenhuolto samalla tavalla kuin omille kansalaisille. Tässä ei pitäisi olla mitään eroa EU-kansalaisten välillä.

"Tehkää matkustusilmoitus"

Haaviston mukaan ulkomailla on tällä hetkellä noin 41  000 matkustusilmoituksen tehnyttä. Heistä noin puolet on matkailijoita.

Eniten matkustusilmoituksen tehneitä on Espanjassa, yli 7  000. Yhdysvalloissa ja Thaimaassa on yli 3  000 matkustusilmoituksen tehnyttä. Haaviston mukaan luvut ovat suuntaa antavia, koska kaikki eivät tee matkustusilmoitusta tai peru sitä kotimaahan palattuaan.

Haaviston mukaan ulkoministeriössä kartoitetaan muun muassa tuettujen kotiutuslentojen tarvetta matkustusilmoitusten perusteella.

–  Jos joku ei ole sitä (matkustusilmoitusta) vielä tehnyt, niin nyt on aivan viimeinen hetki.

Sairaalahoidossa ulkomailla olevista ei tietoa UM:ssä

Ulkoministeriöllä ei ole tiedossa, onko suomalaisia sairaalahoidossa ulkomailla tällä hetkellä. Ulkoministeriön hoidettavissa oleviin asioihin eivät myöskään kuulu esimerkiksi ambulanssilennot.

–  Julkisuudessa on kerrottu, että jotkut ulkomailla olleet ovat joutuneet Suomessa sairaalahoitoon, mutta ulkoministeriössä ei sellaista tietoa ole, sanoo konsulipäällikkö Tuominen.

Lehtitietojen mukaan osa suomalaisista on järjestämässä myös yksityisiä lentoja esimerkiksi Espanjan Aurinkorannikolta Suomeen.

–  On mahdollista järjestää charter-lento, jos ei reittilentoa ole. Ei tämä ole mitään kovin poikkeuksellista.

Aiheeseen liittyvää

  1. Marin myönsi puutteet lentokenttien ohjeistuksessa – Finavia: Koronatietoa on ollut jaossa jo tammikuusta asti 26.3.2020 18:38

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut