Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ravintola-ala on koronan takia hätää kärsimässä – menossa suuri lomautusvyyhti

Koronaviruksen mukanaan tuoma ihmisten liikkumisen väheneminen heijastuu suoraan matkailu- ja ravintola-alan toimintaan. Arvion mukaan ravintolapalvelujen kysyntä on noin 70 prosenttia pienempää kuin mitä se muuten voisi tällä hetkellä olla, ja tilanne heikkenee koko ajan, kertoo Matkailu- ja Ravintolapalvelut -yhdistyksen (MaRa) toimitusjohtaja Timo Lappi.

Lapin mukaan käynnissä on valtava lomautusvyyhti ja jos kriisi jatkuu pitempään, kymmenettuhannet työntekijät toimialalla lomautetaan.

–  Hyvä asia on se, että tällä hetkellä irtisanomisia on vähän, hän sanoo.

Nyt tarvitaan Lapin mukaan hallitukselta toimia, sillä vaikka palvelujen kysyntä on tipahtanut äkillisesti ja dramaattisesti, melkein kaikki ravintoloiden kulut juoksevat samanaikaisesti sellaisenaan.

–  Hallituksen eiliset (maanantaiset) toimet ovat sinänsä ihan hyviä, mutta riittämättömiä meidän toimialamme näkökulmasta. Eli kulut pitää pystyä nopeasti sopeuttamaan siihen, että kysyntää ei enää ole.

Yritykset eivät Lapin mukaan nyt pysty noudattamaan vähintään viiden viikon normaalia yt-menettely- ja lomautusilmoitusaikaa. Monet yritykset ovatkin alalla ottaneet käyttöön yt-lain 60 pykälän, jonka mukaan on mahdollista antaa lomautusilmoitus etukäteen ja käydä yt-menettelyt myöhemmin.

–  Mutta siinäkin tilanteessa on 14 päivän ajan palkanmaksuvelvollisuus olemassa, joka sekin on liian paljon tilanteessa, jossa kysyntää ei ole enää ollenkaan. Pahimmillaan meidän alan yritystenkysyntä on pudonnut jopa nollaan tai viiteen prosenttiin, Lappi sanoo.

"En ole tällaista nähnyt"

Ravintola-alan synkistä näkymistä puhuvat myös ravintolakonserni NoHo Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikström ja SOK:n matkailu- ja ravitsemuskaupan ketjujohtaja Harri Ojanperä.

–  Tämän hetken tilanne on se, (että ravintoloita joudutaan sulkemaan). Alueellisia eroja on, ja sitten voi olla jotain tiettyjä konsepteja tai paikkoja, joita pidetään auki. Mutta kyllä nyt Helsingissä tilanne on se, että tilapäisesti on järkevää sulkea ravintoloita, Vikström sanoo.

Harri Ojanperä sanoo olleensa 1980-luvulta asti eri johtamistehtävissä alalla, mutta käsillä on nyt ennennäkemätön tilanne.

–  Olen nähnyt sarsit, nine elevenit ja 1990-luvun lamat, mutta kyllä tämä vie reilusti ikävällä tavalla voiton kaikista siinä, kuinka nopeasti ja syvästi tämä on eskaloitunut. En ole tällaista nähnyt, Ojanperä toteaa.

Hieman yleistäen voidaan hänen mukaansa sanoa, ettei kyse ole myynnin laskusta vaan myynnin pysähtymisestä.

Uusia palveluja kehittelyssä

Ojanperän mukaan kehitteillä on digipalveluja, jolloin keittiöitä voitaisiin pitää siellä täällä auki ja niistä voitaisiin myydä suoraan älypuhelimien kautta ruokaa noutopalveluina.

–  Sellaista ainakin mietitään. Siinä, saammeko sen tässä ajassa toimivaksi, on koodaamista, enkä uskalla sitä ihan luvata. Mutta kaikkia tällaisia me mietimme tällä hetkellä tässä kaiken kriisin keskellä, hän kertoo.

Lisäksi Ojanperä sanoo, että matkailu- ja ravintola-alan työntekijöille yritetään etsiä korvaavia tehtäviä.

Vikström kertoo uudesta toiminnosta, Cloud Kitchenistä, joka avataan torstaina.

–  Tämä oli tarkoitus avata kuun lopussa, mutta vähän kiirehdimme sen avaamista. Cloud Kitchen on ravintola, jossa ei ole yhtään asiakaspaikkaa.

Helsingissä toimiva Cloud Kitchen perustuu kotiinkuljetuksiin. Valikoimissa on Vikströmin mukaan muun muassa erityinen senioripaketti, joka toimitetaan ilman kotiinkuljetusmaksua omakustannushintaan riskiryhmissä oleville vanhuksille ja eläkeläisille.

–  Tämä on enemmänkin yhteiskunnan huoltovarmuusasiaa kuin taloudellista intressiä tässä kyseisessä tuotteessa, Vikström sanoo.