Upin Aaltola: Trumpin virkarikosoikeudenkäynti menee republikaanien tahdon mukaan, mutta on saanut demokraattien kannattajia liikkeelle

Senaatin republikaanien enemmistöjohtaja Mitch McConnell (kesk.) sanoi lausunnossaan, että oikeudenkäynti valmistaudutaan päättämään "lähipäivinä". LEHTIKUVA / AFP

STT

Vaikka presidentti Donald Trumpin virkarikosoikeudenkäynti näyttää menevän republikaanien käsikirjoituksen mukaisesti, oikeudenkäynnistä voi kuitenkin olla hyötyä demokraateille marraskuun vaaleissa, tutkija uskoo.

–  Demokraatit saivat tässä kannattajiaan liikkeelle ja pystyivät muistuttamaan ihmisiä siitä, miksi he vastustavat Trumpia, sanoo Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola.

Senaatti äänesti viime yönä Suomen aikaa, ettei Trumpin oikeudenkäynnissä kuulla todistajia, kuten demokraatit olisivat halunneet. Republikaanienemmistöisen senaatin päätös oli odotettu, vaikka mielipidekyselyjen mukaan amerikkalaisten selvä enemmistö kannatti todistajien kuulemista.

Demokraatteja senaatissa johtava Chuck Schumer piti häviämistä todistajaäänestyksessä "suurena tragediana".

–  Yhdysvallat muistaa tämän päivän, jona senaatti käänsi selkänsä totuudelle ja lähti mukaan valheelliseen oikeudenkäyntiin, hän sanoi.

Vaikka kyseessä oli tappio demokraateille, Aaltolan mukaan heillä on tilanteessa paljon hyödyttävää.

–  Republikaanien toiminta oli odotettavaa, mutta demokraatit toivovat, että päätöstä seuraava ällistyksen ja kauhistuksen määrä kantaa heitä vaaleissa. Ihmiset muistavat herkästi, kun ovat kokeneet epäoikeudenmukaisuutta, ja se saa heidät liikkeelle, hän uskoo.

Trump olisi halunnut oikeudenkäynnin loppuun ennen tiistaita

Todistajakysymyksessä äänestystulos oli 49–51 republikaanien hyväksi. Republikaanisenaattoreista Mainen Susan Collins ja Utahin Mitt Romney äänestivät demokraattien esityksen puolesta.

Aaltolan mukaan äänestystulos korostaa sitä, että kyseessä on poliittinen oikeudenkäynti, jonka lopputulosta poliittiset voimasuhteet määrittävät.

–  Asia on kuitenkin republikaaneille kiusallinen, ja moni kokenut senaattori on joutunut selittämään, miksi äänestää puolueen kannan mukaan. Selitykset ovat tyypillisesti olleet sitä, että Trump teki väärin ja syyllistyi todennäköisesti moitittavaan väärinkäytökseen, joka ei kuitenkaan ole viraltapanon arvoinen. Monet ovat vedonneet myös siihen, että vaalivuonna äänestäjät pääsevät päättämään presidentistä, Aaltola sanoo.

Viime yön äänestyksessä demokraatit saivat tahtonsa läpi siltä osin, että syytteistä äänestetään vasta keskiviikkona. Trumpin on määrä pitää kansakunnan tilaa käsittelevän puheensa senaatille tiistaina, ja hänen tiedettiin haluavan oikeudenkäynnin pois päiväjärjestyksestä ennen sitä.

Trumpia syytetään vallan väärinkäytöstä Ukraina-tapauksessa sekä kongressin työn estämisestä virkarikostutkinnan aikana. Presidentin vapautumista syytteistä pidetään lähes varmana, sillä republikaaneilla on senaatissa 53–47-enemmistö. Viraltapanoon tarvittaisiin kahden kolmasosan enemmistö, joten se on koko oikeudenkäynnin ajan näyttänyt erittäin epätodennäköiseltä.

"Lisää skandaaleja paljastuu varmasti"

Demokraatit olisivat halunneet kuulla oikeudenkäynnissä erityisesti Trumpin entistä kansallisen turvallisuuden neuvonantajaa John Boltonia. Bolton on kirjoittanut vielä julkaisemattoman kirjan, jossa hän mediatietojen mukaan paljastaa Trumpin kertoneen hänelle henkilökohtaisesti aikeistaan jäädyttää Ukrainan sotilasapu siihen asti, kunnes maa aloittaisi korruptiotutkinnan demokraattien Joe Bidenin pojasta.

Valkoinen talo on vaatinut, ettei Boltonin kirjaa saa julkaista, koska se voisi vaarantaa kansallisen turvallisuuden.

–  On hyvin odotettavaa, että Trumpista paljastuu lisää skandaaleja ennen vaaleja. On kuitenkin kysymys erikseen, vaikuttaako se hänen kannattajiinsa, Aaltola sanoo.

Aaltola huomauttaa, että viime aikoina Trumpin kannatus on pysynyt samana, vaikka hyvät talousuutiset olisivat voineet nostaa sitä ja toisaalta virkarikosoikeudenkäynti laskea.

–  Mikään ei näytä vaikuttavan Trumpin kannatukseen, mikä on hyvin eriskummallista ja vastoin politiikan lainalaisuuksia. Presidentinvaalien tuloksen ennustaminen onkin erittäin vaikeaa. Se on kuitenkin varmaa, että niistä tulee erittäin täpärät sekä historiallisen dramaattiset ja myrkylliset, hän uskoo.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut