Metsäteollisuuden tuotanto supistui viime vuonna – sellussa kuitenkin uusi Suomen ennätys

Metsäteollisuuden mukaan sellun tuotannossa syntyi kuitenkin uusi Suomen ennätys. Lehtikuva / Juha Sinisalo

STT

Metsäteollisuuden tuotanto supistui viime vuonna suhdanteiden painamana. Metsäteollisuuden mukaan sellun tuotannossa syntyi kuitenkin uusi Suomen ennätys, 8,3 miljoonaa tonnia.

Paperin, kartongin, sahatavaran ja vanerin tuotantomäärät putosivat viime vuonna verrattuna vuoteen 2018. Voimakkainta lasku oli paperi- ja vaneriteollisuudessa.

–  Sellu on varmasti valopilkku myös pidemmällä tähtäimellä. Sellua käytetään enenevässä määrin esimerkiksi muovin ja valtatekstiilien korvaamisessa, joten kysyntä kasvanee tulevaisuudessakin, arvioi Metsäteollisuuden toimitusjohtaja Timo Jaatinen tiedotteessa.

Viime vuonna sellun hinta kuitenkin laski, mikä näkyi johtavien metsäyhtiöiden tuloksissa. Loppuvuotta kohden myös sellun tuotannon kasvu vaimeni.

Sellun tuotannon kasvu vaimeni vuoden loppua kohti

Loka–joulukuussa sellun tuotantomäärä nousi vain 0,3 prosenttia vuoden takaisesta. Alkuvuoden ansiosta vuosituotantoon kirjattiin 2,1 prosentin kasvu.

Paperin vuosituotanto laski noin 14 prosenttia ja kartongin 3 prosenttia edellisvuoden tasosta. Sahatavaran tuotanto vaimeni 4 prosenttia ja vanerin 11 prosenttia.

–  Tuotannon heikkeneminen kertoo koruttomasti siitä, että suomalaiset tehtaat ovat mukana kiristyvässä globaalissa kilpailussa. Laskevassa suhdanteessa metsäteollisuuden kilpailukyvystä pitää kaikin keinoin pitää huolta, Jaatinen sanoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut