Trump puolusti kommenttiaan kiinanviruksesta, piti sitä osuvana

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolusti tiistaina aikaisempaa kommenttiaan, jossa hän kutsui Twitterissä uuttaa koronavirusta "kiinalaisvirukseksi". Kiina protestoi välittömästi nimitystä. LEHTIKUVA/AFP

STT-AFP

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump puolusti tiistaina aikaisempaa kommenttiaan, jossa hän kutsui Twitterissä uuttaa koronavirusta "kiinalaisvirukseksi". Kiina protestoi välittömästi nimitystä.

– Virushan tuli Kiinasta, joten minusta se on hyvin osuva, Trump sanoi tiedotustilaisuudessa. Trumpin mukaan toinen syy siihen, että hän kutsui uutta koronavirusta kiinalaisvirukseksi oli Kiinan valheellinen väite viruksen alkuperästä Yhdysvaltain armeijassa.

– Kiina kertoi valheellisia tietoja. En arvostanut sitä, että Kiina kertoi meidän armeijamme levittäneen virusta. Armeijamme ei levittänyt virusta mihinkään, Trump jatkoi.

Kiina puolestaan kertoi tiistaina karkottavansa New York Timesin, Washington Postin ja Wall Street Journalin kirjeenvaihtajat maasta. Toimittajilla on kymmenen päivää aikaa palauttaa lehdistökorttinsa, jotka sallivat toimittajan töiden tekemisen maassa.

Kiina on jo aikaisemmin karkottanut kolme Wall Street Journalin toimittajaa maasta. Toimittajien karkottaminen on ainakin osin vastatoimi Yhdysvaltojen päätökselle määrätä Yhdysvalloissa toimivien kiinalaismedioiden toimittajien määrää leikattavaksi.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Mike Pompeo kehotti tiistaina Kiinaa vielä harkitsemaan päätöstään.

– Kiinan päätös leikata vapaata lehdistöä on valitettava. Vapaa lehdistö hyödyttäisi näinä erittäin haastavina aikoina valtavasti Kiinan kansaa. Tiedon ja avoimuuden lisääminen pelastavat ihmishenkiä, Pompeo perusteli.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut