Uusien osakeasuntojen hinnat kipusivat pääkaupunkiseudulla – Vantaa jäänyt Espoon tahdista

Tilastokeskus

STT

Uusien osakeasuntojen hintakehityksessä ei ole vastaavaa eriytymistä pääkaupunkiseudun ja muun Suomen välillä kuin vanhojen asuntojen tilastossa. Eron toteaa yliaktuaari Elina Vuorio Tilastokeskuksen nettisivujen tieto & trendit -osiossa.

Suurena kysymyksenä on pidetty, menevätkö kaikki Suomessa valmistuvat asunnot kaupaksi. Onko asuntoja rakennettu alueille, joissa on kysyntää, ja ovatko kohteiden hinnat tasolla, jolla huoneistot menevät kaupaksi?

Vanhojen asuntojen hinnat ovat viime vuosina laskeneet pääkaupunkiseudun ulkopuolella erityisesti kaupunkikeskustojen ulkopuolella.

Pääkaupunkiseudulla totutusti enemmän nousua

Uusien osakeasuntojen hinnat nousivat viime vuonna 1,9 prosenttia vuodesta 2018, käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta hintatilastosta. Pääkaupunkiseudulla hinnat nousivat noin kolme prosenttia ja muualla maassa vajaan prosentin.

Uuden, omalla tontilla sijaitsevan kerrostalokaksion keskimääräinen neliöhinta oli viime vuonna Helsingissä yli 7  400 euroa, Tampereella liki 4  800 euroa ja Turussa lähes 5  000 euroa.

Vuorion mukaan asuntomarkkinoiden alueellista kehitystä voi nyt seurata entistä paremmin uusien osakeasuntojen hintatilastosta. Uudistettu tilasto sisältää kaupunkikohtaisia hintaindeksejä sekä aiempaa huomattavasti tarkemmalla tasolla julkaistavia neliöhintoja.

Hintamuutos loppuvuodesta vähäinen

Vuoden 2019 viimeisellä neljänneksellä uusien asuntojen hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla vuoden 2018 vastaavasta ajankohdasta liki 6 prosenttia ja muualla Suomessa runsaat 2 prosenttia. Viime vuoden kolmanteen neljännekseen verrattuna hinnat nousivat pääkaupunkiseudulla yli 2 prosenttia ja pysyivät ennallaan muualla Suomessa.

Vuoteen 2015 verrattuna uudiskohteiden hinnat ovat nousseet koko maassa keskimäärin runsaat kymmenen prosenttia. Hinnat ovat nousseet suurista kaupungeista etenkin Espoossa. Vantaalla hinnat ovat pysyneet tänä aikana lähes samoina.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.