Päätoimittaja Mervola: Paniikkipäätöksiä syytä välttää

Päätoimittaja Pekka Mervolan mukaan pääministeri Sanna Marin (SDP) tarvitsee nyt malttia. Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Pekka Mervola

Rauhallisuus on nyt valttia, kun kriisitietoisuus kansakunnassa on synnytetty.

Koulujen ja päiväkotien mahdollista sulkemisia ja kotimaisia liikkumisrajoituksia on syytä harkita todella tarkkaan, sillä ne toimet pysäyttäisivät lopulta maan kokonaan. Silloin yhteiskunnan vauriot voivat olla paljon suurempia kuin koronaviruksen.  Nykyisten toimien pitäisi riittää riskiryhmien suojaamiseksi tartunnalta, jos ihmiset itse ovat vastuullisia eivätkä holtittomalla käytöksellä altista riskiryhmien ihmisiä tartunnalle.

Hallitus pohtii ensi viikolla valmiuslakeja. Silloin viranomaiset voisivat rajoittaa ihmisten liikkumista ja sulkea kauppoja, yrityksiä, kouluja, päiväkoteja ja virastoja. Jos tällainen sulku olisi pitkä, maan talous kärsisi suuria vahinkoja. Myös yrityksiä kaatuisi. Se johtaisi työttömyyden kasvuun, joka puolestaan johtaisi valtion ja kuntien menojen kasvuun samalla kun valtion ja kuntien tulot laskisivat.

Jos koronasta synnytetään pitkä taloudellinen kriisi, hyvinvointivaltion palvelut ovat tulevaisuudessa leikkausten takia vaarassa. Koulujen ja päiväkotien eli koko Suomen sulkeminen koko kevääksi olisi raju toimenpide. Lisäksi toimi kohdistuisi väärään väestöryhmään. Lapset ja lapsiperheikäiset eivät ole riskiryhmässä.

Nyt toivoisi hallitukselta malttia. Viranomaisten ensimmäiset toimet myöhästyivät mutta nyt ei pidä mennä ylimitoitettuihin toimenpiteisiin. Valmiuslakeja on käytettävä vain, jos tilanne sitä todella vaatii. Nyt Suomen sairaalat eivät ole ylikuormitettuja eikä sen takia ole tarvetta poikkeustoimille. Ihmisten vastuullisuus ja pyrkimys välttää viruksen levittämistä voi hyvin riittää jo tehtyjen toimien lisäksi.

Ylimitoitetut toimet ovat osoitus paniikista. Siihen ei pitäisi olla syytä, jos ikääntyneet ihmiset ja riskiryhmät pysyvät vapaaehtoisesti kodeissaan ja muut ihmiset käyttäytyvät vastuullisesti. Myös yhteiskunnan toimintojen pitämisellä pyörimässä on arvonsa.

Jos tuhoamme maan talouden ylimitoitetuilla toimilla, sillä syntyy pitkä varjo suomalaisten elämään. Se tarkoittaa kaiken menettäviä yrittäjiä, työttömiä ihmisiä ja julkisten palvelujen leikkauksia. Se voi pidemmällä aikavälillä olla paljon suurempi yhteiskunnallinen hinta kuin koronaviruksen seuraukset tänä vuonna oikeasti ovat.

Nykyiset toimet ovat todennäköisesti olleet järkeviä mutta paniikkitoimia on nyt syytä välttää, vaikka osa ihmisiä niitä nyt kovaan ääneen ja peloissaan huutaakin.

Kirjoitus on julkaistu päätoimittaja Pekka Mervolan Huomioita-palstalla. Lue palstan kaikki kirjoitukset tästä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut