Sopu kaupan alan työkiistassa – kiky-tunneista luovutaan, Prismojen ja K-Citymarketien lakot peruuntuvat

PAM on ilmoittanut aloittavansa ensi viikolla lakot kaupan alalla ja kiinteistöpalvelualalla, mikäli alalle ei ole syntynyt työehtosopimusta. Nyt neuvottelutulos on saatu aikaan ja seuraavaksi odotetaan, hyväksyvätkö hallinnot sen. Marko Kauko

STT

Palvelualojen ammattiliitto PAM ja Kaupan liitto ovat hyväksyneet työehtosopimukset kaupan alalla, järjestöt kertovat. Sopimuksen myötä Prismojen ja K-Citymarketien lakonuhat peruuntuvat.

Sopimus koskee kaupan alan työntekijöitä ja esimiehiä. Se nostaa palkkoja kaksi prosenttia huhtikuusta alkaen ja edelleen 1,3 prosenttia ensi vuoden huhtikuussa. Sopimus on kaksivuotinen. Palkankorotustaso noudattaa muille aloille käynnissä olevalla työmarkkinakierroksella sovittujen sopimusten linjaa.

Kiky-tunneista luovutaan muokkaamalla vuosivapaajärjestelmää.

–  Vuosivapaajärjestelmä rakennettiin alalle aikanaan kikyn toteuttamiseksi. Se on koettu toimivammaksi ja oikeudenmukaisemmaksi kuin vanha arkivapaajärjestelmä. Nyt ruuvasimme tätä järjestelmää niin, että aiemman seitsemän päivän sijaan voi ansaita enintään yhdeksän vapaapäivää, kertoo Kaupan liiton työmarkkinajohtaja Anna Lavikkala STT:lle.

Osapuolet kuvaavat neuvotteluja vaikeiksi, mutta kertovat olevansa tyytyväisiä sovun löytymiseen.

–  Palkankorotusten etupainotteisuus ja kiky-tuntien poistuminen vuosivapaajärjestelmän säilyttäen olivat ne asiat, jotka mahdollistivat sopimuksen hyväksymisen. Lopputulos on parempi kuin lakot, kommentoi PAMin puheenjohtaja Annika Rönni-Sällinen tiedotteessa.

Sovun piiriin kuuluvat kaupan, vähittäiskaupan esimiesten sekä varasto- ja kuljetusesimiesten työehtosopimukset ja <Company>Hankkija Oy</Company>:n oma sopimus.

Näistä selkeästi suurin on kaupan työehtosopimus, joka kattaa noin 153  000 työntekijää. Vähittäiskaupan esimiesten sopimuksen piirissä on puolestaan noin 9  000 työntekijää, varasto- ja kuljetusesimiesten sopimuksen alla noin 2  600 työntekijää ja Hankkijan sopimuksessa useita satoja työntekijöitä.

Kaupan alalla on lisäksi kaksi muuta työehtosopimusta, optikoille ja automiehille, jotka Kaupan liitto solmii Erton ja AKT:n kanssa.

Neuvottelutulos saatiin aikaiseksi aiemmin tänään.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut