Henna Virkkunen: Suomi on edelleen vaarassa jäädä ilman EU-rahoitusta hankkeiden suunnitteluun

Henna Virkkunen. Arkistokuva. Risto Aalto

Riikka Minkkinen

Europarlamentaarikko Henna Virkkunen (kok.) arvostelee Sanna Marinin (sd.) hallitusta hitaudesta suurten raidehankkeiden edistämisessä tiedotteessaan.

Hänen mukaansa Suomi on edelleen vaarassa jäädä ilman EU-rahoitusta hankkeiden suunnitteluun.

– On positiivista, että hakemus saadaan nyt ilmeisesti liikkeelle viime tipassa. Prosessi niiden taustalla on kuitenkin totaalisen kummallinen ja herättää valtavan määrän kysymyksiä siitä, onko hallitus aidosti sitoutunut hankkeiden edistämiseen. Nyt näyttää siltä, että kunnat ja kaupungit pelastavat maan hallituksen, Virkkunen sanoo.

Hänen mukaansa komissio on ainakin vuoden verran kehottanut Suomea osallistumaan hakuun, mutta silti nyt, vain kaksi viikkoa ennen haun päättymistä, radanvarren kunnissa ja kaupungeissa jouduttiin tekemään pikavauhtia päätöksiä, jotta hallitus saa kerättyä kunnilta tarvittavat rahat kasaan hakemukselle.

Virkkusen mukaan Suomen on välttämätöntä onnistua nyt auki olevassa haussa.

– Nyt auki oleva haku on tärkeä, sillä siinä onnistuminen luo pohjaa varsinaisen hankerahoituksen saamiseen seuraavalla rahoituskaudella, eli vuosina 2021-2027. Jos Suomi nyt saa rahoituksen suunnitteluun, olemme etulyöntiasemassa myös hankerahoituksen suhteen. Jos taas emme, joudumme hakemaan suunnittelurahaa vielä siinä vaiheessa, kun monia muita projekteja jo ajetaan kovaa vauhtia eteenpäin. Kilpailu hankerahoista on kovaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.