Sudan luovuttaa Omar al-Bashirin kansainväliselle rikostuomioistuimelle – ex-presidenttiä odottavat syytteet kansanmurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan

Omar al-Bashir nousi valtaan sotilasvallankaappauksessa vuonna 1989 ja hallitsi Sudania kovin ottein 30 vuoden ajan. LEHTIKUVA/AFP

STT

Sudan on päättänyt luovuttaa maan entisen presidentin Omar al-Bashirin Haagin kansainväliselle rikostuomioistuimelle ICC:lle. Sudanin hallinto on osana rauhansopimusta Darfurin kapinallisryhmien kanssa sopinut myös kaikkien muiden ICC:n etsintäkuuluttamien lähettämisestä oikeuteen. Lisäksi Darfurissa tapahtuneita ihmisoikeusrikoksia tutkimaan perustetaan erityinen tuomioistuin.

Haagissa entistä presidenttiä ja kolmea hänen entistä avustajaansa odottavat syytteet kansanmurhasta, sotarikoksista ja rikoksista ihmisyyttä vastaan Darfurin konfliktin aikana vuonna 2003. Al-Bashir on kiistänyt syytteet ja kutsunut ICC:tä poliittiseksi tuomioistuimeksi.

YK:n arvion mukaan Darfurissa tapettiin noin 300  000 ihmistä, minkä lisäksi 2,5 miljoonaa ihmistä joutui pakenemaan alueelta.

–  Oikeus ei voi tapahtua, ellemme paranna haavoja, lausui hallituksen tiedottaja Mohammed Hassan Eltaish BBC:n mukaan.

Armeija syrjäytti al-Bashirin, nyt 76, Sudanin presidentin paikalta palatsivallankumouksessa viime huhtikuussa, ja hänet tuomittiin Sudanissa joulukuussa kahden vuoden rangaistukseen korruptiosta. Lisäksi hän on saanut syytteet mielenosoittajien tappamisesta protesteissa, jotka johtivat hänen syrjäyttämiseensä.

Omar al-Bashir nousi valtaan sotilasvallankaappauksessa vuonna 1989 ja hallitsi Sudania kovin ottein 30 vuoden ajan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut