Pääministeri Marin: Hallitus esittää Uudenmaan alueen eristämistä 19. huhtikuuta asti

Hallituksen esityksestä kerrottiin tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Eriikka Hienola, STT

Hallitus esittää Uudellemaalle tiukkoja liikkumisrajoituksia, kertoi pääministeri Sanna Marin keskiviikkona pidetyssä tiedotustilaisuudessa. Uudenmaan maakuntaan tulo ja sieltä poistuminen aiotaan kieltää. Uudenmaan maakuntaa koskevat liikkumisrajoitukset olisivat voimassa 19.4. saakka.

Rajoitus koskee liikkumista Uudeltamaalta muualle Suomeen tai toisin päin. Kielto ei koske esimerkiksi työ- tai elinkeinoon liittyviä välttämättömiä matkoja tai painaviin perhe- tai muihin henkilökohtaisiin syihin, kuten lapsen tapaamisoikeuteen tai lähiomaisen kuolemaan liittyviä matkoja. Lisäksi jokaisella on oikeus palata koti- tai asuinpaikkakunnalleen.

Vapaa-ajan matkat eivät ole riittävä syy ylittää Uudenmaan rajaa.

Uudenmaan sisällä ihmisten liikkumista ei rajoiteta. Hallitus kuitenkin vetoaa ihmisiin, että tarpeetonta liikkumista vältettäisiin kaikin tavoin.

Tavara-, rahti- ja jakeluliikenne jatkuvat huolimatta liikkumisrajoituksista. Sen sijaan juna- ja bussiliikenteeseen on tulossa lisää supistuksia, joskin työmatkaliikenne on tarkoitus turvata jatkossakin.

Peruste rajaukselle se, että epidemia on Uudellamaalla selvästi muuta maata pidemmällä.

Käytännössä Uudenmaan liikkumisrajoitusten valvontaa hoitaa poliisi, joka voi tarvittaessa pyytää virka-apua esimerkiksi Rajavartiolaitokselta tai Puolustusvoimilta.

Ravintoloita ei määrätä suljettavaksi vielä tänä viikonloppuna, pääministeri Marin kertoi. Marinin mukaan on annettava täydentävä asetus ja selvitykset, joita eduskunta hallitukselta edellyttää. Hallitus kuitenkin vetoaa, että ravintolat omatoimisesti sulkisivat tilansa asiakaskäynneiltä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.