Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Eduskunnan kyselytunnilla oltiin huolissaan koronan talousvaikutuksista – miten hallitus auttaa yrittäjiä ja leipäjonojen varassa eläviä?

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo eduskunnan suullisella kyselytunnila Helsingissä 19, maaliskuuta 2020. Lehtikuva / Markku Ulander

STT

Eduskunnan kyselytunnilla keskusteltiin torstaina vain yhdestä asiasta –  koronaviruksesta. Kansanedustajat halusivat tietää hallitukselta etenkin siitä, miten koronaviruksen aiheuttamaan talousahdinkoon reagoidaan.

Hallituksen on tarkoitus huomenna linjata, miten yrittäjien ja muiden ihmisten elämää aiotaan taloudellisesti helpottaa.

Oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo (kok.) muistutti, että ihmisillä on nyt hätä työpaikoistaan, toimeentulostaan ja yrittäjillä yrityksistään. Orpon mukaan hallituksen jo ilmoittamat toimet ovat hyvä alku, mutta ne eivät riitä akuutissa kassakriisissä.

– Tarvitaan toimia. Kokoomus tukee ja kannustaa hallitusta joka ainoassa keinossa, joka helpottaa yrittäjien tilannetta, Orpo sanoi.

Kokoomuksen listalta löytyy muun muassa vapautus kolmen kuukauden ajaksi työantajamaksujen maksamisesta. Orpo lisäksi toivoi, että paikallinen sopiminen mahdollistettaisiin edes väliaikaisesti.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) sanoi jakavansa Orpon tilannekuvan täysin. Tilanne on Lintilän mukaan äärettömän vakava etenkin pienyrittäjille. Lintilä kiitteli vastauspuheenvuorossaan niin oppositiota, sidosryhmiä kuin työmarkkinajärjestöjäkin siitä, että nämä ovat kertoneet asioita, joita hallituksen tulee ottaa huomioon.

Hän kertoi lisäksi vedonneensa pankkien toimitusjohtajiin, jotta he tekisivät mahdollisimman selkeän ohjeistuksen siitä, miten ihmisiä voidaan auttaa.

Miten käy leipäjonojen varassa elävien?

Perussuomalaisten Mika Niikko otti puheenvuorossaan esille vähävaraiset ihmiset. Hän oli huolissaan ruoka-avun eli leipäjonojen varassa elävistä. Hän kysyi, voisiko hallitus tukea esimerkiksi kansalaisjärjestöjä siinä, että nämä voisivat leipäjonojen järjestämisen sijaan toimittaa ruokaa ihmisille kotiin ja käydä riskiryhmien puolesta kaupassa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) sanoi, että hallitus ei tietenkään halua, että ihmiset saavat ruokajonossa tartunnan, mutta samaan aikaan yhteiskunnan välittämisen piiriin ei kuulu se, ettei ihmisiä autettaisi.

–  Huoli on tullut myös minun tietooni. Mietimme tällä hetkellä, että millä tavalla voimme akuuttiin hätään vastata. Järjestöjen tukeminen on varmasti yksi tapa tai että kunnat ottavat tästä suurempaa roolia. Ja miksei molemmat, hän sanoi.

Kiuru kuitenkin totesi, ettei hänellä ole vielä esittää konkreettisia toimia.

"Pikavippifirmat saalistavat nyt ihmisten hädällä"

Kokoomuksen Sanni Grahn-Laasonen oli puolestaan huolissaan pikavippifirmoista, ja siitä että ne yrittävät hyötyä ihmisten ahdingosta.

–  Pikavippifirmat saalistavat nyt ihmisten hädällä ja taloudellisella ahdingolla. En voi kuvitella vastuuttomampaa toimintaa, hän sanoi.

Grahn-Laasonen kertoi kokoomuksen ehdottavan, että pikavippifirmojen "härskiä toimintaa" rajoitetaan ja että niille asetetaan markkinointirajoituksia.

–  Onko hallitus tähän valmis? Voimmeko tehdä tästä yhdessä esityksen, hän kysyi.

Oikeusministeri Anna-Maja Henriksson (rk.) sanoi, että on ikävää, että hankalassa tilanteessa yritetään hyötyä toisten ahdingosta. Hän sanoi, että oikeusministeriössä on mietitty, mitä asialle voisi tehdä. Hän kertoi ottaneensa yhteyttä myös Kilpailu- ja kuluttajavirastoon, joka antaa pian ohjeet siitä, miten maksuvaikeuksissa kannattaa toimia. Henrikssonin mukaan virasto tulee myös kannustamaan velkojia suhtautumaan joustavasti maksuaikojen pidennyspyyntöihin mahdollisuuksien mukaan.

–  Toivoisin, että nämäkin yrittäjät ymmärtäisivät tämän tilanteen, eivätkö ajattelisi vain itseään, Henriksson sanoi viitaten pikavippifirmoihin.

Miten toimitaan ruuhkautuvien työttömyyskassojen kanssa?

Vasemmistoliiton kansanedustaja Pia Lohikoski oli huolissaan siitä, että on odotettavissa, että Kela ja työttömyyskassa ruuhkautuvat pahasti koronan aiheuttaman yt-suman ja lomautuksien takia. Monet vanhemmat joutuvat lisäksi jäämään koululaisten kanssa kotiin, kun etätyömahdollisuutta ei ole ja siitäkin voi tulla ansionmenetyksiä, Lohikoski sanoi.

Hän kysyi, millaisilla toimilla hallitus aikoo huolehtia ihmisten toimeentulosta ja etuuksien maksatuksen sujuvuudesta.

Sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) lupasi, että hallitus tekee kaikkensa, että asia pystytään selvittämään ja ihmisten tukalaa tilannetta helpottamaan.

–  Työttömyyskassojen ja Kelan osalta resursseja tullaan vahvistamaan parhaan mukaan. Mutta täytyy todeta rehellisesti, että päällä oleva tilanne on tullut todella nopeasti ja se myös tarkoittaa sitä, että meillä ei ole aikaa kouluttaa henkilöstöä näihin vaativiin tehtäviin.

– Lupaan, että teemme parhaamme, Pekonen sanoi.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset digisisällöt koko kotiin

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut