Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Tuuli-myrsky katkoo sähköjä lounaassa, etelässä ja idässä, tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi

Tuulen nopeus saattaa puuskissa olla 25 metriä sekunnissa, kertoo Ilmatieteen laitos. Lehtikuva / Markku Ulander

STT

Myrsky tekee tuhojaan etenkin Suomen länsi- ja eteläosissa. Vesi on noussut teille muun muassa Turussa, Porvoossa ja Salossa. Turun satamassa vesi on noussut noin metrin.

Länsi-Uudenmaan pelastuslaitos kertoo Twitterissä, että vesisade, meriveden pinnan nousu ja kova tuuli ovat aiheuttaneet toistasataa vahingontorjuntatehtävää. Ainakin Raaseporissa ja Vantaalla pelastuslaitokset ovat naulanneet tuulen riepottelemia kattopeltejä.

Tuuli-myrskyksi nimetty myräkkä on jättänyt myös ihmisiä sähköttä, kun kova tuuli kaataa puita sähkölinjoilleetenkin lounais- ja etelärannikolla sekä idässä. Yli 21  000 asiakasta oli ennen yhdeksää ilman sähköjä kaikkiaan noin 60 kunnassa. Ilmatieteen laitoksen mukaan vähäinen routa ja märkä maaperä saattavat edesauttaa puiden kaatumista.

Länsi-Suomen merivartiosto kehottaa tarkastamaan veneiden ja laitureiden kiinnityksen meriveden korkeuden noustessa. Läntisellä merialueella meriveden korkeus on merivartioston mukaan huomattavan paljon plussalla. Lähes jokaisella paikkakunnalla lukemat ovat tällä haavaa 100 sentin molemmin puolin, Länsi-Suomen merivartiosto kertoo Twitterissä.

Vaarallisen voimakasta tuulta etenkin lännessä

Tuuli voimistuu iltayöstä alkaen vaarallisen voimakkaaksi etenkin Satakunnan ja Varsinais-Suomen alueilla ja mahdollisesti myös Pirkanmaan ja Kanta-Hämeen alueilla. Tuulen nopeus saattaa puuskissa olla 25 metriä sekunnissa, kertoo Ilmatieteen laitos. Lisäksi tuulivaroitus on annettu muualle Etelä-Suomeen ja osaan Keski-Suomea.

–  Voimakkaimmat myrskypuuskat voivat aiheuttaa yleisestikin tuulivahinkoja ja sähkökatkoja, kertoo päivystävä meteorologi Antti Kokko tiedotteessa.

Vähäinen routa ja märkä maaperä saattavat edesauttaa puiden kaatumista.

Ilmatieteen laitoksen mukaan matalapaineen yhteydessä merivesi nousee erittäin korkealle Saaristomerellä ja Selkämerellä ja korkealle Suomenlahdella, Merenkurkussa ja Perämerellä. Lisäksi lounaisilla ja eteläisillä merialueilla esiintyy kovaa, yli neljän metrin, aallokkoa.

Suomen ympäristökeskus puolestaan kertoo, että viikonlopun sateet nostavat taas jokien pinnat tulvakorkeuksiin Uudellamaalla, Lounais-Suomessa ja länsirannikon vesistöissä.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut