Sellun laskenut hinta painoi UPM:n ja Stora Enson tulosta – Storan tuloksesta katosi yli puolet

Stora Enson liikevaihto laski lähes kymmenellä prosentilla. Lehtikuva / Martti Kainulainen

STT

Suomalaiset metsäyhtiöt <Company>Stora Enso</Company> ja <Company>UPM</Company> kärsivät viime vuoden viimeisellä neljänneksellä sellun alhaisesta hinnasta.

Raskaammin kärsi vuosi sitten säästöohjelmasta ilmoittanut Stora Enso, jonka operatiivinen liiketulos yli puoliintui loka–joulukuussa. Tulos oli 112 miljoonaa euroa, kun se vuotta aiemmin oli 271 miljoonaa euroa. Sen liikevaihto laski lähes kymmenellä prosentilla 2  411 miljoonaan euroon. Vuoden takaisena vastaavana ajankohtana se oli 2  657 miljoonaa euroa.

Tulos laski nyt viidennen peräkkäisen vuosineljänneksen ajan. Yhtiö ennustaa, että näkymät tälle vuodelle ovat myös haasteellisia. Syiksi se listaa geopoliittiset epävarmuustekijät ja Pohjoismaiden lauhan talven, joka voi vaikuttaa puun korjuuseen sekä siten nostaa kustannuksia.

Metsäjätti kiristi säästöohjelmaansa useaan kertaan viime vuoden mittaan. Alun perin se ilmoitti tavoittelevansa 120 miljoonan euron säästöjä, mutta syksyyn mennessä vuosittainen säästötarve oli kasvanut 275 miljoonaan euroon. Säästötavoite on tarkoitus saavuttaa vuoden 2021 loppuun mennessä.

–  Se (säästöohjelma) etenee suunniteltua aikataulua nopeammin, ja vuonna 2019 toteutetut kustannussäästöt olivat yhteensä 150 miljoonaa euroa, yhtiön uusi toimitusjohtaja Annica Bresky kertoi tiedotteessa.

Hän kuvailee vuoden viimeistä neljännestä haasteelliseksi.

Stora Enso kertoi viime vuonna paperikoneen sulkemisesta Imatralla sekä Kiteen sahan sulkemisesta. Lisäksi se kertoi muuntavansa Oulun paperitehtaan kartonkituotantoon.

Virus voi vaikuttaa myös sellumarkkinoilla

Stora Enson talousjohtaja Seppo Parvi sanoo, että yhtiö kerää parhaillaan tietoa siitä, miten Wuhanin koronavirus mahdollisesti vaikuttaa yhtiöön. Stora Ensolla on Kiinassa operatiivista toimintaa, joten yhtiö voi kysyä tietoja myös työntekijöiltään.

Vaikka koronavirus tuo uhkakuvia Stora Enson ylle, voi se vaikuttaa yritykseen myös positiivisesti. Enson valmistamaa sellua ja erikoissellua täytetään tiettyjen hygieniatuotteiden valmistukseen.

–  Kasvosuojainten, nenäliinatuotteiden ja suojavaatteiden tarve tulee varmaan kasvamaan, Parvi sanoo.

–  Isompi kysymys on kuitenkin se, miten virus vaikuttaa maailmantalouteen ja etenkin Kiinan talouteen.

Yhtiön toimitusjohtaja Annica Bresky kommentoi Stora Enson lehdistötilaisuudessa Suomen metsäteollisuuden lakkotilannetta. Hän ei näe Suomen lakoissa mitään positiivista.

–  Se vaikuttaa meidän asiakkaisiimme ja luotettavuuteemme. Teemme kaikkemme, että lakon vaikutukset eivät näy asiakkaillemme, hän sanoi.

Parvi ei halua spekuloida työmarkkinaratkaisulla tai sillä, millaisia palkankorotusvaroja metsäteollisuudessa on. Hän kuitenkin kuvailee aikojen olleen haastavia ja jatkuvan sellaisina. Parven mukaan tärkeintä on varmistaa suomalaisen vientiteollisuuden kilpailukyky pitkällä tähtäimellä.

–  Se on ainut tapa varmistaa investoinnit Suomessa ja työpaikkojen säilyminen täällä, hän sanoo.

Kauppasotien mahdollinen jatko varjostaa tulevaa

UPM:n tulokseen vaikuttivat sellun hinnan ohella painopaperin toimitusmäärien lasku, yhtiö kertoo tiedotteessaan.

Yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto loka–joulukuussa laski myös tuntuvasti mutta kilpailijaa maltillisemmin 15 prosentilla 343 miljoonaan euroon. Liikevaihto laski kymmeneksellä 2  447 miljoonaan euroon. Vuotta aiemmin yhtiön vertailukelpoinen liikevoitto vastaavana ajankohtana oli 404 miljoonaa euroa ja liikevaihto 2  731 miljoonaa euroa.

Viime vuoden aikana yhtiö sulki yhden paperikoneen sekä Saksassa että Raumalla ja muunsi toisen saksalaiskoneen irrokepaperituotantoon.

Yhtiöiden toimitusjohtajat listaavat alkaneen vuoden epävarmuuksiin maailmanlaajuiset kauppakiistat. UPM:ää luotsaava Jussi Pesonen kuitenkin arvioi, että käynnissä ja suunnitteilla olevat uudistushankkeet mahdollistavat yhtiön tuloskasvun nousun.

–  Heinäkuussa teimme päätöksen rakentaa Keski-Uruguayhin erittäin kilpailukykyisen sellutehtaan, joka tulevaisuudessa nostaa UPM:n tuloksen ja selluliiketoiminnan uudelle tasolle, hän visioi tiedotteessa.

Liikevaihdot yhä 10 miljardin tuntumassa

Koko vuoden 2019 osalta yhtiöiden tulokset olivat erisuuruisissa laskuissa, ja liikevaihdot pysyttelivät 10 miljardin tuntumassa.

Stora Enson operatiivinen liiketulos vuonna 2019 oli 953 miljoonaa euroa, ja se putosi edellisvuoden 1  325 miljoonasta noin 30 prosenttia. Koko vuoden liikevaihto oli 10  055 miljoonaa euroa, ja se laski vuodesta 2018 vain vähän.

UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto oli 1  404 miljoonaa euroa, ja se notkahti edellisvuodesta seitsemän prosenttia. Koko vuoden liikevaihto laski maltillisesti kahdella prosentilla 10  238 miljoonaan euroon.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Keskustelu

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.