Euroopan parlamentti hyväksyi EU:n ja Vietnamin vapaakauppasopimuksen – vastustajat korostivat kehitysmaan ilmasto- ja ihmisoikeuskysymyksiä

Sopimuksen on määrä poistaa lähes kaikki tullit Vietnamin ja EU:n välisestä kaupasta seuraavien kymmenen vuoden aikana. Lehtikuva / Vesa Moilanen

STT

Euroopan parlamentti on hyväksynyt EU:n ja Vietnamin viime vuonna solmiman vapaakauppasopimuksen. Sopimus hyväksyttiin äänin 401 puolesta, 192 vastaan ja 40 tyhjää.

Vapaakauppasopimus astuu voimaan, kun viimeiset muodollisuudet on viety läpi. Sopimus on poistamassa lähes kaikki tullit Vietnamin ja EU:n välisestä kaupasta seuraavien kymmenen vuoden aikana.

Päätöslauselmassaan europarlamentaarikot kuvailevat sopimusta kunnianhimoisimmaksi vapaakauppasopimukseksi EU:n ja kehitysmaan välillä.

Hyväksymistä vastustaneet mepit kiinnittivät huomiota muun muassa Vietnamin kehnoon ihmisoikeustilanteeseen ja siihen, että sopimuksen ilmastolinjaukset eivät ole riittäviä.

Kaupan odotetaan kasvavan

Sopimuksen odotetaan vahvistavan esimerkiksi tekstiilien ja älypuhelinten vientiä Vietnamista, ja EU-maat haluavat niin ikään päästä Vietnamin kasvaville kuluttajamarkkinoille.

Vietnam on merkittävä kauppakumppani EU-maille Kaakkois-Aasiassa. Parlamentin mukaan EU:n ja Vietnamin välisen tavarakaupan arvo on vuositasolla yli 47 miljardia euroa.

EU-parlamentti hyväksyi vapaakauppasopimuksen yhteydessä myös erillisen investointisuojasopimuksen, jossa on sovittu riitojen ratkaisusta yritysten ja valtion välillä. Sijoitusten suojaamiseksi on määrä perustaa riippumaton tuomioistuin, joka ratkoo mahdollisia kiistoja.

Investointisuojasopimus on ratifioitava vielä erikseen kansallisissa parlamenteissa, kuten Suomen eduskunnassa.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut