Alvan myyntiaikeet kirvoittivat kipakat mielipidekirjoitukset: "Tieteen puolella ei hyväksyttäisi tällaista", sanoo yliopistonlehtori – "Konsulttiselvitys julkiseksi", vaativat dosentit

Jyväskylän kaupungin selvitys energia- ja vesiyhtiö Alvan vähemmistöosuuden myynnistä on kirvoittanut kaksi yliopistotason mielipidekirjoitusta torstain Keskisuomalaiseen.

Yliopistonlehtori PetteriNiemi Jyväskylän yliopiston Ihmistieteiden metodikeskuksesta ottaa kantaa konsulttiyhtiö KPMG:lle luvattuun "onnistumispalkkioon". Konsulttitoimisto KPMG:lle on luvattu lisäkorvaus, jos kaupunki päätyy myymään vähemmistöosuuden Alva-yhtiöstä.

Niemen mukaan on täysin selvää, ettei konsulttiyhtiön selvitys voi tarjota puolueetonta tietoa kaupan järkevyydestä.

– Aina kyse ei ole tahallisesta tulosten vääristämisestä vaan niin kutsutusta huomioharhasta: paine saada aikaan tietynlaisia tuloksia osaltaan vaikuttaa ennakkokäsityksiin, jotka tiedostamattakin ohjaavat huomiota tiettyyn suuntaan. Tieteen puolella ei missään nimessä hyväksyttäisi tällaista asetelmaa, eikä sitä voi perustella päätöksenteonkaan puolella, Niemi kirjoittaa.

Pitkän uran vesihuollon tutkimuksen parissa tehneet Tampereen yliopiston dosentit Jarmo J. Hukka ja Tapio S. Katko puolestaan muistuttavat kirjoituksessaan esimerkeistä vesihuollon yksityistämisistä maailmalla.

– Tallinnan vesilaitoksen osittainen yksityistäminen vuonna 2001 perustui kuvitelmaan, että yritys tuo tarvittavat investoinnit. Ei tuonut, vaan on vienyt heti yksityistämisen jälkeen laitoksen omaa pääomaa. Laitoksesta on tullut todellinen rahasampo yksityiselle omistajalle, dosentit kertovat yhtenä esimerkkinä.

Hukan ja Katkon mielestä konsultin laatima selvitys Alvan myynnistä tulisi saattaa julkiseksi.

– Se olisi ainakin askel hyvän hallinnon suuntaan, he kirjoittavat.

Niemen koko kirjoituksen voit lukea tästä. Hukan ja Katkon kirjoitus löytyy tästä.

Lisää aiheesta

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Mainos: Mediatalo Keskisuomalainen

Vaalimainoksesi mukana bussimatkoilla ja aamupalapöydissä

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut