Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Juhla ja suru sekoittuivat, kun Britannia jätti Euroopan unionin

Vuoden loppuun asti kestävänä siirtymäaikana Britannialle kuitenkin kuuluvat EU-jäsenen oikeudet ja velvollisuudet. LEHTIKUVA / AFP

STT

Lontoon keskustassa parlamenttitalon kupeessa kellot soivat ja Britannian liput heiluivat myöhään perjantaina, kun brexitin kannattajat juhlivat lähtöä EU:sta. Kellon lyödessä paikallista aikaa 23, brexit muuttui todeksi.

Tihkusateinen ilta ja mutavelliksi tallaantunut nurmikko eivät latistaneet juhlijoiden riemua. Osa ihmisistä korkkasi kuohuviinipulloja ja toivotti toisilleen hyvää brexit-päivää.

Keski-Englannista Nuneatonin kaupungista varta vasten tapahtumaa varten Lontooseen saapuneet Alwyn ja John Waine kuvailivat tunnelmiaan fantastisiksi.

–  Tämä on fantastista, aivan mahtavaa, John Waine totesi muutama minuutti eron jälkeen.

–  Nyt meidän pitää näyttää, että saamme tämän toimimaan. Hallituksemme pitää näyttää se.

Brexit-juhlan ohjelmassa oli puheita ja isänmaallisia lauluja. Parlamentin kupeessa kajahtivat yhteislauluna muun muassa Rule Britannia ja God Save the Queen.

Illan puhujista suurimmat suosionosoitukset sai brexitin puolesta vuosikymmeniä kampanjoinut Nigel Farage. Hän kutsui EU-eroa tärkeimmäksi yksittäiseksi hetkeksi modernin Britannian historiassa.

–  Siitä, mitä nyt tapahtuu, ei ole enää paluuta. Kun olemme lähteneet, me emme ikinä mene takaisin! Farage huudatti yleisöä.

Johnson lupaili saattaa Britannian yhtenäiseksi

Lontoon katukuvassa eropäivä ei muuten merkittävästi näkynyt, sillä suuresta kansanjuhlasta ei ollut kyse. Brexit jakaa brittejä, ja monille ero merkitsi pelkkää alakuloa.

Pääministeri Boris Johnson kertoi uskovansa Britannian astuvan "uuteen ystävällismielisen yhteistyön aikaan" EU:n kanssa. Pääministerin videoitu puhe julkaistiin tuntia ennen EU-eroa.

Eroprosessia sitkeästi läpi juntannut Johnson lupasi eron olevan mahdollisuus uskomattomaan menestykseen. Tie tosin saattaa olla töyssyinen, hän lisäsi.

Johnson sanoi tiedostavansa, että samalla kun ero on monille toivon hetki, voi osa ihmisistä kokea ahdistusta ja menetyksen tuskaa.

–  Sitten on vielä kolmas ryhmä, ehkä kaikkein suurin, joka oli alkanut pelätä, ettei tämä poliittinen kahnaus lopu koskaan, pääministeri kuvaili.

Johnson sanoi ymmärtävänsä kaikkien tunteita.

–  Hallituksemme tehtävä – minun tehtäväni – on saattaa maa yhtenäiseksi ja viedä sitä eteenpäin.

Brexitiä ei voi peruuttaa

Britannia ensimmäinen maa, joka on eronnut EU:sta. Vuoden loppuun asti kestävänä siirtymäaikana Britannialle kuitenkin kuuluvat EU-jäsenen oikeudet ja velvollisuudet. Esimerkiksi matkustaminen ja kaupankäynti jatkuvat entiseen tapaan.

Britannia ei kuitenkaan osallistu enää EU:n päätöksentekoon. Seuraavaksi Britannia ja EU alkavat neuvotella uudesta suhteestaan.

EU-komission puheenjohtaja Ursula von der Leyen sanoi perjantaina unionin tavoittelevan mahdollisimman hyvää suhdetta Britannian kanssa brexitin toteuduttua. Brysselissä puhunut von der Leyen kuitenkin korosti, että Britanniasta tulee EU-eron myötä ulkopuolinen maa, jonka asema ei voi koskaan olla yhtä hyvä kuin unionin jäsenenä.

Brexitiä ei voi enää peruuttaa. Jos Britannia jossain vaiheessa haluaisi palata EU:n jäseneksi, olisi asiasta käytävä uudet jäsenyysneuvottelut.

Aiheeseen liittyvää

  1. Britannia eroaa Euroopan unionista – brexitin kannattajien riemu raikui jo iltapäivällä Lontoossa
    31.1.2020 19:05

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut