Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Erikoinen episodi eduskunnassa: Keskustelu kansanedustajan syytteeseen asettamisesta kuihtui kasaan – Puhemies Vanhanen esitti "hiljaisen toiveen", eduskuntaryhmät päättivät jättää keskustelun käymättä

Lähetekeskustelu kansanedustaja Juha Mäenpään syytteeseen asettamisesta jäi käymättä. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

STT

Eduskunnassa nähtiin torstaina erikoinen episodi, kun lähetekeskustelu kansanedustaja Juha Mäenpään (ps.) syytteeseen asettamisesta jäi käymättä puolueiden yhteisellä päätöksellä.

Valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen pyysi tammikuussa eduskunnalta suostumusta saada asettaa Mäenpää syytteeseen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Poliisin esitutkinnan mukaan Mäenpäätä on syytä epäillä rikoksesta, sillä hän rinnasti turvapaikanhakijat ja vieraslajit eduskunnassa viime kesäkuussa pitämässään puheessa.

Kun keskustelun oli määrä alkaa, kukaan kansanedustajista ei käyttänyt puheenvuoroa. Puhemies Matti Vanhanen (kesk.) ilmoitti keskustelun päättyneeksi ja kertoi asian lähtevän eduskunnan perustuslakivaliokunnan käsittelyyn.

Muutama tunti ennen keskustelun alkamista neljä kansanedustajaa – Jouni Ovaska (kesk.), Päivi Räsänen (kd.), Sebastian Tynkkynen (ps.) ja Iiris Suomela (vihr.) – olivat pyytäneet puheenvuoron lähetekeskustelussa, mutta he kaikki vetivät puheenvuoropyyntönsä pois.

Tynkkysen mukaan keskustelu peruttiin eduskuntapuolueiden yhteisellä päätöksellä.

–  Kansanedustajan immuniteettia koskeva keskustelu siirtyy perustuslakivaliokunnan käsittelyn jälkeiseen tilanteeseen. Olisin ollut ensimmäinen puhuja, mutta puolueet eivät halunneet salikeskustelua tähän väliin, Tynkkynen kirjoitti Twitterissä.

Vanhanen esitti "hiljaisen toiveen"

Vihreiden eduskuntaryhmän puheenjohtajan Emma Karin mukaan ajatus keskustelun siirtämisestä perustuslakivaliokunnan käsittelyn jälkeiseen aikaan tuli eduskunnan puhemiesneuvostosta.

–  Ryhmien johdolle esitettiin kysymys, että käykö se, että annetaan asian mennä suoraan perustuslakivaliokuntaan. Meidän puolestamme tämä oli ihan OK ja niin se oli käsittääkseni kaikille muillekin ryhmille, Kari kertoi STT:lle.

Puhemies Vanhanen myöntää, että hän esitti eduskuntaryhmille aiemmin tällä viikolla "hiljaisen toiveen" siitä, että Mäenpään syytteeseen asettamista koskeva lähetekeskustelu pysyisi mahdollisimman teknisenä eikä sen yhteydessä käytettäisi puheenvuoroja.

Vanhasen mukaan kaikki ryhmät olivat valmiita keskustelun siirtämiseen perustuslakivaliokunnan käsittelyn jälkeiseen aikaan.

–  Hyvä näin, sillä asian luonne pysyy selkeämpänä, kun siitä ei käydä ikään kuin ilman tutkimista tässä vaiheessa keskustelua, vaan vasta sitten kun perustuslakivaliokunta on käynyt asian läpi, Vanhanen sanoi STT:lle.

Vanhasen mielestä asiassa olisi edetty väärässä järjestyksessä, jos Mäenpään syytteeseen asettamisesta olisi esitetty mielipiteitä ennen perustuslakivaliokunnan käsittelyä. Hänen mielestään myös eduskunnan arvovallan kannalta on hyvä, että keskustelu siirtyi valiokuntakäsittelyn jälkeiseen aikaan.

–  Parempi, että asiaa rauhassa tutkitaan yhdessä. Sen jälkeen on täysi keskustelun mahdollisuus, Vanhanen muistuttaa.

"Painostusta ei ollut"

Vanhasen mukaan syytteeseenasettamisasian käsittelyä on hankaloittanut osaltaan tapauksen harvinaislaatuisuus. Edellisen kerran kansanedustajan syytteeseen asettamisesta on keskusteltu 1970-luvun lopulla. Vanhasen mukaan tuolloinkin lähetekeskustelu oli hyvin tekninen, ja sen yhteydessä käytettiin yksi ainoa puheenvuoro.

Vanhanen kertoo viitanneensa 1970-luvun tapaukseen asiasta käydyissä taustakeskusteluissa.

–  Korostaisin, että pienintäkään painostusta tähän suuntaan ei ollut, vaan hyvin monet ajattelivat asiasta samalla tavalla, Vanhanen painottaa.

–  Tämä oli tyylikäs ratkaisu eduskuntaryhmiltä.

Vanhanen uskoo, että perustuslakivaliokunta saa asian käsiteltyä tulevan kevään aikana.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut