Yön uutiskooste: Hallitus pitää koronakokouksen, luvassa lisätoimia ja linjauksia, Yhdysvalloissa keskuspankki laski ohjauskorkonsa käytännössä nollaan

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus ei käsittele maanantaina valmiuslakia, mutta sen käyttöönottoon varaudutaan. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Annukka Koskela ja Mari Areva / STT

Hallitus kokoontuu tänään keskustelemaan lisätoimista koronaviruksen leviämisen hillitsemiseksi ja riskiryhmien suojelemiseksi. Hallituksen johtoviisikko kokousti asiasta jo eilen, ja tänään on luvassa päätöksiä. Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen (kesk.) kirjoitti lauantaina Twitterissä, että maanantaina päivitetään myös linjaukset päiväkotien ja koulujen sekä oppilaitosten ja korkeakoulujen osalta.

Pääministeri Sanna Marinin (sd.) mukaan hallitus ei käsittele maanantaina valmiuslakia, mutta sen käyttöönottoon varaudutaan. Hän on kertonut käynnistäneensä valmiuslain käyttöönottoasetuksen valmistelun, jotta asetus voidaan tarpeen tullen antaa nopeasti.

Maanantaiaamu alkaa monin paikoin sateisena

Maanantaiaamuksi Suomen etelä- ja länsiosiin on luvassa vesisateita, kerrotaan Ilmatieteen laitokselta. Idässä sataa myös, mutta siellä sade tulee räntänä.

Pohjois-Suomessa illalla alkanut lumisade jatkuu yön aikana, mutta väistyy aamuun mennessä.

Tulevalle viikolle on päivystävän meteorologin mukaan luvassa vaihtelevaa säätä, eli sadealueiden välissä voi olla myös aurinkoista ja öisin etelässäkin on yöpakkasten mahdollisuus.

Yhdysvalloissa keskuspankki laski ohjauskorkonsa käytännössä nollaan - räätälöi hätätoimia koronaviruksen aiheuttamaan talouskriisiin

Yhdysvalloissa keskuspankki Fed on alentanut ohjauskorkoaan rajusti 0–0,25 prosenttiin. Viimeksi Fed alensi ohjauskorkoaan vajaat pari viikkoa sitten, tuolloin 1,0–1,25 prosenttiin. Fedin ohjauskorko on viimeksi ollut käytännössä nollassa vuoden 2008 finanssikriisin iskettyä, kertoo muun muassa Washington Post.

Koronlasku on osa Fedin massiivisia hätätoimia koronaviruspandemiasta johtuvan talouskriisin lievittämiseksi.

Keskuspankkia jo kuukausia koronlaskuun patistanut presidentti Donald Trump riemastui uutisesta ja onnitteli pankkia päätöksestä.

New York sulkee ravintolat, yökerhot ja muut huvipaikat - ruokaa saa ravintoloista noutamalla ja kotiinkuljetuksella

Yhdysvalloissa New Yorkin kaupunki määrää muun muassa ravintolat, kahvilat, yökerhot, elokuvateatterit ja konserttisalit suljettaviksi koronaviruksen aiheuttaman uhan vuoksi. Asiasta kertoo pormestari Bill de Blasio Twitterissä.

Määräys on voimassa tiistaiaamusta alkaen. Ravintoloista saa ruokaa noutamalla ja kotiinkuljetuksella.

Pormestari perustelee päätöstä sillä, että kaupunki on ennennäkemättömän uhan edessä.

Hieman aiemmin de Blasio kertoi tiedotustilaisuudessa, että kaupunki sulkee julkiset koulut ainakin 20. huhtikuuta saakka. Mahdollista on, että oppilaat eivät palaa kouluun enää lainkaan tällä lukukaudella.

Yhdysvaltain tautikeskus suosittaa yli 50 hengen tapahtumien siirtämistä tai perumista

Yhdysvaltain tautikeskus CDC suosittelee, että yli 50 ihmisen kokoontumiset perutaan tai siirretään Yhdysvalloissa seuraavan kahdeksan viikon ajaksi. CDC julkaisi uuden ohjeistuksen nettisivuillaan sunnuntaina.

Tautikeskuksen suosittelemat kokoontumisrajoitukset eivät koske koulujen, korkeakoulujen ja liike-elämän päivittäistä toimintaa.

CDC huomauttaa, että missä tahansa tapaamisissa on syytä toimia niin, että riskiryhmiä suojellaan. Osallistujia kehotetaan pesemään käsiään hyvin ja pitämään riittävää etäisyyttä muihin. Jos mahdollista, tapaamiset olisi syytä järjestää virtuaalisesti.

Valkoiseen taloon halajava Joe Biden lupasi valita varapresidenttiehdokkaakseen naisen

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Joe Biden sanoo valitsevansa varapresidenttiehdokkaakseen naisen. Biden kertoi asiasta kahden tv-kanavan järjestämässä vaaliväittelyssä Washingtonissa.

Biden ei toistaiseksi nimennyt ketään, mutta totesi, että on naisia, jotka ovat päteviä aloittamaan varapresidentin tehtävässä vaikka saman tien. Biden itse toimi Barack Obaman varapresidenttinä.

Biden johtaa parhaillaan esivaalien tuloksissa kilpakumppaniaan senaattori Bernie Sandersia. Uutiskanava CNN:n mukaan myös Sanders sanoi valitsevansa rinnalleen naisehdokkaan "kaikella todennäköisyydellä".

Bidenin ja Sandersin väittely käytiin koronavirusriskin vuoksi ilman yleisöä.

Sveitsiläisen EHC Bielin päävalmentaja Antti Törmäsellä koronavirustartunta

Sveitsiläisen jääkiekkoliigajoukkue EHC Bielin suomalainen päävalmentaja Antti Törmänen on saanut koronavirustartunnan, seura kertoo tiedotteessaan.

Testitulos varmistui sunnuntaina. Seuran mukaan Törmänen on kotonaan eristyksessä ja voi olosuhteisiin nähden hyvin.

Törmänen siirtyi Bielin päävalmentajaksi joulukuussa 2017. Hän työskenteli Helsingin IFK:ssa vuosina 2014–17.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut