Suomalaistutkija kehottaa varovaisuuteen: Korona saattaa tarttua myös hengitysilmassa – "Virus voi levitä pienissä alle 10 mikrometrin hiukkasissa"

Koronavirus saattaa tarttua myös aerosolina. Suomalaistutkija neuvoo pitämään vähintään metrin etäisyyttä kanssaihmisiin.

Uusi koronavirus voi tarttua ihmisestä ihmiseen myös hengitysilmassa niin sanottuna aerosolitartuntana.

Näin varoittaa VTT:n johtava tutkija Ilpo Kulmala, joka on erikoistunut tautiepidemioiden leviämisen tutkimukseen.

Suomessa asiantuntijat ovat aiemmin pitäneet aerosolitartunnan riskiä pienenä tai olemattomana.

 

Asiantuntijat ympäri maailmaa ovat tutkineet kiivaasti covid-19-viruksen tarttuvuutta ja tartuntamekanismia.

Keskiviikkona The New England Journal of Medicinessä julkaistu tutkimus kertoi, että covid-19-koronavirus toimii melko samoin kuin sars-epidemian aiheuttanut koronavirus. Tutkimuksessa pidetään mahdollisena, että virus voi tarttua paitsi pisaratartuntana ja pinnoilta, myös aerosolina.

Suomessa asiaa Demokraatille kommentoinut THL:n johtava asiantuntija Jussi Sane piti aerosolitartunnan riskiä arkielämässä pienenä.

Evoluutiobiologi Tuomas Aivelo arvioi taas sanoi Ylen uutisille, ettei ihminen saa virusta itsestään ulos aerosolin muodossa, vaan tällainen riski liittyy sairaanhoidon toimenpiteisiin, kuten intubointiin, eli hengitysputken asettamiseen.

VTT:n Kulmalan näkemys on toinen kuin Aivelon. Nykytiedon valossa ei voida sulkea pois aerosolitartuntaa.

– Erilaisten tartuntamekanismien suhteellista merkitystä on mahdotonta silti vielä arvioida, Kulmala tarkentaa Uutissuomalaisen haastattelussa.

 

 

Suurin riski hengitysilmassa tapahtuvalle tartunnalle on huonosti ilmastoiduissa sisätiloissa, korostaa Kulmala. Myös suuri väenpaljous ja ahtaat tilat lisäävät riskiä.

Riski liittyy siihen, että varsinkin yskiessään ja aivastellessaan ihminen levittää ilmaan suuren määrän eri kokoisia pisaroita, joista suurimmat laskeutuvat nopeasti pinnoille.

Pienimmät pisarat voivat jäädä leijumaan ilmaan kuitenkin kymmeniksi minuuteiksi. Tästä aiheutuu aerosolitartunnan riski.

 

Kulmalan mukaan viranomaiset ovat Suomessa aivan oikein korostaneet välttämään matkustamista julkisissa liikennevälineissä. Etenkin busseissa ja junissa ilmanvaihto voi olla riittämätön, mutta lentokoneissa se on Kulmalan mukaan riittävä.

– Ihmisten kannattaa suhtautua tähän varovaisuutta noudattaen, jos tartunnoilta halutaan suojautua.

Suositeltu etäisyys kanssaihmisiin on aerosolitartunnan ehkäisemiseksi epidemian aikana on vähintään metri.

– Suositus perustuu siihen, että virus voi levitä pienissä alle 10 mikrometrin (metrin miljoonasosa) hiukkasissa. Ne pääsevät syvälle toisen ihmisen keuhkoihin, joissa ei ole torjuvaa puolustusmekanismia.

Nyrkkisääntönä on, että jos haistaa toisen ihmisen hengityksen, on liian lähellä.

 

Kulmalan mukaan suomalaisviranomaiset ovat onnistuneet varsin kohtuullisesti tiedottaessaan suojautumisohjeista epidemiassa.

Harmaalla alueella on kuitenkin oltu, kun viranomaiset ovat viestittäneet, ettei hengityssuojaimista ole hyötyä tavallisille ihmisille.

Kulmala on jo vuonna 2016 todennut, että aasialaismatkustajien suosimista suojaimista voi olla hyötyä epidemioissa. Hän varoitti jo neljä vuotta sitten, että suojaimista voi tulla epidemioissa pulaa – aivan kuten nyt on käynyt.

Kulmalankin mukaan on silti tärkeää, että suojaimet varataan nyt hoitohenkilöstölle.

– Tässä mielessä ymmärrän viranomaistiedotusta. Tiedotuksella on ollut hyvät tarkoitusperät.

Varovaisuus

Näin suojaat itseäsi ja kanssaihmistä

Pidä ainakin metrin etäisyys ihmisiin suljetuissa tiloissa. Erityisesti etäisyydenpito kannattaa, jos on huono ilmanvaihto.

Vältä ruuhkaisia ja ahtaita sisätiloja.

Etäisyydenpito kannattaa ulkonakin pisaratartunnan välttämiseksi.

Suosi lähimaksamista kassoilla.

Käytä hansikkaita julkisissa tiloissa, joissa joudut painamaan esimerkiksi hissin tai maksupäätteiden nappuloita.

Uusimman tiedon mukaan uusi koronavirus säilyy tartuttamiskykyisenä pinnoilla, kuten muovilla ja ruostumattomalla teräksellä jopa 2–3 vuorokautta.

Tärkeintä on yskiä kertakäyttönenäliinaan ja pestä käsiä saippualla riittävän usein ja hyvin.

Pese käsiä vedellä ja saippualla ainakin 20 sekunnin ajan erityisesti kun tulet ulkoa, aina wc-käynnin jälkeen tai kun olet niistänyt, yskinyt tai aivastanut.

Jos vettä ja saippuaa ei ole saatavilla, voit käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta.

Kertakäyttönenäliina on syytä laittaa heti roskiin. Jos nenäliinaa ei ole, voit yskiä hihaan.

Myös kaikki turha oleskelu riskiryhmiin kuuluvien ihmisten lähellä kannattaa karsia. Riskiryhmiin kuuluvat muun muassa vanhukset.

Tutkimusten mukaan sairastunut saattaa tartuttaa muita jo ennen oireiden alkamista.

Lue lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut